Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Μπροστά με 38% ο Scholz για την ηγεσία του SPD – Κρίσιμο το αποτέλεσμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Γερμανία: Μπροστά με 38% ο Scholz για την ηγεσία του SPD – Κρίσιμο το αποτέλεσμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό
Το 38% θεωρεί καταλληλότερο το δίδυμο του νυν υπουργού Οικονομικών και Αντικαγκελαρίου Olaf  Scholz και της βουλευτή του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Klara Geywitz
Tο 40% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) δεν είχε αποφασίσει μέχρι την παραμονή της λήξης της εσωκομματικής ψηφοφορίας ποιος είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, η οποία διεξήχθη μεταξύ 26 και 28 Νοεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (29/11/2019).
Το 38% θεωρεί καταλληλότερο το δίδυμο του νυν υπουργού Οικονομικών και Αντικαγκελαρίου Olaf  Scholz και της βουλευτή του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Klara Geywitz, ενώ το 22% το δίδυμο του πρώην Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας Norbert Walter-Borjans και της βουλευτή της Ομοσπονδιακής Βουλής / Bundestag Saskia Esken.
Τα δύο υποψήφια για την προεδρία του κόμματος ζεύγη προκρίθηκαν στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας με μικρή διαφορά: 22,7% το πρώτο και 21% το δεύτερο, ενώ  είχε ψηφίσει το 53% των μελών. 
Η δημοσκόπηση δείχνει με τον εναργέστερο τρόπο τον προβληματισμό που επικρατεί στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, τα 426.000 μέλη του οποίου ψήφιζαν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για τη νέα ηγεσία του κόμματός τους.
Δεν θα τα διευκόλυνε βέβαια στην απόφασή τους ούτε το γεγονός ότι το SPD θα ελάμβανε σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 1% λιγότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή το πενιχρό 13%.
Το ιστορικό αυτό κόμμα βρίσκεται εδώ και καιρό σε βαθιά κρίση και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας, το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν όχι αγωνία, από τα επιτελεία και άλλων κομμάτων, ιδίως των Χριστιανοδημοκρατών εταίρων τους στον μεγάλο συνασπισμό (GroKo), αφού διακυβεύεται η συνέχισή του.

Κρίμσιμο το αποτέλεσμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό με τη Merkel

Μπορεί η τελική απόφαση για το αν θα παραμείνουν ή όχι στην κυβέρνηση της Merkel να ληφθεί στο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, όμως η εκλογή του ενός ή του άλλου διδύμου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού το μεν πρώτο τάσσεται υπέρ της παραμονής μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές (2021) και θεωρεί ότι μετά μπορούν να αναζητηθούν νέες συμμαχίες, ενώ οι Walter-Borjans και Esken φλερτάρουν με την έξοδο από την κυβέρνηση.
Έστω και όχι άμεσα, αφού προτείνουν καταρχάς την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι όμως την έχουν ήδη απορρίψει.
Επομένως, σε περίπτωση νίκης τους το SPD θα μπορούσε είτε να περάσει στην αντιπολίτευση και να στηρίξει ενδεχομένως μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών ή να ξαναγίνουν διερευνητικές με τους Πράσινους και του Φιλελεύθερους, είτε να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Στην τελευταία περίπτωση όμως είναι αμφίβολο εάν το SPD υπό τη νέα ηγεσία θα προλάβει να προετοιμαστεί, διότι η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν πριν από τον Ιούλιο.
Ο Scholz υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του SPD στην Ομοσπονδιακή Βουλή / Bundestag και το κομματικό «κατεστημένο».
Ακόμα και από τον αντίπαλό του, τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιου για την καγκελαρία στις περασμένες εκλογές, τον Martin Schulz, ο οποίος ίσως να κληθεί να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή προεδρία της Γερμανίας αν παραστεί ανάγκη, όπως έγραψε η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις όμως ενοχλούν τη βάση του κόμματος και μπορεί να έχουν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μεγάλο πλεονέκτημα για τον Walter-Borjans είναι η υποστήριξη της δυναμικής νεολαίας του κόμματος (Jusos), η οποία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αποχώρησης του SPD από την κυβέρνηση και της αλλαγής πορείας του κόμματος και κυρίως μπορεί να κινητοποιήσει την βάση να τους ψηφίσουν.
 Πάντως, ούτε ο γνωστότερος Scholz, ο οποίος ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του SPD, ούτε ο Walter-Borjans ο οποίος ανήκει στην αριστερή και έγινε γνωστός πέραν του κρατιδίου του χάρη στο CD με τους Γερμανούς φοροφυγάδες που αγόρασε από την Ελβετία, διαθέτουν το χάρισμα παλαιότερων ηγετών του κόμματος.
Ο πρώτος είναι υπέρμαχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ο δεύτερος υπέρ της δημοσιονομικής  χαλάρωσης  και των δημοσίων επενδύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού από 9,19 που είναι σήμερα στα 12 ευρώ την ώρα (από 1ης Ιανουαρίου 2020 αυξάνεται στα 9,35 ευρώ). Κοντολογίς είναι υπέρ μιας νέας -αριστερότερης- αρχής για το κόμμα. Θεωρεί, επίσης, ότι το συμφωνηθέν στον κυβερνητικό συνασπισμό πακέτο για το κλίμα πρέπει να βελτιωθεί.
Οι επικριτές του διδύμου Walter-Borjans και Esken  θεωρούν ότι είναι ερασιτέχνες και ότι η ενδεχόμενη νίκη τους θα οδηγήσει σε καταποντισμό το SPD.
Oι υποστηρικτές του το βλέπουν ως βαλβίδα εκτόνωσης των δυσαρεστημένων από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική πιο αδύναμων ψηφοφόρων οι οποίοι θα επιστρέψουν στο κόμμα.
Αναμονή επικρατεί όμως και στα άλλα κόμματα, αν και δεν εκφράζονται δημοσίως υπέρ του ενός ή του άλλου διδύμου.
Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν το ομολογούν δημοσίως, αλλά θα προτιμούσαν την συνέχιση του συνασπισμού και άρα τον Olaf Scholz ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Εύλογη επιθυμία αφού και το δικό τους κόμμα δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Πρόσφατη είναι εξάλλου η συντριβή τους στην Θουριγγία, ενώ η δημοσκόπηση του ZDF τους δίνει μόλις 27%.
Οι Πράσινοι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους, θα ελάμβαναν 23% εάν γίνονταν εκλογές αύριο κατά την δημοσκόπηση του ZDF.
Το κόμμα τους βλέπει περισσότερο την μετά τις εθνικές εκλογές εποχή, οπότε θα διερευνηθεί εάν είναι δυνατή μια συγκυβέρνηση με το SPD και την Αριστερά (Die Linke).
Η πτέρυγα των ρεαλιστών θα προτιμούσε τον Scholz γιατί θεωρούν πως θα επιβληθεί ευκολότερα στο κόμμα, ενώ η αριστερή πτέρυγα θα προτιμούσε βέβαια το δίδυμο Walter-Borjans και Esken. Μια πιο πράσινη πολιτική του SPD θα τους στερούσε όμως ενδεχομένως ψηφοφόρους.
 Η δημοσκοπικά σταθερή στο 10% Αριστερά (Die Linke), σύμφωνα πάντα με το ZDF, θα πρέπει μάλλον να ανησυχεί εάν εκλεγούν οι τελευταίοι, διότι η αριστερή μετατόπιση του SPD ενδέχεται να τους αφαιρέσει ψήφους, αν και τους προτιμούν διότι θα διευκόλυνε μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία..
 Οι Φιλελεύθεροι (FDP),  οι οποίοι κατά την ίδια δημοσκόπηση ανέρχονται στο 7%, εκτιμούν πως θα εκλεγεί τελικά ο Scholz με τον οποίο και μόνο θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο μέλλον.
Εξάλλου η συνυποψήφιά Klara Geywitz επανέφερε πρόσφατα το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης μαζί τους και με τους Πράσινους, ως εναλλακτική λύση στον υπάρχοντα συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών. Με τους Walter-Borjans και Esken θα ήταν αδύνατος ένας τέτοιος συνασπισμός αφού τάσσονται σαφώς κατά του νεοφιλελευθερισμού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης