Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Ιράκ υπό το βάρος των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Reuters: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Ιράκ υπό το βάρος των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων
Στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 400 διαδηλωτές και 11 αστυνομικοί
Δεκτή έκανε σήμερα(1/12) το Ιρακινό Κοινοβούλιο την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Adel Abdul Mahdi μετά από εβδομάδες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βαγδάτη και σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτηση του μετά από επικοινωνία του ανώτατος Σιήτη θρησκευτικού ηγέτη Ali al-Sistani ο οποίος ζήτησε από το Κοινοβούλιο να άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Αbdul Mahdi.
Μετά την παραίτησή του, το Κοινοβούλιο θα ορίσει νέο πρωθυπουργό. Μέχρι τότε ο Αbdul Mahdi και η κυβέρνηση του θα παραμείνουν στην εξουσία προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία της χώρας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Ιράκ, ο πρόεδρος Barham Salih θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου, διαδικασία που ωστόσο είναι χρονοβόρα και θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
Στο διάστημα των σκληρών αντικυβερνητικών συγκρούσεων, που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 διαδηλωτές, κυρίως νέοι, και 11 αστυνομικοί.
Η παραίτηση του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκε θετικά από τους διαδηλωτές  οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι δεν θα σταματούσαν τις διαδηλώσεις εάν δεν άφηνε την εξουσία.  Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η ισχυρή παρουσία των σιητών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήριζαν "πιόνι" του Ιράν. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης