Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η εικόνα του εννεαμήνου της ΔΕΗ είναι απογοητευτική – Ζημιές περίπου στο μισό της αποτίμησης

tags :
Η εικόνα του εννεαμήνου της ΔΕΗ είναι απογοητευτική – Ζημιές περίπου στο μισό της αποτίμησης
Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες τομές προκειμένου να ξεπεραστούν οριστικά οι κίνδυνοι
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ σίγουρα δεν αποτέλεσαν έκπληξη για την αγορά και σχεδόν κανείς δεν περίμενε πως λίγους μήνες μετά τις εκλογές θα μπορούσε να δει μία τελείως διαφορετική εικόνα.
Σίγουρα πάντως δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η ΔΕΗ «σώθηκε».
Εδώ και μήνες παρακολουθούμε ένα μπαράζ δηλώσεων για τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση.
Ο κ.Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρεται συχνά στις πρωτοβουλίες που πήρε με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις έχει «απενεργοποιηθεί η βόμβα».
Επί σειρά ετών το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε και για να λέμε την αλήθεια η επιχείρηση αντιμετωπίστηκε πολλές φορές κομματικά από τις κυβερνήσεις.
Η ΔΕΗ ωστόσο δεν ανήκει ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στο διοικητικό συμβούλιο.
Η μετοχή είναι εισηγμένη και ανήκει στους μετόχους και συγκεκριμένα στον Ελληνικό λαό, αφού το κράτος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό και σε όποιος έχει επίσης μετοχές, μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι.
Η επιχείρηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, εφόσον είναι εισηγμένη στο ΧΑ και υπάρχουν μέτοχοι.
Επί σειρά ετών οι επενδυτές δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους βλέποντας τα αποτελέσματα.
Βλέποντας τις μεγάλες δαπάνες στη μισθοδοσία, τις μεγάλες εκπτώσεις και παράλληλα την ανυπαρξία προγράμματος.
Μεγάλες επενδύσεις γίνονται κάθε χρόνο, αφού έχουμε να κάνουμε με μεγάλες μονάδες που χρειάζονται κεφάλαια.
Από την άλλη δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
Το χρέος δεν έχει αντιμετωπιστεί, τα έξοδα δεν καλύπτονται από τα έσοδα, οι μονάδες πάλιωσαν και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, φαίνεται ότι σχέδιο δεν υπήρχε για πολλά χρόνια.
Το σίγουρο είναι πως για όσους ασχολούνται με τις μετοχές και παρακολουθούν την πορεία των αποτελεσμάτων, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ σηκώνουν κουβέντα.
Μία εταιρεία της υψηλής κεφαλαιοποίησης, των 25 μεγάλων εταιρειών του ΧΑ, να δημοσιεύει ζημιές 353,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μετά από φόρους και 416,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ δείχνουν ότι οι δαπάνες είναι τεράστιες και καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του τζίρου.
Από κύκλο εργασιών 3,6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019, οι λειτουργικές δαπάνες ήταν ύψους 3,51 εκατ. ευρώ αφήνοντας EBITDA μόλις 96,9 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η ΔΕΗ έχει ένα τεράστιο χρέος, αφού ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στο εννεάμηνο στα 3,9 δισ. ευρώ με την επιχείρηση να δηλώνει ότι εξετάζει πιθανές εναλλακτικές σε σχέση με την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Βέβαια οι συνθήκες της αγοράς όπως βλέπουμε από τις άλλες εισηγμένες είναι μάλλον εξαιρετικές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μία επιχείρηση με το χρέος της ΔΕΗ αν βγει στις αγορές θα αντιμετωπιστεί με την ίδια αισιοδοξία και διάθεση από τους επενδυτές.
Αυτό που δίνει κάποια αισιοδοξία για το μέλλον είναι η εκτίμηση πως μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα EBITDA θα μπορούν να αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.
Σημειώστε πως στο εννεάμηνο το κονδύλι αποσβέσεις, καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες και κέρδη ή ζημιές από συνδεδεμένες εταιρείες ήταν στα 548,1 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως τα EBITDA της ΔΕΗ θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει προοπτική για κέρδη αλλά και να δημιουργήσει ένα καλύτερη δείκτη net debt/EBITDA ο οποίος με τα αποτελέσματα εννεαμήνου δείχνει τρομακτικά υψηλός.
Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να δημιουργήσει και υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές ώστε να ξεπεραστεί το θέμα ρευστότητας, να μπορεί να καλύπτει επενδυτικές και χρηματοδοτικές ανάγκες και να αυξάνει παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα, ώστε σε βάθος χρόνος να μειωθεί αυτό το τεράστιο χρέος.
Σημειώστε πως στο εννεάμηνο οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 508,8 εκατ. ευρώ.
Το business plan που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες εστιάζει στην επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και την προώθηση επενδύσεων σε ΑΠΕ, οι οποίες προφανώς θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια.
Αυτά τα νέα κεφάλαια προφανώς και δε θα πρέπει να προέλθουν μόνο από δανεισμό.
Κλείνοντας κρατάμε ότι η ΔΕΗ έχει αποτίμηση 750 εκατ. ευρώ και η ζημιά αντιστοιχεί περίπου στο μισό της κεφαλαιοποίησης .

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης