Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ – Στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της TEPCO Power Grid

tags :
Ιαπωνικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ – Στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της TEPCO Power Grid
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο γεωγραφικής κατάτμησης του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης
Στο στόχαστρο της TEPCO Power Grid, διαχειριστή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, έχει μπει ο ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας βρέθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της TEPCO Power Grid επισκέφθηκε τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τη ΔΕΗ, με σκοπό να διαμορφώσει πιο σαφή εικόνα για τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και για τη «φόρμουλα» ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθηθεί.
Από τις συναντήσεις, διαφάνηκε πως η ιαπωνική εταιρεία έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαδικασία, διεκδικώντας το μερίδιο του Διαχειριστή που θα εκχωρηθεί.
Η TEPCO Power Grid διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής στο γεωγραφικό διαμέρισμα Καντό, το οποίο περιλαμβάνει τη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο και είναι το πιο ανεπτυγμένο, αστικοποιημένο και βιομηχανοποιημένο διαμέρισμα στη χώρα, με πληθυσμό 41 εκατ. κατοίκους.
Τα δίκτυα διανομής που διαχειρίζεται ξεπερνούν τα 360.000 χλμ.

Τεχνολογίες «έξυπνου» δικτύου και υπηρεσίες smart home

Είναι υπεύθυνη για την μεταφορά και διανομής του 1/3 της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ιαπωνία, ενώ οι υποδομές της θεωρούνται από τις πλέον αξιόπιστες παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση διάρκεια των διακοπών ρεύματος δεν ξεπερνά τα 6 λεπτά της ώρας.
Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υποδομών της στην Ιαπωνία, στοχεύει έως το τέλος του 2020 να εγκαταστήσει σε όλες τις παροχές (29 εκατ.) «έξυπνους» μετρητές, επιταχύνοντας κατά 3 χρόνια την ολοκλήρωση του σχετικού προγράμματος.
Επίσης αναπτύσσει και εφαρμόζει τεχνολογίες «έξυπνου» δικτύου, ενώ έχει ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες smart home σε οικιακούς καταναλωτές.
Έτσι, ο επικείμενος ψηφιακός μετασχηματισμός των εγχώριων δικτύων διανομής, αλλά και το σχέδιο για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, αποτελεί κίνητρο για τη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Η εταιρεία αποτελεί θυγατρική της ΤΕPCO (Tokyo Electric Power Company), ιαπωνικού κολοσσού στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, από την οποία θα διαχωριστεί το 2020, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή στη Χώρα του Ανατέλλοντος το unbundling των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διαχείρισης δικτύων.
Η ΤΕPCO διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο από υδροηλεκτρικά έργα, μονάδες στερεών καυσίμων και πυρηνικά εργοστάσια.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ανάμεσα στα εργοστάσια, συγκαταλέγεται και ο σταθμός στη Φουκουσίμα, στον οποίο το 2011 σημειώθηκε το δεύτερο πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Εκτός κάδρου το «σπάσιμο» του ΔΕΔΔΗΕ σε γεωγραφικές περιφέρειες

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο για «σπάσιμο» του Διαχειριστή στα δύο (ή και σε περισσότερες μονάδες) ανά γεωγραφική περιοχή και πώλησης μεριδίων σε κάθε μία από τις διαφορετικές επιχειρηματικές οντότητες.
Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ιδιωτικοποίηση θα «τρέξει» με διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου (κατά πάσα πιθανότητα άνω του 50%) του ενιαίου ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως, όπως έχει ήδη γράψει το WorldEnergyNews, η προκήρυξη της διαδικασίας τοποθετείται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, καθώς ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ μητρικής (ΔΕΗ) και θυγατρικής αποτελεί ένα πολύπλοκο και χρονοβόρο εγχείρημα, τόσο από νομικής όσο και από οικονομικής άποψης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης