Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε τράπεζες και Τουρκία επέδρασαν στο ΧΑ -0,95% στις 892 μον. - Προσοχή στην αγορά προσεχώς - Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 1,51%

Πιέσεις σε τράπεζες και Τουρκία επέδρασαν στο ΧΑ -0,95% στις 892 μον. - Προσοχή στην αγορά προσεχώς - Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 1,51%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,97 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - Πιέσεις στις τράπεζες
(upd14)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 892 μονάδες, μετά την ωραιοποίηση που σημειώθηκε προς το τέλος Νοεμβρίου 2019, με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips όπως τις απώλειες της δεικτοβαρούς Coca Cola -1,85%...
Παράλληλα, επιδείνωση καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,51% από 1,40%.
Να σημειωθεί ότι λόγω της έντασης με την Τουρκία οι επενδυτές έχουν ανακρούσει πρύμναν και περιμένουν να δουν τις εξελίξεις.

Πάντως τις προσεχείς ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο χρήζει προσοχής.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα υψηλά 57 μηνών -  με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες) -  οπότε από την μια εύλογες ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενώ από την άλλη αυξάνεται το ρίσκο για νέες τοποθετήσεις
Ειδικότερα, στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -2,67% και Εθνική -2,44% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,57% και Πειραιώς -1,57%.
Από την άλλη, η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στο +1,73% καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά υψηλή μεταβλητότητα με υψηλό ημέρας +4,33% και χαμηλό -2,66% με την εικόνα του 9μήνου να είναι απογοητευτική ενώ από ότι φαίνεται το business plan και η βελτίωση των μεγεθών που περιμένει η διοίκηση βελτιώνουν τη χρηματιστηριακή της εικόνα.
Σημειώνεται, ότι δημοσίευσε ζημιές περίπου στο μισό της αποτίμησης - κεφαλαιοποίηση 777 εκατ. ευρώ - ήτοι 353,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μετά από φόρους και 416,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων.
Επίσης, απώλειες -34% κατέγραψε το δικαίωμα της Lamda στα 0,40 ευρώ, πρώτη ήμερα διαπραγμάτευσης και με ημερομηνία λήξης την Τετάρτη 11/12 ενώ η τιμή εκκόινησης ήταν τα 0,6080 ευρώ.
Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αναμένει μέσα στην εβδομάδα την έκφραση γνώμης της ΕΚΤ για το σχέδιο Ηρακλής
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ηρακλής το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί μόνο τα senior bond δηλαδή κύρια ομόλογα που εκτιμάται ότι για 30 δισεκ. τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων θα εκδοθούν 9 δισεκ. senior bond.
Από την άλλη, έχει προκύψει ένα βασικό θέμα όσο αφορά τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν θεωρούνται επενδυτικής βαθμίδας φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα αξιοποίησης των 24 δισεκ. ως εγγύηση για τον νόμο APS – Ηρακλή, που είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι που δημιουργήθηκε όταν η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την χρήση 9 δισ ευρώ μετρητών από το μαξιλάρι των 24 δισ ευρώ καθώς θα δείξει στις αγορές ότι δεν διαθέτει ακόμη φερεγγυότητα, ούτε και οι τράπεζες οπότε θα είναι ένα εμπόδιο στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων…. ενώ συν τοις άλλοις το κεφαλαιακό μαξιλάρι έχει δημιουργηθεί για το χρέος και την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού για άλλο σκοπό και σίγουρα ενδέχεται η μείωση του να επιδράσει αρνητικά στην ελληνική αγορά ομολόγων καθώς μειώνεται το δίχτυ ασφαλείας..
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές ομόλογο στο 1,51% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,35%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 153 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6112 μονάδες βάσης
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Lamda, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ....ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο ΔΕΗ, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,17% και τον Γενικό Δείκτη -0,20%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,47% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,95%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 884,86 μονάδες με πτώση -2,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,95% στις 892 μονάδες έχοντας υψηλό στις 902,41 μονάδες και χαμηλό στις 892,97 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,92 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,8 εκατ. ευρώ, διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,92 εκατ. ευρώ και όγκου 4,53 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 927 χιλ. ευρώ, η Eurobank 3,35 εκατ. τεμάχια αξίας 3,59 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 160 χιλ. τεμάχια αξίας 506 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 58 χιλ. τεμάχια αξίας 643 χιλ. ευρώ, η Jumbo 81,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ, ο Sarantis 48 χιλ. τεμάχια αξίας 405 χιλ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Πίστη 80 χιλ. τεμάχια αξίας 380 χιλ. ετρώ..

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 890 μονάδες και ακολουθούν οι 880-870 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900-910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 940 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 925 και οι 950 μονάδες

Εταιρικά νέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω book building ξεκινάει την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019  η διάθεση 30 εκατ. μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από τη Viohalco.
Σημειώνεται πως η Viohalco κατέχει το 91,44% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.  
Οι μετοχές που θα πουληθούν αντιστοιχούν στο 8% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και θα βελτιώσουν την ελεύθερη διασπορά στη μετοχή, αυξάνοντας παράλληλα και την εμπορευσιμότητα.
Ωστόσο , η εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (η Εταιρεία) ενημερώνει τους επενδυτές ότι δεν έχει λάβει πληροφόρηση από τη VIOHALCO SA, το βασικό της μέτοχο, για οποιαδήποτε συναλλαγή αυτού επί μετοχών της.
Η Εταιρεία θα ενημερώσει τους επενδυτές, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον λάβει σχετική πληροφόρηση.
Την περασμένη Παρασκευή 29/11/2019 το πρωί μέσω μίας λιτής ανακοίνωσης η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ανακοίνωνε πως προχωράει μέσω της 100% θυγατρικής της «ELLAKTOR Value Plc» στην έκδοση ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ και λήξεως το 2024, ανοίγοντας ταυτόχρονα το βιβλίο προσφορών.
Σημειώνεται ότι το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεν είναι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά το όχημα ειδικού σκοπού που εκδίδει το ομόλογο - η θυγατρική ELLAKTOR Value Plc - είναι στην πραγματικότητα αυτό που λέει το όνομά της, είναι η πραγματική αξία – τα ασημικά δηλαδή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - αφού σε αυτήν περιλαμβάνονται όχι όλες οι συμμετοχές του Ομίλου αλλά οι πιο κερδοφόρες και το κυριότερο οι μηχανές ρευστού του Ομίλου.

Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests το 2020 και έχοντας ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο θα σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα.
Οι αναπτυξιακές, εξυγιαντικές, θετικές αυξήσεις κεφαλαίου έχουν καθυστερήσει όχι γιατί οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια.
Έχουν καθυστερήσει γιατί ούτε οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι δεν στηρίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, ούτε το ΤΧΣ, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις – που δεν οδηγούν σε βεβαιότητα αλλά σε αυξημένη πιθανότητα – ότι τόσο το Fairfax όσο και ο Paulson στο επόμενο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου δεν θα συμμετάσχουν.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι εάν υπάρχει σοβαρή ανάπτυξη στην οικονομία και μεγάλη επενδυτική ορατότητα οι επενδυτές αυτοί θα επιχειρήσουν να πάρουν το κέρδος τους.
Φθάνουμε αισίως στο 2020, οι τράπεζες εισέρχονται στο 5ο έτος και οι μόνες κινήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων τους είναι δύο εκδόσεις ομολόγων 800 εκατ tier 2 ενώ όσο καθυστερούν οι αυξήσεις τόσο θα καθυστερεί και η ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες συν τοις άλλοις για να δημιουργήσουν αναπτυξιακή δυναμική, να εισέλθουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες, να μειωθεί η σχέση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC προς ίδια κεφάλαια και να ισχυροποιηθούν τα κεφαλαιακά αποθέματα.

Η επικαιρότητα

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ύστερα από τις συνεχιζόμενες και ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία αφού αξίωσε περιοχές δυτικά της Ρόδου καταθέτοντας  σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και αφού υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ευθέως την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Η Ελλάδα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια κάνει λόγο για παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα και επιδιώξεις ενώ το ζήτημα της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να θέσει υπόψη του ΝΑΤΟ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Στη Βουλή μεταφέρει η ιταλική κυβέρνηση το θέμα της μεταρρύθμισης του ESM καθώς παραμένουν οι έντονες διαφωνίες.
Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα, θα διεξάγει ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ESM.
Η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να καθυστερήσει λόγω των νομοθετημάτων για το Χονγκ Κονγκ αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πληροφορίες από την ομάδα των διαπραγματευτών του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τα νομοσχέδια που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο και που μεταξύ άλλων στηρίζουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο, το οποίο έκανε λόγο για ανάμειξη σε εσωτερικά θέματα της Κίνας.
Ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου στη Μ. Βρετανία, στις 9 ποσοστιαίες μονάδες διατηρείται το προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (2/12) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την απροσδόκητη άνοδο που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας για τον Νοέμβριο του 2019.
Ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας κατέγραψε περαιτέρω επιτάχυνση τον Νοέμβριο του 2019, με τον σχετικό δείκτη να παραμένει πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο επιμένει στη μείωση των αμερικανικών δασμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η δέσμευση των ΗΠΑ για ακύρωση των δασμών που είναι προγραμματισμένοι για τις 15 Δεκεμβρίου δε μπορεί να αντικαταστήσει τη μείωση των δασμών που ήδη έχουν επιβληθεί».
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,01%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,13% στις 2875,81 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,37% στις 26444,72 μονάδες

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα Δευτέρα (2/12) οι ευρωαγορές, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχαν σημειωθεί νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και γύρω από τα διάφορα στοιχεία για την οικονομία της Ευρώπης.
To κλίμα επιβαρύνει η δήλωση Trump για επαναφορά δασμών σε Aργεντινή και Βραζιλία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανοίγει νέα «μέτωπα» μετά την Κίνα και την Ε.Ε.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -1,70%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,70%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,60% ο S&P στο -0,75%, ο Nasdaq στο -1,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,40% ( 9,88 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές   

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9990 ευρώ με πτώση -2,44% με όγκο 2,39 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,88 ευρώ με πτώση -1,57% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,13 ευρώ με πτώση -1,57% με όγκο 788 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9305 ευρώ, με πτώση -2,67% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3580 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 606 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4205 ευρώ, με πτώση -1,75% και όγκο 167 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 194 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές 

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλεονότητα των μη τραπεζικών μετοχώντου FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Lamda, ΟΛΠ, Ελλάκτωρας....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο  ΔΕΗ, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,70 με πτώση -1,85% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,56 ευρώ, με πτώση -0,59% και αποτίμηση 6,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,29 ευρώ με άνοδο +1,73% και αποτίμηση 763 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,17 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 503 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,07 ευρώ με πτώση -0,81% και αποτίμηση 3,56 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,28 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,62 ευρώ με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,04 ευρώ με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3180 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,39 ευρώ, με πτώση -0,19% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0905 ευρώ, με πτώση -4,54% και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,51%, Επιδείνωση στην Ιταλία 1,35%

Επιδείνωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχονται ορισμένες ελεγχόμενες πιέσεις και λόγω της έντασης με την Τουρκία.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,51 από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,35% μετά την δημοπρασία ομολόγων που δεν ενθουσίασε.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,50% με το αμερικανικό 10ετές 1,85% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,77 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,30% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,28%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,32 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,90  μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,48%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,21  μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,40%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 179 μονάδες βάσης από 177 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.112 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  
Σημαντική επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης αλλά και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,35%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/12/2019 στο -0,28% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,60%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης