Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Μας επηρέασε το γύρισμα των ξένων αγορών λόγω του εμπορικού πολέμου (άντε πάλι) και η αγορά έκλεισε στα χαμηλά ημέρας αν και στο μεγαλύτερο διάστημα είχε καλύτερη πορεία και ήταν κοντά στις 900 μονάδες ή λίγο χαμηλότερα.

Οι τράπεζες πιέστηκαν περισσότερο από τις άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ξεχώρισε η ΔΕΗ αν και έκλεισε χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, αλλά πάντως με καλή άνοδο. Πιέστηκε και η Lamda καθώς μπήκαν τα δικαιώματα προς διαπραγμάτευση και κατέγραψαν υποχώρηση.

ΔΕΗ: Το βλέμμα είναι στη μελλοντική πορεία της ΔΕΗ. Κάποιοι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησης με το νέο business plan και με την επέκταση στις ανανεώσιμες την απολιγνιτοποίηση, την κατάργηση των δημοπρασιών, τις εργασιακές σχέσεις και άλλα.

Η στήλη θεωρεί πως πρέπει να δημιουργηθούν εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που να καλύπτουν τις επενδυτικές και να μένει και χρήμα για μείωση του καθαρού δανεισμού ο οποίος στο εννεάμηνο ήταν στα 3,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον θεωρούμε πως πρέπει τα EBITDA να φτάσουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να πούμε ότι γίνεται φθηνή η μετοχή.

Βέβαια, όπως ξέρουμε όλοι, η τιμή στο ΧΑ μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη. Όμως η στήλη για να είναι ήσυχη θέλει να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις των εταιρειών και τα θεμελιώδη. Για εμάς τα αποτελέσματα εννεαμήνου αν και αναμενόμενα μας δημιουργούν ανησυχίες. Θέλουμε επομένως να δούμε έργα και αποτελέσματα και μετά να κοιτάξουμε τη μετοχή.

ΔΕΗ (II): Το 2015 είχε EBITDA 828,4 εκατ. ευρώ και ζημιές 102 εκατ. ευρώ ή 57 εκατ. ευρώ χωρίς κάποιες εφάπαξ επιπτώσεις. Το 2016 είχε EBITDA 1,06 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένο 1,15 δισ. ευρώ. Με αυτά τα EBITDA είχε κέρδη προ φόρων 169 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα 255 εκατ. ευρώ. Πρέπει επομένως να γυρίσει σε αυτά τα μεγέθη και χωρίς να έχει τον ΑΔΜΗΕ που είχε τότε.

Στο κλείσιμο η μετοχή βρέθηκε στα 3,29 ευρώ με άνοδο 1,73% και υψηλό όγκο συναλλαγών 1,1 εκατ. τεμάχια. Η αποτίμηση είναι στα 763 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Όπως έγραψε το Bankingnews ετοιμάζεται placement. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για το εύρος τιμής αλλά ξέρουμε ότι πρόκειται να διατεθούν 30 εκατ. μετοχές. Θα βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα και η διασπορά και ελπίζουμε η εισηγμένη να αλλάξει επίπεδο. Θέλουμε να δούμε καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως στο μέτωπο ταμειακών ροών. Θεωρούμε την καλύτερη από τις εισηγμένες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ: Η σημερινή ήταν η όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Από τα 0,2860 ευρώ πήγε στα 0,56 ευρώ και η αποτίμηση σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε έως τα 5,5 εκατ. ευρώ περίπου. Η καθαρή θέση στο εξάμηνο ήταν στα 5,8 εκατ. ευρώ άρα πλέον το p/bv είναι δίκαιο. Ο καθαρός δανεισμός είναι περίπου 7,8 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις στο εξάμηνο βελτιώθηκαν σημαντικά και ανήλθαν στα 8,84 εκατ. ευρώ από 6,21 εκατ. ευρώ με τη ζημιά να περιορίζεται στις 29 χιλ. ευρώ από 382 χιλ. ευρώ. Στο κλείσιμο η μετοχή βρέθηκε στα 0,55 ευρώ κοντά στα υψηλά ημέρας με άνοδο 6,80% και όγκο 37 χιλ. τεμάχια.

LAMDA: Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει πως υπάρχει ένα σημείο στη μετοχή που πάνω από αυτό θεωρούμε πως το δικαίωμα στην αύξηση θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως «μέρισμα». Αυτό ήταν το 7,50. Με αυτήν την τιμή έγινε η αποκοπή του δικαιώματος και η μετοχή ξεκίνησε στα 7,06 ευρώ.

Όποια τιμή στην εισαγωγή του δικαιώματος πάνω από τα 0,44 ευρώ έδινε κέρδη σε όσους είχαν τη μετοχή πριν την αποκοπή. Το ξεκίνημα του δικαιώματος ήταν στα 0,6080 ευρώ και η μετοχή άνοιξε στα 7,20 ευρώ που μας κάνει σύνολο 7,8080 ευρώ. Άρα 0,3080 ευρώ πάνω από την τιμή προ αποκοπής. Στο κλείσιμο τώρα η μετοχή πήγε στα 7,10 ευρώ και το δικαίωμα στα 0,40 ευρώ που δίνει άθροισμα 7,50 ευρώ.

Θεωρούμε λοιπόν πως όσοι πούλησαν το πρωί τα δικαιώματα έπραξαν ορθά. Ειδικά όσοι πούλησαν κοντά στα 0,60 ευρώ. Όμως και όσοι πούλησαν χαμηλότερα πάλι ορθά έπραξαν αφού ουσιαστικά πούλησαν υψηλότερα από τα 7,50 ευρώ που ήταν πριν την αποκοπή. Αυτά βέβαια αφορούν όσους αμφιταλαντεύονταν και δεν ήθελαν και τόσο να μπουν στην αύξηση.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Καλή πτώση σε άλλες μετοχές με όγκο και σε άλλες χωρίς. Υποχώρησε η Intertech στα 0,65 ευρώ, η MLS στα 1,28 ευρώ, η ΕΚΤΕΡ στα 1,2750 ευρώ, η Ολυμπιακή Τεχνική στα 2,31 ευρώ και η Μουζάκης στα 0,47 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης