Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα εγγυήτρια της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας απέναντι στις παρανομίες και αυθαιρεσίες της Τουρκίας»

Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα εγγυήτρια της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας απέναντι στις παρανομίες και αυθαιρεσίες της Τουρκίας»
Αυτόν τον ρόλο (σ.σ. της εγγυήτριας) είμαστε αποφασισμένοι να τον φέρουμε, σε πέρας, είναι το χρέος μας, επιβάλλει όμως και την σύμπραξη της ίδιας της ΕΕ, διότι η ΕΕ έχει ίδιον συμφέρον και ίδια δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τόνισε ο ΠτΔ
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου γενικής υποστήριξης «'Ατλας Ι». Το πλοίο αποτελεί δωρεά του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη και ανάδοχος του πλοίου έγινε η κόρη του, Σουζάνα Λασκαρίδη.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Λασκαρίδη ενώ υπογράμμισε πως, «το ΠΝ είναι ο φύλακας των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και εκείνη, κατόπιν τούτου, έχει το χρέος φύλαξής τους και κυρίως υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, ως προς τον προσδιορισμό τους κατά το Διεθνές Δίκαιο.
«Είναι γνωστό ότι τα θαλάσσια σύνορα γενικότερα και η υφή τους καθορίζουν και πολλές άλλες παραμέτρους, που αφορούν την, lato sensu, κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Mία παράμετρος είναι και εκείνη, η οποία αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κάθε κράτους-μέλους, που αυτοθρόως είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Απέναντι στις μεγάλες παρανομίες και αυθαιρεσίες, οι οποίες προέρχονται κατεξοχήν, δυστυχώς, από την υπότροπο γείτονά μας Τουρκία, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει στο παρελθόν -το αποδεικνύουμε και σήμερα και θα τηρήσουμε αυτή την στάση και στο μέλλον- ότι παραμένουμε εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας και σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας και σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας που, όπως τόνισα, είναι σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτόν τον ρόλο είμαστε αποφασισμένοι να τον φέρουμε, ούτως ή άλλως, σε πέρας, είναι το χρέος μας.
Αυτός ο ρόλος επιβάλλει όμως και την σύμπραξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν απ΄ όλα γιατί η αρχή της αλληλεγγύης και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιτάσσουν, αλλά και διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ίδιον συμφέρον και ίδια δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι: «Το ίδιο χρέος αναλογεί και στην συμμαχία μας, στο ΝΑΤΟ.
Και αυτή η υποχρέωση του ΝΑΤΟ προκύπτει από την ίδια τη φύση του. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως είναι γνωστό -και εξακολουθεί να έχει εν πολλοίς αυτό τον χαρακτήρα, αν και ο χαρακτήρας του λόγω αλλαγής των δεδομένων έχει διευρυνθεί- και για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της εφαρμογής του γενικότερα. Ιδίως σε εποχές κρίσης, όπως και η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα.
Αν το ΝΑΤΟ ανεχθεί αυθαιρεσίες, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ενός κρίσιμου τμήματός του, όπως είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, από τα ίδια τα μέλη του, τότε από εκεί και πέρα υπονομεύεται το ίδιο.
Γιατί όταν μια Συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ στηρίζεται, από πλευράς στόχων, στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, η ίδια η Συμμαχία πρέπει να δίνει και στα μέλη της το παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Όταν τα ίδια τα μέλη περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η περιφρόνηση, αυτή η έλλειψη σεβασμού, αυτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύει την ίδια την υφή και το κύρος της Συμμαχίας, διεθνώς.
Γι΄αυτό τόνισα ότι η υποχρέωση υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας εν προκειμένω, ανήκει στο ακέραιο και στο ΝΑΤΟ. Θέλω να πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θ' ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωση, διορθώνοντας άλλες τακτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και του κύρους του».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι: «Η δωρεά του κ. Λασκαρίδη, το γεγονός ότι ενισχύεται το Πολεμικό μας Ναυτικό μ' ένα πλοίο γενικής υποστήριξης των δυνατοτήτων του ΑΤΛΑΣ Ι, είναι μια εγγύηση ότι, όπως είπα πριν, εμείς, οι Έλληνες, ούτως ή άλλως, με τον λαό μας, με το Έθνος μας, και βεβαίως πρωτίστως με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, και εν προκειμένω με το Πολεμικό μας Ναυτικό, θα επιτελέσουμε την αποστολή μας. Αυτή την αποστολή που την φέραμε πάντοτε ιστορικώς σε πέρας, "και μόνοι και μετά πολλών" θα την φέρουμε και πάλι σε πέρας. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και το χρέος μας επίσης ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας εν γένει. Απευθυνόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό, θέλω να τονίσω, για μιαν ακόμη φορά, τούτο: Είμαστε υπερήφανοι για το φρόνημα και την αποτελεσματικότητά του. Είναι η καλύτερη απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων προς καθέναν, ο οποίος μπορεί να διατηρεί φαντασιώσεις ότι η δύναμη του ισχυρού υπερτερεί της ισχύος του Δικαίου. Μέγιστο λάθος, μέγιστη αυταπάτη. Είμαστε εδώ, είσθε εδώ, για να αποδείξουμε ακριβώς το αντίθετο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης