Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χρονιά υψηλών κερδών για όλα τα assets της Wall το 2019 – Ράλι για το πετρέλαιο (+28,7%)

tags :
Χρονιά υψηλών κερδών για όλα τα assets της Wall το 2019 – Ράλι για το πετρέλαιο (+28,7%)
Ουσιαστική η συμβολή της Fed και της νομισματικής της πολιτικής στην εκρηκτική πορεία των αμερικανικών assets
Ένα από τα καλύτερα έτη για τους επενδυτές και μάλιστα σχεδόν σε όλο το φάσμα των τοποθετήσεων αποδεικνύεται το 2019, βάσει των στοιχείων που αφορούν το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 και παρουσιάζει το CNBC.
Ισχυρή άνοδο καταγράφεται σε όλα τα assets από τις μετοχές και τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα έως τα εμπορεύματα.
Στην κορυφή φιγουράρει το αμερικανικό ελαφρύ αργό πετρέλαιο (WTI) με άνοδο που ξεπερνά το 28%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500 με τα δικά του κέρδη να έχουν ενισχυθεί κατά +25%.
Όμως, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, αρκετές είναι οι επενδύσεις που εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό ανόδου από την αρχή του έτους.
Image
Ειδικά για όσους επενδύουν σε αμερικανικές μετοχές ήταν πολύ δύσκολο να βγουν χαμένοι.
Μόλις 64 εκ των 500 μετοχών (δηλαδή το 12%) που είναι εισηγμένες στον S&P 500 εμφανίζουν πτώση από την αρχή του 2019.
Image
Παράλληλα και οι 11 κλαδικοί δείκτες του S&P 500 έχουν θετική πορεία.
Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο τεχνολογικός με άνοδο 41,5% από την αρχή του έτους.
Κέρδη άνω του 20% σημειώνουν οι κλάδοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, βιομηχανίας, χρηματοοικονομικών, real estate και καταναλωτικών ειδών.
Image
Το QE αποτέλεσε μαγικό χαρτί

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή του 2019 υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία ταρακούνησαν τις αγορές, από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα έως την παραπομπή Trump οι επενδυτές δεν φοβήθηκαν.
Ο λόγος;
Μα η νομισματική πολιτική της Fed, η οποία μείωσε τρεις φορές τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ και ξεκίνησε εκ νέου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και εάν δεν το ονομάζει με αυτόν τον τρόπο.
«Υπήρξαν τρεις μειώσεις επιτοκίων και έκρηξη, εκ νέου, του ισολογισμού της Fed.
Ουσιαστικά ήταν σαν η Fed να έλεγε στους επενδυτές: αγοράστε τα πάντα», τονίζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group.

Ποια θα είναι η εικόνα το 2020;

Καθώς μένει ένας ακόμη μήνας πριν ολοκληρωθεί το 2019, είναι η εποχή που οι επενδυτές εξετάζουν τις προοπτικές των αγορών για το επόμενο έτος.
Πάντως οι αναλυτές, παρά την πολύ καλή πορεία της Wall Street μέχρι στιγμής, εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι, με δεδομένο ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας δεν έχει λήξει και φυσικά εξαιτίας του ότι το 2020 είναι προεκλογικό έτος για τις ΗΠΑ (σ.σ.: οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο 2020).
Βάσει της μέσης πρόβλεψης εκτιμάται ότι το S&P 500 θα κλείσει το 2020 στις 3.272 μονάδες, δηλαδή μόλις 5% υψηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης