Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε τρία μέτωπα το παρασκήνιο για την άρση των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς- Στα κάγκελα η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα

Σε τρία μέτωπα το παρασκήνιο για την άρση των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς- Στα κάγκελα η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα
Mαραθώνιος διαδοχικών συναντήσεων στο υπουργείο Εργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές
Σε τρία μέτωπα εξελίσσεται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο το θέμα που ανέκυψε με τις απολύσεις στην τράπεζα Πειραιώς, και αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση ως αποδέκτης κακών εξελίξεων, όσο και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο των τραπεζών (ΟΤΟΕ και Σύλλογο), αλλά και την προσκείμενη στην κυβέρνηση συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, από το απόγευμα και ενδεχόμενα και αύριο θα ξεκινήσει ένας μαραθώνιος διαδοχικών συναντήσεων στο υπουργείο Εργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Πέμπτη κατά την τριμερή
συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα στην διοίκηση της Τράπεζας, την ΟΤΟΕ, και τον Σύλλογο Εργαζομένων
της Πειραιώς.
Το βάρος των διαδοχικών συναντήσεων καλείται προηγούμενα να το σηκώσει η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, η οποία έλαβε σχετική εντολή από τον πολιτικό της προϊστάμενο Γιάννη Βρούτση, με την ΟΤΟΕ να θέτει θέμα μέσω του ΒΝ. στην συνάντηση αυτή να παραβρίσκεται και ο ίδιος ο υπουργός.
Πάντως πηγές του υπουργείου Εργασίας σημείωναν στο ΒΝ ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ομαδικές, καθώς δεν υπερβαίνουν τις 30, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για το μέγεθος τέτοιων επιχειρήσεων.
Ωστόσο, παρέμβαση στο θέμα με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια έκανε από κοινωνικό δίκτυο ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού Τομέα Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος απευθύνει σιβυλλικό ερώτημα προς τους υπουργούς Υποδομών και Ανάπτυξης αν «ακούνε».
Ο κ. Κιουτσούκης σημειώνει μάλιστα ότι:
•Ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες από το αίμα του Ελληνικού Λαού με δεκάδες δις ευρώ και ο κ. Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ πήρε θάρρος και άρχισε τις απολύσεις ακυρώνοντας την γραπτή συμφωνία που υπέγραψε με την ΟΤΟΕ.
•Αγόρασε η Ιταλική FERROVIE την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ με 45+22=67εκ. δεν πραγματοποίησε ούτε 1ευρώ επενδύσεις, της δίνουν
μποναμά 50εκ».
Το τρίτο μέτωπο εκτυλίσσεται με τις συναντήσεις που είχε σήμερα η ΟΤΟΕ με την κ. Ε. Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον κ. Δ. Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ.
Όλες οι πλευρές τάχθηκαν υπέρ της ανάκλησης των απολύσεων, με την  κ. Γεννηματά η οποία δήλωσε ότι θα αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Παρέμβαση του υπ. Εργασίας για τις απολύσεις 24 υπαλλήλων στην Πειραιώς – Πιθανή συμβιβαστική λύση με μετάθεση ή εθελουσία

Η απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην απόλυση 24 εργαζομένων της, έχοντας προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εναλλακτικών επιλογών έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αλλά και την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας.
Προφανώς για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρεθεί μαι συμβιβαστική λύση που όλες τις πλευρές θα τις ικανοποιεί.
Με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη κάλεσε για σήμερα Τρίτη τους εκπροσώπους της τράπεζας Πειραιώς και του Συλλόγου, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για την άρση του αδιεξόδου, καθώς –όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές στο bankingnews - το κλίμα «που διαμορφώνεται στην οικονομία έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που δημιουργείται στις τράπεζες».
Με βάση ορισμένες ενδείξεις για να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση είναι πιθανόν να δοθεί μια άτυπη παράταση έτσι ώστε να μεταπειστούν οι 24 εργαζόμενοι είτε να αποχωρήσουν με εθελουσία ή να μετατεθούν.
Η Πειραιώς πάντως έδωσε εναλλακτικές λύσεις στους 24 εργαζομένους οι οποίες όμως στην πράξη απορρίφθηκαν.
Η Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προχωράει σε απολύσεις ανοίγοντας ένα ευρύτερο θέμα μείζονος σημασίας που αφορά τους εργαζομένους, τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων και τις επιλογές διοικήσεων και εργαζομένων.
Οι απολύσεις 24 εργαζομένων στην Πειραιώς προήλθαν μετά από την εξάντληση όλων των περιθωρίων, δεν ήταν μονομερής ενέργεια της διοίκησης της Πειραιώς η οποία πρότεινε εναλλακτικές λύσεις.
Όμως το ζήτημα αυτό αποτελεί αιτία πολέμου casus belli για την ΟΤΟΕ την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο Σταύρος Κούκος ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ δηλώνει ότι η διοίκηση της Πειραιώς τους ξεγέλασε και ότι προέβη σε κίνηση εχθρική για τους εργαζομένους και τους συνδικαλιστές.
Μάλιστα η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει συναντήσεις με όλα τα κόμματα για να ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Όμως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Πειραιώς δεν προχώρησε σε μονομερή ενέργεια.
Είχε αντιπροτείνει και εθελουσία και μετάθεση σε καταστήματα ή στην RBU ή σε άλλες υπηρεσίες αλλά καμιά από τις προτάσεις που υπεβλήθησαν δεν έγιναν δεκτές.
Έτσι κατέφυγε στην έσχατη λύση που ήταν η απόλυση 24 εργαζομένων.
Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Πειραιώς.
H Alpha bank έχει δηλώσει ότι θα μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού περίπου 800 άτομα, χωρίς να τίθεται θέμα εθελοντικής ή μη συμμετοχής.
Όσον αφορά αποδοχές και δικαιώματα στελέχη της Alpha bank δηλώνουν ότι αυτά προστατεύονται από τον νόμο.
Η Eurobank εξετάζει το ζήτημα και προσανατολίζεται σε προαιρετική – εθελοντική μεταφορά των 1250 εργαζομένων.
Γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει προσοχής καθώς από την μια οι τράπεζες θέλουν ανώδυνα να λύσουν το πρόβλημα και από την άλλη καραδοκεί η ΟΤΟΕ.

Παρέμβαση του υπ. Εργασίας για τις απολύσεις 24 υπαλλήλων στην Πειραιώς – Πιθανή συμβιβαστική λύση με μετάθεση ή εθελουσία

Μπαράζ συναντήσεων για το θέμα που ανέκυψε με τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς σήμερα Τρίτη, με κύρια την παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα με την γεν. γραμματέα του υπουργείου Εργασίας να καλεί διοίκηση και εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ να έχει κλείσει συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews η κυβέρνηση δηλώνει «αιφνιδιασμένη» από την απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε απολύσεις 24 εργαζομένων από τον τομέα που ασχολείται  με τα κόκκινα δάνεια.

OTOE: Δεν θα περάσουν οι απολύσεις, πάμε σε ρήξη - 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Πειραιώς την Πέμπτη 5/12

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρά η ΟΤΟΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με την απόφασή της να προχωρήσει σε απολύσεις, αντί να ολοκληρώσει ομαλά, όπως όφειλε, την εφαρμογή της Συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ, η Τράπεζα Πειραιώς επέλεξε ρήξη με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ και τη ρήξη αυτή θα την έχει!
Η απόφασή της που ήδη υλοποιείται για 24, καταρχήν, απολύσεις από τους 150 εργαζόμενους που επέλεξαν να παραμείνουν στην Τράπεζα, αποτελεί αιτία πολέμου για το
συνδικαλιστικό κίνημα ολόκληρου του κλάδου.
Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης του συνδικαλιστικού κινήματος με μια Διοίκηση που δεν τιμά την υπογραφή της και προχωρά σε
πρωτοφανείς μεθοδεύσεις σε βάρος συναδέλφων μας.
Σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών
δεν είχαμε καμιά απόλυση, είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ίδια την Τράπεζα και
στον κλάδο με τέτοιες πρωτοφανείς ενέργειες και μεθοδεύσεις.
Προχωρώντας σε απολύσεις, αντί να αναζητήσει βιώσιμες και εφικτές λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας, η Τράπεζα είναι αυτή που επιλέγει τη λύση της
μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους και με ολόκληρο τον κλάδο.
Στην απαράδεκτη αυτή πρόκληση οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και σύσσωμος ο κλάδος αλλά και η κοινωνία θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει.
Δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου των απολύσεων σε ένα κλάδο κερδοφόρο που θέλει να είναι αξιόπιστος και στυλοβάτης της οικονομίας.
Η Ομοσπονδία και όλοι οι Σύλλογοι – Μέλη της απαιτούν να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και να αναζητηθούν λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της Συμφωνίας της
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ.
Ο αγώνας μας αφορά στο σύνολο του κλάδου και θα κλιμακωθεί ανάλογα.
Ήδη η ΟΤΟΕ συναντήθηκε στη Βουλή με την Αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής και Φώφη Γεννηματά.
Επίσης, συναντήθηκε με την υπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κα Έφη Αχτσιόγλου καθώς και με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο
του ΚΚΕ κ. Νίκο Καραθανασόπουλο, οι οποίοι καταδίκασαν τις ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων.
Δεσμεύτηκαν να τον στηρίξουν πολιτικά και κοινοβουλευτικά με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή και ευρύτερα, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της Κυβέρνησης που δεν νοείται να επιτρέπει ή να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες από την πλευρά των τραπεζιτών.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά δήλωσε, μάλιστα, ότι θα θέσει άμεσα το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καταλήγει η ανακοίνωσαη της ΟΤΟΕ.

Όπως τονίζεται, απαντώντας στις απαράδεκτες και προκλητικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς η ΟΤΟΕ προκηρύσσει:

- 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την ώρα που θα διενεργείται η τριμερής συνάντηση με τον Υπουργό και την Τράπεζα.
- Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου από τις 7.45 μέχρι τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στις 7.15 έξω από τα κεντρικά γραφεία της
Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Αμερικής.
- Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Πέμπτη 5/12 για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον κλάδο.

Γεννηματά σε ΟΤΟΕ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στην Πειραιώς - Να παρέμβει η κυβέρνηση

Με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ συναντήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και κύριο αντικείμενο ήταν οι απολύσεις 24 στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες η κ. Γεννηματά ζήτησε να ακυρωθούν.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «ό,τι δεν έγινε στην καρδιά της κρίσης, γίνεται τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων». Προσέθεσε δε ότι ένα τέτοιο γεγονός δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις στις τράπεζες.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν. Αλίμονο αν οι τράπεζες –που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού– αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης».

Αχτσιόγλου σε ΟΤΟΕ: Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ και τους συλλόγους των εργαζομένων της Πειραιώς.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι απολύσεις 24 εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι απολύσεις έχουν απολύτως εκδικητικό χαρακτήρα καθώς παραβιάζουν τη συμφωνία της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η οποία προέβλεπε ότι η μετακίνηση υπαλλήλων στην νέα εταιρεία θα ήταν μόνο εθελοντική.
Η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και την απαίτησή του να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει τις εκβιαστικές πρακτικές της τράπεζας σε βάρος των εργαζομένων της, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων και είχε καλέσει το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό, διότι τα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων που ελήφθησαν μέσα σε λίγους μήνες από την κυβέρνηση της ΝΔ εξέπεμψαν σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς , να τηρηθεί η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο του συνεχούς και ανοικτού διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με τις σημερινές (2/12) εξελίξεις στο θέμα της απασχόλησης εργαζομένων του πρώην RBU, οι οποίοι δεν έκαναν χρήση των προσφερόμενων επιλογών απασχόλησης είτε στην Intrum Hellas είτε στον Όμιλο Πειραιώς.
Xωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς, η Τράπεζα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε άμεση επικοινωνία με όλους τους εργαζόμενους στο πρώην RBU, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς:
-διασφάλισε το σύνολο των 1.300 θέσεων εργασίας των συναδέλφων του πρώην RBU στην Intrum Hellas
-συμφώνησε με την ΟΤΟΕ τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σήμερα και στο μέλλον, με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων
-εξασφάλισε μπόνους 5 μισθών και πρόσθετου πριμ μετάβασης & παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών
-ενημέρωσε εγκαίρως για τις εξαιρετικά περιορισμένες διαθέσιμες ανάγκες προς κάλυψη
-γνωστοποίησε σε κάθε εργαζόμενο που επέλεξε να μην μεταφερθεί στη νέα εταιρεία τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στον Όμιλο, μέσω ατομικών συναντήσεων και επιστολών
-παρέτεινε την προθεσμία αποδοχής της μεταφοράς εργαζομένων στην Intrum Hellas, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επιλογής, σε χρόνο όπου όλα τα δεδομένα ήταν πλέον γνωστά
-δημιούργησε πρόγραμμα αποχώρησης, ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του πρώην RBU.
Οι περισσότεροι έκριναν θετικά τις προτάσεις και εργάζονται στη νέα εταιρεία ήδη από 16/09/19. Μια, όμως, ομάδα εργαζομένων, παρά τις παραπάνω εναλλακτικές επιλογές, απέρριψε κάθε πρόταση, είτε για τη μεταφορά τους στο δίκτυο καταστημάτων ή σε θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας στην Αττική, είτε για την ένταξή τους σε ειδικό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης με σειρά επιπρόσθετων παροχών.
Η Τράπεζα, μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε, στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 02/12/19 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU, εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Εργασίας και τον νόμο.
Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα καταφέρει να διαμορφώσει συνθήκες που την καθιστούν ανταγωνιστική και κερδοφόρο μετά από πολύχρονη περίοδο δυσκολιών.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσει την επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων, με τη συνδρομή όλων των εργαζομένων της.

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

Σφοδρή επίθεση στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησής της 24 απολύσεων, εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση αποτελεί «αιτία πολέμου» και ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ τονίζεται ότι: «ΟΙ ΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!!!
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ
Ο κλάδος προχωρά άμεσα σε κινητοποιήσεις.
Καλούμε τη Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης των απολύσεων αλλιώς θα είναι πλήρως συνυπεύθυνη.
Ρήξη με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ επιδιώκει η Τράπεζα Πειραιώς με την απόφαση της να προχωρήσει σε απολύσεις.
Στη σημερινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ, που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η Τράπεζα εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα.
Κατόπιν αυτού, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται. Κατόπιν αυτού, κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους.
Από την ΟΤΟΕ ξεκαθαρίστηκε ότι οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων τους οποίους αυτή αφορά αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις.  
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση ανάκληση των απολύσεων, ως προϋπόθεση για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ.
Με δεδομένη την άρνηση του Διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει - και δεν υπάρχει - πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης!!
Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις.
Αντί η Τράπεζα να τιμήσει την υπογραφή της και να αναζητήσει βιώσιμες και εφικτές λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας, επιλέγει τη λύση της μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους και με ολόκληρο τον κλάδο.
Λύση την οποία μεθόδευε εδώ και καιρό, απευθύνοντας προσχηματικές «προτάσεις-ερωτήματα αξιοποίησης» στους εργαζόμενους που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ, ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!
ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΣΥΣΣΩΜΟΙ Η ΟΤΟΕ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΣΑΦΟΥΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
ΗΔΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 12.15 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ!!!
ΤΑ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης