Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι μεγάλες δύναμες μάχονται «πάνω» από το γιγάντιο πετρελαϊκό πεδίο του Ιράκ

tags :
Οι μεγάλες δύναμες μάχονται «πάνω» από το γιγάντιο πετρελαϊκό πεδίο του Ιράκ
Για την Κίνα, η Μέση Ανατολή - και, απολύτως ζωτικής σημασίας, το Ιράν και το Ιράκ - αποτελούν αναντικατάστατα βήματα προς την Ευρώπη για το μεγαλεπήβολο έργο της «One Belt, One Road»
Από τότε που οι ΗΠΑ σηματοδότησαν μέσω της απόσυρσής τους από τη Συρία ότι δεν έχει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή, η πόρτα έχει «ανοίξει» πλήρως στην Κίνα και τη Ρωσία για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες της στην περιοχή.
Για τη Ρωσία, η Μέση Ανατολή προσφέρει έναν βασικό στρατιωτικό άξονα, από τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τη Δύση και την Ανατολή και να ελέγξει μαζικές ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου και προς στις δύο κατευθύνσεις.
Για την Κίνα, η Μέση Ανατολή - και, απολύτως ζωτικής σημασίας, το Ιράν και το Ιράκ - αποτελούν αναντικατάστατα βήματα προς την Ευρώπη για το μεγαλεπήβολο έργο της «One Belt, One Road».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωση από το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ, αναδεικνύει κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, αναγγέλθηκε ότι η China Petroleum Engineering & Construction Corp (CPECC) έχει αναλάβει σύμβαση ύψους 121 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή φυσικού αερίου κατά την παραγωγή αργού πετρελαίου στο τεράστιο κοίτασμα West Curna-1 στο Ιράκ, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κύριου λιμανιού της χώρας της Βασόρας.
Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός 27 μηνών και έχει ως στόχο την αύξηση της ποσότητας του φυσικού αερίου που μεταφέρεται σήμερα σε ολόκληρη την περιοχή.
Δύο παράγοντες που δεν επισημάνθηκαν στην ανακοίνωση ήταν ότι η CPECC είναι θυγατρική του κύριου πολιτικού πληρεξούσιου της Κίνας στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, China National Petroleum Corp (CNPC), και δεύτερον, ότι το έργο θα περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη των αποθεμάτων πετρελαίου στη Δυτική Qurna 1.
Το σημερινό επίπεδο των αποθεμάτων πετρελαίου στη Δυτική Qurna 1 είναι μόλις κάτω από εννέα δισεκατομμύρια βαρέλια, αλλά, βασικά, ο χώρος είναι μέρος της συνολικής μαζικής δεξαμενής West Qurna που περιλαμβάνει τουλάχιστον 43 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων αργού πετρελαίου.
Είναι βέβαιο ότι το Ιράκ θα αρχίσει τελικά να κερδίσει χρήματα από το φυσικό αέριο που «καίει» για δεκαετίες ως προϊόν της εκκολαπτόμενης παραγωγής πετρελαίου.
Εκτός από τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της πρακτικής, υπάρχει το περίεργο πρακτικό αποτέλεσμα ότι το Ιράκ - το οποίο κατέχει μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο - πρέπει να στρέφεται στο γειτονικό Ιράν κάθε χρόνο και να ζητάει εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει  ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σήμερα, το Ιράκ εισάγει σταθερά περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού του από το Ιράν, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 28 εκατομμύρια κυβικά πόδια (mcf) φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη και με αυτές τις πρόσθετες προμήθειες, οι συχνές καθημερινές διακοπές ενέργειας στο Ιράκ συμβαίνουν και υπήρξαν καταλύτης καταστροφής για διαδεδομένες διαμαρτυρίες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου και του 2018.
Η κατάσταση ενδέχεται επίσης να επιδεινωθεί εάν δεν υπάρξει αλλαγή, καθώς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο πληθυσμός του Ιράκ αυξάνεται με ρυθμό άνω του ενός εκατομμυρίου ετησίως, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, 17,5 gigawatts μέσο όρο.
Εκτός από αυτό, το καύσιμο αέριο που συνδέεται με την παραγωγή αργού πετρελαίου κοστίζει το Ιράκ δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα.
Χάνει πρώτα τα χρήματα, διότι για να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τα τεράστια ελλείμματα ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάζεται να καίει αργό πετρέλαιο απευθείας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσε να πουλήσει στην ανοιχτή αγορά για σήμερα πάνω από 55 δολάρια ανά βαρέλι (και το κόστος άντλησης ανά βαρέλι στο Ιράκ είναι μόλις 2 δολάρια κατά μέσο όρο).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο μέσος όγκος αργού πετρελαίου που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ενέργειας μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από 223.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2015, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 110.000 bpd ή περίπου 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αξία.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το Ιράκ έχει περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου - κυρίως συνδεδεμένων - τα οποία θα επαρκούσαν για την παροχή περίπου 200 ετών τρέχουσας κατανάλωσης αερίου από το Ιράκ.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα δεν παρέχουν ακριβή εικόνα για το μακροπρόθεσμο δυναμικό παραγωγής του Ιράκ και ότι η υποκείμενη βάση πόρων - τελικά ανακτήσιμοι πόροι - είναι σημαντικά μεγαλύτερος, στα 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) και άνω.
Η Κίνα γνωρίζει όλα αυτά και έχει καταλήξει στο σωστό συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να χάσει επεκτείνοντας το «αποτύπωμά» της στο Ιράκ με τέτοιο τρόπο.
«Εντούτοις, η Κίνα κάνει τώρα πολύ επιφυλακτικά βήματα όσον αφορά την εμφάνισή της στο Ιράν ή στο Ιράκ, καθώς προσπαθεί να τις καταστήσει σε κράτη-πελάτες, παρόλο που σχεδιάζει και για τους δύο, έτσι επαναπροσδιορίζει την προσέγγισή της για να είναι περισσότερο πιο “αόρατη” προχωρώντας σε πολλές αλλά μικρές κινήσεις έως ότου κάποια στιγμή στο μέλλον οι κυβερνήσεις [του Ιράν και του Ιράκ] κοιτάξουν γύρω τους και αναρωτηθούν πώς η Κίνα κατάφερε να τις κυκλώσει ξαφνικά», δήλωσε αξιωματούχους του Ιράκ στο Oilpric.
Αυτό συμβαίνει στην υπόθεση για το κοίτασμα West Qurna 1, στην οποία, αν και η σύμβαση που ανακοινώθηκε κατά κύριο λόγο αφορά στην CPECC, η κατασκευή της υποδομής για τη δέσμευση αερίου παρά για την εκτόξευσή του, στην πραγματικότητα συνεπάγεται τη δυνατότητα να αναλαμβάνει και να χρησιμοποιεί ή να πωλεί το φυσικό αέριο με ευνοϊκό επιτόκιο.
«Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει το φυσικό αέριο με έκπτωση τουλάχιστον 30% στη χαμηλότερη μέση ετήσια τιμή αγοράς ενός έτους στα κεντρικά κέντρα [τιμολόγηση των βασικών αεροπορικών κόμβων στην Ευρώπη], γεγονός που επιτρέπει στην Κίνα να εμπλακεί περισσότερο πετρέλαιο επίσης», πρόσθεσε.
Η Κίνα έχει σίγουρα την τεχνογνωσία γι 'αυτό - και την όρεξη - καθώς έχει αναβάλει για λίγο τουλάχιστον τα σχέδιά της να αναλάβει την ανάπτυξη της Φάσης 11 του υπέρυθρου πετρελαίου στον Νότο Pars.
Αυτό το μεγάλο κοίτασμα δυτικά του Qurna 1 θα ταιριάζει πολύ καλά με την σχεδόν ταυτόσημη κίνηση της Κίνας μόλις πριν από μερικούς μήνες στο μαζικό πετρελαϊκό πεδίο Majnoon του Ιράκ. Αυτό το πεδίο ήταν το επίκεντρο της εξαιρετικά παρόμοιας ανακοίνωσης ότι υπογράφηκαν δύο σημαντικές νέες συμβάσεις γεώτρησης: μία με την εταιρεία Hilong Oil Service & Engineering της Κίνας για την εξόρυξη 80 φρεατίων με κόστος 54 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και η άλλη με το τρυπάνι του Ιράκ Εταιρεία για την εξόρυξη 43 φρεατίων με κόστος 255 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, θα είναι η Κίνα που είναι υπεύθυνη και για τα δύο, έχοντας δώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια στην Ιρλανδική Εταιρεία Γεωτρήσεων ως «τέλος» για τη δική της συμμετοχή, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ιράκ.
Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στη Βασόρα - περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά - το πετρελαϊκό πεδίο Supergiant Majnoon είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με εκτιμώμενα 38 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη θέση του.
Αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 240.000 bpd.
Πιο μακροπρόθεσμα όμως, οι αρχικοί αριθμοί στόχων παραγωγής για την κοινοπραξία υπό την Shell εξακολουθούν να είναι: ο πρώτος στόχος παραγωγής 175.000 bpd (που έχει ήδη επιτευχθεί) και η παραγωγή οροπεδίου για την περιοχή 1,8 εκατομμυρίων bpd σε κάποιο σημείο της δεκαετίας του 2030.
Η Δυτική Qurna 1, παράλληλα, παράγει περίπου 465.000 bpd, ενώ ο αρχικός στόχος ορόφου 2,825 εκατομμυρίων bpd έχει επαναδιαπραγματευθεί, σε 1,6 εκατομμύρια bpd και πάλι σε κάποιο σημείο της δεκαετίας του 2030.
Η συμφωνία για το πετρέλαιο που η Κίνα θα καταλήξει να εξάγει από το Qurna 1 θα είναι «απολύτως σύμφωνη με τη συμφωνία που έχει για το Majnoon», ανέφερε αξιωματούχος του Ιράκ στο OilPrice.com.
Συγκεκριμένα, αυτό θα περιλαμβάνει μια 25ετή σύμβαση, αλλά - κριτικά - μια που θα ξεκινήσει επίσημα μόνο δύο χρόνια μετά την ημερομηνία υπογραφής (που θα καθοριστεί ακόμη), επιτρέποντας έτσι στη CNPC να ανακτήσει περισσότερα κέρδη κατά μέσο όρο ετησίως και λιγότερες επενδύσεις εκ των προτέρων.
Οι πληρωμές ανά βαρέλι προς την Κίνα θα είναι οι υψηλότερες είτε από τον μέσο όρο της άμεσης τιμής των 18 μηνών για το παραγόμενο αργό πετρέλαιο είτε από τη μέση μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου. Θα περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον 10% έκπτωση στην Κίνα για τουλάχιστον πέντε χρόνια σχετικά με την αξία του πετρελαίου που ανακτά, εκτός από την προαναφερθείσα έκπτωση 30% για το φυσικό αέριο που συλλέγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης