Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο - Δεν παραδώσαμε «καμένη γη» στη νέα κυβέρνηση

Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο - Δεν παραδώσαμε «καμένη γη» στη νέα κυβέρνηση
Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο 30ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία
Τις πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση του ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο 30ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιστρέψει στο παλαιό οικονομικό μοντέλο, το οποίο οδήγησε τη χώρα στην κρίση.
«Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.
Ούτε κάτι αυτονόητο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Υποστήριξε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που αποχωρεί και αυτή που ήλθε δεν μπορεί να μας πει ότι παραδώσαμε καμένη γη.
Δώσαμε μία οικονομία σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Μία οικονομία που είχε βγει από τα μνημόνια».
Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «Δεν έχουμε απλή ολοκλήρωση ενός προγράμματος αλλά την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μια συμφωνία αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτή η αποκατάσταση μας επέτρεψε να επιτύχουμε την έξοδο στις αγορές
Στην 4η Έκθεση Δημοσιονομικής Εποπτείας, η Επιτροπή θεωρεί ότι μεσομακροπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας χαμηλή.
Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας κάτι που αντικατοπτρίζεται σε χαμηλά επιτόκια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Αποκατάσταση μέρους της εθνικής κυριαρχίας

«Ανακτήσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας που είχαμε απωλέσει εξαιτίας της κρίσης χρέους.
Παράλληλα εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προταχθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως και η ρύθμιση χρέους έπρεπε να προηγηθεί», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.
Υποστήριξε ακόμη ότι «παράλληλα θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία.
Με τον εκσυγχρονισμό του νόμου Κατσέλη, το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής καταφέραμε την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Πέρσι σας είχα διαβεβαιώσει ότι το 2019 θα ήταν πολύ παραγωγικό έτος για την οικονομία».
Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε 5 πυλώνες που επιβεβαίωσαν αυτό, εκτιμώντας ότι «από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 διαθέσαμε 3 δις ευρώ σε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης.
Τον Ιούλιο του 2019 παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση μια ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ 2% και απεγκλωβισμένη από την κρίση χρέους και ένα μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ, με δημοσιονομική υπεραπόδοση και άνοδο των επενδύσεων, αποκλιμάκωση των οφειλών προς τις επιχειρήσεις, άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ενώ βελτιώσαμε και πολλούς κοινωνικούς δείκτες ειδικά σε ότι αφορά την εργασία ενώ αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε την ανεργία κατά 10 μονάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης