Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας» αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα - Ανησυχία στις ΗΠΑ

tags :
Πώς ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας» αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα - Ανησυχία στις ΗΠΑ
Πώς ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας» αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin και ο Kινέζος ομόλογός του Xi Jinping παρακολούθησαν την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη βορειοανατολική Κίνα και ονομάσθηκε «Δύναμη της Σιβηρίας», κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό γεγονός».
Ο αγωγός ανατολής της Κίνας-Ρωσίας παρέχει τώρα στην Κίνα ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναμένεται να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 και να αυξηθεί στα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2024.
H S&P Global Platts εκτιμά ότι οι συνολικές πωλήσεις μέσω του αγωγού προβλέπεται να καλύψουν το 10% περίπου της συνολικής προσφοράς φυσικού αερίου της Κίνας έως το 2022, εξασφαλίζοντας ζωτική ενεργειακή ασφάλεια καθώς το Πεκίνο εξακολουθεί να αισθάνεται την πίεση και την αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον.



O κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε στον Putin πως «ο αγωγός φυσικού αερίου Ανατολής-Διαδρομής είναι ένα έργο ορόσημο της ενεργειακής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας και ένα παράδειγμα βαθιάς σύγκλισης των συμφερόντων των δύο χωρών και κερδοφόρας συνεργασίας».
«Το βήμα αυτό φέρνει τη ρωσοκινεζική στρατηγική ενεργειακή συνεργασία σε νέο ποιοτικό επίπεδο και μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου, που έχει τεθεί με τον κινέζο ηγέτη Xi Jinping για την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.    
Η συμφωνία είχε τεκμηριωθεί τον Μάιο του 2014 όταν η ρωσική αεροπορική γίγαντα Gazprom υπέγραψε 30ετή σύμβαση με την China National Petroleum Corp, μετά την οποία υπεγράφησαν οι συμφωνίες αγωγών με τους δύο ηγέτες που θα εμφανιστούν στη Σαγκάη αργότερα το 2014.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, ανακοίνωσε στους δύο ηγέτες ότι «το φυσικό αέριο ρέει στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Μια συμφωνία 30 ετών υπογράφηκε από τον Putin και την Xi το 2014 και ενώ δεν έχει ανακοινωθεί τελικός αριθμός, πιστεύεται ότι θα ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια  σύμφωνα με το CNN.
Η Gazprom θα επιβλέπει τη λειτουργία του αγωγού που εκτείνεται σε περισσότερα από 8.100 χιλιόμετρα στις δύο χώρες.
Η λειτουργία του αγωγού εντάσσεται στις προσπάθειες της Μόσχας να στραφεί προς ανατολάς για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις των δυτικών που επιβλήθηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και ανοίγει για τη Ρωσία μία εν δυνάμει τεράστια αγορά εκτός της Ευρώπης.
Συμπίπτει με την προοπτική της έναρξης λειτουργίας δύο ακόμη αγωγών, του Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία, και του TurkStream, προς την Τουρκία και την ανατολική Ευρώπη.
Διασχίζοντας 2.000 χιλιόμετρα δασών κωνοφόρων και παγωμένης γης, το πρώτο τμήμα του τιτάνιου αγωγού – που εγκαινιάζεται σήμερα, 2 Δεκεμβρίου, συνδέει τα κοιτάσματα της ανατολικής Σιβηρίας με τα κινεζικά σύνορα, στην περιοχή του Αμούρ.
Το κινεζικό τμήμα θα ολοκληρωθεί την περίοδο 2022-2023 και θα μεταφέρει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην πόλη της Σανγκάης, για να κορέσει την ενεργειακή πείνα του κινεζικού κολοσσού, πρώτου παγκόσμιου εισαγωγέα υδρογονανθράκων.
Ο αγωγός συνοδεύεται από μεγάλο συμβόλαιο τροφοδοσίας, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 30 ετών, το οποίο υπεγράφη το 2014 έπειτα από δεκαετείς διαπραγματεύσεις.
Η Δύναμη της Σιβηρίας, κατασκευάσθηκε υπό ακραίες συνθήκες, αντιπροσωπεύει το χέρι που τείνει ο V. Putin προς την Ασία, την ώρα που οι σχέσεις με τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους της Ρωσίας είναι τεταμένες λόγω της ουκρανικής σύρραξης.



Σε ένα ανησυχητικό σημάδι για την Ουάσιγκτον, καθώς η Μόσχα τείνει περαιτέρω την ενεργειακή κυριαρχία της στην ανατολή, η «δύναμη της Σιβηρίας» είναι μόνο η πρώτη από τις προγραμματισμένες για τρία συνολικά μεγάλα έργα αγωγών.
Στη συνέχεια θα προσχωρήσει στις «TurkStream» και «Nordstream2», σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης