Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παράλληλοι μονόλογοι στο Λονδίνο - Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μητσοτάκης - Erdogan

Παράλληλοι μονόλογοι στο Λονδίνο - Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μητσοτάκης - Erdogan
Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για την συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Recep Tayyip Erdoğan κατά την συνάντησή τους στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το γεγονός βέβαια, ότι οι δύο ηγέτες κάθισαν σε ένα τραπέζι παρουσία αντιπροσωπειών σε μια συγκυρία δύσκολη σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί ίσως και μια ευκαιρία για να πέσουν οι τόνοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την ένταση των τελευταίων ημερών λέγοντας ότι «δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν».  
Από το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφουν με τέσσερις λέξεις την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο: Ανοιχτή, δύσκολη, αναγκαία και χρήσιμη.
Τα δύο κορυφαία ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν το μνημόνιο της Τουρκίας με την Λιβύη αλλά και το Μεταναστευτικό.
Και στα δύο, όπως μεταφέρουν το κλίμα, πηγές που έχουν γνώση, μάλλον, έγιναν παράλληλοι μονόλογοι των δύο πλευρών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός του ζήτησε με έναν έμμεσο τρόπο να δώσει εκείνος το κείμενο του μνημονίου, αν το έχει μαζί του καθώς η Λιβύη δεν ανταποκρίθηκε όταν το ζήτησε η χώρα μας, χωρίς βέβαια να υπάρξει απάντηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, το έκανε μάλλον χαριτολογώντας όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, καθώς τέτοιου είδους έγγραφα δίνονται δια της διπλωματικής οδού.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται για κίνηση, που δείχνει και την προσπάθεια να σπάσει ο πάγος και να μην συνεχιστεί η ένταση.
Το ίδιο περίπου κλίμα επικράτησε και στο Μεταναστευτικό.
Εκεί, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι αυτός εφαρμόζει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Άγκυρας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία από την πλευρά της, υποστήριξε πως η Τουρκία δεν την εφαρμόζει και ότι στην Ελλάδα έχουμε αύξηση των ροών.
Ενώ το ερώτημα που ετέθη από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, αν οι λόγοι που δεν το εφαρμόζει είναι οικονομικοί ή γεωπολιτικοί, έμεινε μάλλον μετέωρο όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η πρώτη σύσκεψη που κάνει πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του από το Λονδίνο, αφορά το Μεταναστευτικό, στις εννιά το πρωί της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκεί, μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Άγκυρα. Οπότε εκεί αναμένεται να έχουμε εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα και εκεί ίσως λυθεί και το ερώτημα, αν οι λόγοι που προβάλλει ο Ερντογάν για να μην εφαρμόζει την σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομικοί, δηλαδή αν θέλει χρήματα, ή αν το κάνει για επίδειξη δύναμης στην περιοχή.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Έτσι, την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για την συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης