Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Η Ελλάδα «φλερτάρει» τους πλούσιους με το πρόγραμμα non-dom

tags :
FT: Η Ελλάδα «φλερτάρει» τους πλούσιους με το πρόγραμμα non-dom
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή (6/12/2019) και
Στο πρόγραμμα «non-dom» (εκ του «non-domiciled»), δηλαδή το καθεστώς «μη κατοίκου», που προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους ιδιώτες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να διαμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο, αναφέρονται οι Financial Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα «φλερτάρει» τους πλούσιους με το πρόγραμμα non-dom».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή (6/12/2019) και προβλέπει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 100.000 ευρώ ετησίως για όλα τα εισοδήματα για μια περίοδο 15 ετών για όσοι πληρούν τα κριτήρια και ενταχθούν στο πρόγραμμα.
«Η κίνηση αυτή από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει την πρόθεση για νέα έσοδα ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την 8ετή ελληνική κρίση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός σύμβουλος ανέφερε ότι το πρόγραμμα βασίστηκε στο αντίστοιχο της Ιταλίας που άρχισε το 2017.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο καλά θα λειτουργήσει το σύστημά μας.
Αναμένουμε κάποιο δισταγμό στην αρχή…
Μπορούμε να καταλήξουμε με μόλις μερικές εκατοντάδες ανθρώπους τα πρώτα χρόνια» δήλωσε ο ίδιος σύμβουλος.
Παράλληλα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, η ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν είχαν αντιρρήσεις για το σχέδιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους κανόνες του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χάρη στην απαίτηση διαμονής.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει την πώληση ελληνικών διαβατηρίων σε πολίτες τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι non-doms της Ελλάδας θα πρέπει να επενδύσουν 500.000 ευρώ σε μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα μέσα στην πρώτη τριετία.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα «τρέχει» ήδη το πρόγραμμα «golden visa» που προσφέρει 5ετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες εκτός ΕΕ με αντάλλαγμα επένδυση 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης