Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τροπολογία Σταϊκούρα για μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα, εξαίρεση ΙΧΕ πολυτέκνων, μείωση φόρου στις μετεγγραφές αθλητικών ΑΕ

Τροπολογία Σταϊκούρα για μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα, εξαίρεση ΙΧΕ πολυτέκνων, μείωση φόρου στις μετεγγραφές αθλητικών ΑΕ
Το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς προβλέπεται ακόμη, μεταξύ άλλων για χρηματικές δωρεές προς το Δημόσιο, για τα ΙΧ αυτοκίνητα πολύτεκνων καθώς και για εταιρικά οχήματα χαμηλών ρύπων
Ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης για αθλητές, χρηματικές δωρεές προς το Δημόσιο, για τα ΙΧ αυτοκίνητα πολύτεκνων καθώς και για εταιρικά οχήματα χαμηλών ρύπων θεσπίζεται με μια σειρά τροπολογίες που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, με παράλληλη μείωση ΦΠΑ στο 6% από 13% για φάρμακα που χορηγούνται για δυσίατα νοσήματα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις τροπολογίες:

1. Μειώνεται στο 22% από 45% από την 1η Ιανουαρίου 2020 ο φόρος για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.
Παράλληλα αυξάνεται σε 22% από 20% ο συντελεστής παρακράτησης του φόρου που προκύπτει από την αυτοτελή φορολόγηση των ποσών που καταβάλλονται στους αθλητές.
Στην περίπτωση που το εισόδημα καταβάλλεται ελεύθερο φόρου, ο φόρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή του ποσού σε μικρό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου.

2. Μειώνεται στο μισό και συγκεκριμένα στο 10% από 20% που ισχύει ο φόρος για τις δωρεές προς φορείς του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

3. Χορηγείται στις επιχειρήσεις δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένης κατά 30% για τη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού αυτοκινήτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50gr CO2/ΚΜ με μέγιστη λιανική τιμή προ φόρων έως τις 40.000 ευρώ.

4. Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από τον χαμηλό 13% υπάγονται τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια (ΔΚ 3003 και 3004) καθώς και τα εμβόλια και ανοσολογικά προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 3002.

5. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και σε ΟΤΑ των οποίων η χρήση καλύπτει αποκλειστικά ανάγκες της δημόσιας υγείας (π.χ. τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται δημόσια νοσοκομεία).

6. Εξαιρούνται από τη επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το φορολογικό έτος 2019 και μετά τα επιβατικά αυτοκίνητα πολυτέκνων με τουλάχιστον 4 εξαρτώμενα παιδιά.

7. Εξαιρούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013, της υποχρέωσης καταβολής του ειδικού ετήσιου φόρου 15% επί της αξίας των εμπράγματων δικαιωμάτων πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων και οι εταιρείες των οποίων το σύνολο των μετοχών τους κατέχουν νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν κοινωφελείς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης