Κοινωνία

Πορείες στη μνήμη Γρηγορόπουλου, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του - Φρούριο το κέντρο της Αθήνας

tags :
Πορείες στη μνήμη Γρηγορόπουλου, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του - Φρούριο το κέντρο της Αθήνας
Πάνω από 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας -  Επί ποδός 3.500 αστυνομικοί – Κλειστός ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» από τις 09:00 το πρωί
(upd2) Ειρηνικά ολοκληρώθηκε η πορεία των μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την επέτειο των 11 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με τα Εξάρχεια ωστόσο να καταστούν για ακόμα μια φορά την κυριότερη εστία έντασης, έστω και περιορισμένης σε σχέση με παλαιότερα έτη.
Η πορεία, που έληξε χωρίς επεισόδια, ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Βουλή και στο τέλος μετέβησαν προς τα Εξάρχεια στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 9 το βράδυ.
Από την πορεία και συγκέντρωση δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, ενώ φωτιές σημειώθηκαν προς το τέλος της πορείας στα Εξάρχεια, στην οδό Μαυρομιχάλη, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη όπου έκαψαν έναν κάδο, με την αστυνομία να προχωρά σε περισσότερες από 30 προσαγωγές.
Νωρίτερα, σε ρίψη πέντε-έξι μολότοφ προχώρησαν οι διαδηλωτές στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αστυνομικοί τούς απάντησαν με χημικά.
Οι μικροεντάσεις συνεχίστηκαν και αργά το βράδυ, με ρίψεις πετρών προς τους αστυνομικούς στη Σόλωνος και Σουλτάνη, ενώ ομάδα αντιεξουσιαστών ξήλωσε μάρμαρα από την πλατεία Εξαρχείων και τα πέταξε στους αστυνομικούς.
Προληπτικά η Αστυνομία είχε βγάλει στους δρόμους και τους δύο μικρούς «Αίαντες» εκτόξευσης νερού, ενώ στη διάρκεια της πορείας αναπτύχθηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.
Σε πανό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης απεικονίζεται σαν γελοιογραφία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συνοδεία λεζάντας στην οποία αναγράφονται τα εξής: απαντάμε στην κανονικότητα με Δεκέμβρηδες.

Προετοιμασία από νωρίς με κλειστό το κέντρο

Κλειστό παρέμεινε σήμερα Παρασκευή 6/12 το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων, των πορειών και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μέτρων που έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία.
Μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν το πρωί στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή, ενώ ολοκληρώθηκε και πορεία που διοργανώνουν οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια.
Η σημερινή ημέρα αποτέλεσε ένα ακόμα κρίσιμο τεστ για την ΕΛΑΣ αλλά και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα ακολουθήσει επί της ουσίας το σχεδιασμό που υιοθέτησε και για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
Επί ποδός βρέθηκαν 3.500 αστυνομικοί ενώ θα διατεθούν drones και ελικόπτερο με προβολέα, καθώς και οι δυο υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ.
Από τις 10 το πρωί πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες στους περισσότερους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, ενώ απαγορεύσεις στην στάση και τη στάθμευση έχουν ξεκινήσει από τις 05.00 το πρωί.
Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι αύριο Σάββατο 7/12 στις 07.00 το πρωί.
Παράλληλα από τις 09:00 το πρωί έχει κλείσει και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» του μετρό, από όπου οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.

Image

Image

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, από 10.00 ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00 ώρα της 07.12.2019, θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, και από 05.00 ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00 ώρα της 07.12.2019, δεν θα επιτραπεί η στάση και η στάθμευση στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς του δήμου Αθηναίων:
- Λ. Αλεξάνδρας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
- Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.
- Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.
- Κόκκαλη, Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.
- Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ΄ Σεπτεμβρίου,
- Μπουμπουλίνας
- Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Επίσης, η κυκλοφορία θα διακοπεί σε όλο τομήκος των οδών:
- Αθ. Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού, Λ. Βασ. Αμαλίας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Χαλκοκονδύλη, Σπ. Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμμ. Μπενάκη, Ζωοδόχου Πηγής, Χαρ. Τρικούπη, Μαυρομιχάλη, Ιπποκράτους, Ασκληπιού, καθώς και στις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), Κάνιγγος και Εξαρχείων και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Από την αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε τον Γρηγορόπουλο - Δεν θα επιτρέψουμε νέες τραγωδίες λόγω κρατικής καταστολής

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια.
«Δεν ξεχνάμε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Δεν ξεχνάμε τα πώς και τα γιατί που οδήγησαν να κοπεί βίαια η ζωή του, πριν καν αρχίσει», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν ξεχνάμε την υποχρέωσή μας, υποχρέωση κάθε πολίτη, κάθε νέου, να μην επιτρέψει ποτέ ξανά, στο όνομα οποιασδήποτε πολιτικής σκοπιμότητας, η κρατική καταστολή να προκαλέσει νέες τραγωδίες», καταλήγει το μήνυμα του κ. Τσίπρα.




Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης