Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη μέγγενη τα κοινωνικά επιδόματα - Κριτήριο για αλλοδαπούς η 10ετής νόμιμη παραμονή στη χώρα

tags :
Στη μέγγενη τα κοινωνικά επιδόματα - Κριτήριο για αλλοδαπούς η 10ετής νόμιμη παραμονή στη χώρα
Μειώνονται δικαιούχοι αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 10.000 ευρώ
Στη μέγγενη μπαίνουν οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να περιοριστεί η ασύστολη καταβολή διαφόρων κοινωνικών παροχών σε διάσπαρτα άτομα με εικονικά κριτήρια, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Η αρχή γίνεται με το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που θα χορηγηθεί στοχευμένα σε 250.000 νοικοκυριά, αλλά και αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας πάνω από 10 χρόνια και οι αποταμιεύσεις τους στα πιστωτικά ιδρύματα δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.
Αντίστοιχο μέτρο προωθείται σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews και στα σταθερά προνοιακά επιδόματα (γέννησης, πολυτεκνίας, στέγης κ.α), με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε διαβούλευση το επόμενο δεκαπενθήμερο από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου και θα εισαχθεί στη βουλή στις αρχές του νέου έτους.
Στόχος είναι ο μετριασμός της χορήγησης των επιδομάτων αυτών σε αμφίβολης προέλευσης δικαιούχων και ως προς αυτό ο ΟΠΕΚΑ θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες οποιασδήποτε παροχής με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, του ΟΑΕΔ, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεσπίζεται από 1/1/2020 επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, το οποίο θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις και σε διάστημα 8 μηνών και δικαιούχοι θα είναι όλοι όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα ως 40.000 ευρώ.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιπτώσεις αλλοδαπών μητέρων με 8ετή παραμονή στην Ελλάδα, η οποία σε κάθε περίπτωση θα αποδεικνύεται  από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ’ έκαστο φορολογικό έτος.
Σε ότι αφορά στα επιδόματα παιδιού υπάρχει «μαχαίρι» κατά 10.000 ευρώ σε σχέση με το σημερινό σύστημα με πλαφόν δικαιούχων τα 15.000 ευρώ
Το επίδομα παιδιού μπορεί να χορηγείται και σε υπηκόους άλλων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και σε πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
Δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου είναι μονοπρόσωπα άτομα με εισόδημα ως 7.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και ανώτερο οικογενειακό το 21.000 ευρώ ή συνολικά τα 180.000 ευρώ με βάση τα περιουσιακά τεκμήρια που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις με τον ΕΝΦΙΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης