Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αρχές Ιανουαρίου 2020 το σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ - Οι βασικοί άξονες

tags :
Αρχές Ιανουαρίου 2020 το σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ - Οι βασικοί άξονες
Ως το τέλος του έτους αναμένονται και οι προτάσεις των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας
(upd) Ως τις αρχές Ιανουαρίου θα οριστικοποιηθεί η λύση που θα εφαρμοστεί για την ΛΑΡΚΟ, με βασικούς άξονες αφενός την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014 και αφετέρου την διεξαγωγή των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση των δραστηριοτήτων της, με την επιχείρηση σε λειτουργία. 
Αυτό έγινε γνωστό απόψε από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από τη συνάντηση που είχαν απόψε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. 
Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2014 επιβλήθηκε η επιστροφή ποσού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, που κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Προβλέπεται ωστόσο ακόμη, ότι αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα βαρύνεται με το πρόστιμο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει διασφαλιστεί ότι η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει, παράμετρος που είναι κρίσιμη για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.
 Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο θα προχωρήσουν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.
Ως το τέλος του έτους αναμένονται και οι προτάσεις των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας, ενώ θα αποσαφηνιστεί ύστερα από νομική μελέτη, σε ποιο νομικό καθεστώς (εκκαθάρισης, διαχείρισης κλπ) θα υπαχθεί η εταιρεία πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών, με βασικό γνώμονα πάντα να παραμείνει εν λειτουργία «προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των επενδυτών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν διατήρηση της επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο, συνέχιση της λειτουργίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Αποφασισμένος να διακόψει τον φαύλο κύκλο της συσσώρευσης ζημιών και χρεών από τη ΛΑΡΚΟ και να εφαρμόσει τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία με παράλληλη προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου της Λάρυμνας, είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, η ΛΑΡΚΟ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΗ και η λύση του δεν μπορεί να περιμένει. «Θα κινηθούμε, είπε,  με ταχύτητα, για μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι προγραμματίζουν για το πρωί της Κυριακής (8/12) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα.
Στη συγκέντρωση αναμένεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Λαμίας, της Λιβαδειάς, της Φωκίδας και της Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων της περιοχής όπως και άλλοι τοπικοί φορείς.

Στις αρχές του 2020 οι διαγωνισμοί

Εν τω μεταξύ οι νομικοί του ΥΠΕΝ, του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της ΔΕΗ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία για την επίλυση των περίπλοκών νομικών ζητημάτων που προκύπτουν προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη η πολιτική απόφαση του διαχωρισμού της ΛΑΡΚΟ σε τρεις εταιρίες.
Στη μια από αυτές που θα είναι η εταιρία κέλυφος θα μεταβιβαστούν όλα τα χρέη και οι υποχρεώσεις της σημερινής ΛΑΡΚΟ ενώ στις άλλες δυο θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα ορυχεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Οι δυο αυτές εταιρίες χωρίς τα βάρη του παρελθόντος θα οδηγηθούν σε πώληση μέσω διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν κατά πάσα πιθανότητα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στόχος του κ. Χατζηδάκη είναι να παρουσιάσει το νέο εταιρικό σχήμα εντός του επόμενου διαστήματος και πάντως πριν από το τέλος του έτους, ενώ οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη με απόφαση του ΥΠΕΝ που έχει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε επιτροπή απογραφής των περιουσιακών στοιχείων του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αη Γιάννη.
Μάλιστα η απόφαση προβλέπει ότι η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Μοναδική λύση

Η υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία φαίνεται να είναι η μόνη λύση, αφού οι διάφορες «συνταγές» που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς (μετοχοποίηση χρεών, ένταξη στις προβληματικές, διαχωρισμός «παλιάς» και «νέας» ΛΑΡΚΟ, αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών), δεν έχουν αποδώσει και η επιχείρηση αντί να εξυγιανθεί, βρίσκεται και πάλι σήμερα σε κατάσταση χρεοκοπίας με κίνδυνο να παρασύρει και τη ΔΕΗ στην οποία οφείλει 340 εκατ. ευρώ για ρεύμα, ενώ επιπλέον 60 εκατ. ευρώ οφείλει σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαδοχικές συμφωνίες διακανονισμού των χρεών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ απέτυχαν στο σύνολο τους και πλέον η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει ούτε τους τρέχοντες λογαριασμούς της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αδυνατεί να καταβάλλει έστω και το ελάχιστο συμφωνημένο μηνιαίο ποσό των  2,5 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καλείται να επιστρέψει στο δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προ δεκαημέρου η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της προαναφερόμενης απόφασης, διεκδικώντας μάλιστα την επιβολή ημερήσιου προστίμου και στη χώρα.
Για την υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το πρώτο και πλέον άμεσο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η συνέχιση της ηλεκτροδότησής της προκειμένου να διασφαλισθεί και η λειτουργία της τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησής.

Αναζητείται «φόρμουλα» για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζητάει τρόπους διασφάλισης της συνέχισης της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ, με τρόπο που να καλύπτεται νομικά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παροχή πρόσθετων εγγυήσεων από τη ΛΑΡΚΟ για την αποπληρωμή των τρέχοντων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ θα είναι ο μεγάλος χαμένος από το σχέδιο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ, αφού η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία δεν διασφαλίζει την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών. Αν και για την οφειλή στο μεγαλύτερο μέρος της έχει σχηματιστεί πρόβλεψη και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει λογιστική ζημιά, στη ΔΕΗ επικρατεί ανησυχία καθώς το θέμα των χρεών της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο την περίοδο 2015-2018 η ΛΑΡΚΟ κατέγραψε σωρευτικές ζημίες της τάξης των 148 εκατ.  ευρώ. Η αρνητική Καθαρή Θέση το 2018 ήταν  308 εκατ ευρώ, έναντι  217 εκατ.  το 2015.

Οσμή σκανδάλου για το hedging Νικελίου της Λάρκο με υπερτιμολόγηση από Ασπίς Πρόνοια

Απαραίτητη κρίνεται η ενδελεχής διερεύνηση των συναλλαγών της Λάρκο για το hedging του Νικελίου που της στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται τα ασφάλιστρα από την Ασπίς Πρόνοια ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ περίπου, όταν έως τότε δεν ξεπερνούσαν τις 300 χιλιάδες Ευρώ.
Ειδικότερα, δεν είναι λίγοι οι ορκωτοί λογιστές που ζητούν Έκτακτο Διαχειριστικό Έλεγχο στην εταιρεία, αλλά και στα άτομα που προέβησαν στις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθεί εάν αυτά είχαν τις απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις ή ενεργούσαν παρά το νόμο, την ώρα μάλιστα που η Ασπίς Πρόνοια όδευε προς το κλείσιμό της.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι χειρισμοί της διοίκησης κυρίως κατά την περίοδο 2004-2009 έχουν κριθεί λανθασμένοι από τους αναλυτές του κλάδου, όταν η τιμή του Νικελίου είχε ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τις 50.000 ευρώ/τόνο.
Επίσης, θα πρέπει να ερευνηθούν οι συναλλαγές και δωρεές στα σωματεία εργαζομένων.

πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης