Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Πρωτοφανής η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας - Η συμφωνία με τη Λιβύη θα καταρρεύσει - Απρεπής η στάση Τσίπρα

Μητσοτάκης: Πρωτοφανής η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας - Η συμφωνία με τη Λιβύη θα καταρρεύσει - Απρεπής η στάση Τσίπρα
H Ελλάδα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός
Για πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση τα Τουρκίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα καταρρεύσει.
Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας, απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, με αιχμή, το άκυρο έγγραφο που η Τουρκία βάφτισε "συμφωνία" με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία δεν θα κυρωθούν και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση.
Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στην χώρα του, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη την επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης.
«Μπορεί χτες στην τουρκική Βουλή να ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους, αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει.
Δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη«, εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία και η Ευρώπη.
Θα είμαστε η γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης.
Για αυτό αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επισήμανε ότι «ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα.
Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».

«Απρεπής η στάση Τσίπρα σε μια εθνικά κρίσιμη στιγμή»

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρα, σχολιάζοντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απρεπή τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εθνικά κρίσιμη στιγμή.
«Τα εθνικά θέματα δεν είναι για κομματικούς ανταγωνισμούς.
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ.Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του.
Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φορτούνες, πάντα τις ξεπέρασε όμως με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η μεταναστευτική κρίση ήρθε για να μείνει »

Όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι παρά την ένταση με την Τουρκία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
«Κάλεσα τους γείτονες μας να κάνουν αυτό που οφείλουν, να κάνουν ότι μπορούν για να ξεριζώσουν τα κυκλώματα διακινητών», σημείωσε.
«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει, υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός κράτους.
Απαιτεί ενότητα, αποφασιστικότητα και υπομονή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Γεννηματά: Κύριε Μητσοτάκη αρνείστε τον εθνικό διάλογο

Tη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τις προκλήσεις της Τουρκίας ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Στη συνέχεια, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε:
Αρνείστε κε.Μητσοτάκη το διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις για να καθορίσουμε ποια κοινή εθνική γραμμή.
Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης;
Νωρίτερα, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ξ κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δεν έχουμε απλώς "δυσκολίες" στη σχέση μας με την Τουρκία.
Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες.
Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και δεν θα πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα ούτε να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο».
«Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή.
Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι' αυτό επιμένω για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Χρήσιμη είναι μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί.
Μία κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αλλά και τη στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής».

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός για τη  στάση που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο κρίσιμο εθνικό θέμα που αφορά την Τουρκία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του:

«Αυτός που προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δεν δίστασε να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο.
Αυτός που μας κατηγόρησε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο όταν τον προσκαλέσαμε στην Αθήνα και απαντήσαμε δημόσια στον αναθεωρητισμό του.
Αυτός που άφηνε τους βουλευτές του να δηλώνουν ότι πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το θέμα των 8 αξιωματικών.
Αυτός που, τέλος, έκανε σημαία του το διχασμό στη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει λίγες ψήφους.
Αυτός, λοιπόν, που τα έκανε όλα αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αντί λοιπόν να παριστάνει τον θιγμένο, ας απαντήσει επί της ουσίας σε έστω ένα από τα καίρια ζητήματα που έχει θέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως έχει χρέος να κάνει, όταν διαπιστώνει έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Τσίπρας: Η Τουρκία επιχειρεί παράνομα να επιβάλλει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο

Την θέση ότι η Τουρκία επιχειρεί παράνομα να επιβάλλει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο οι σχέσεις της με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 34η Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών στην Τυνησία, με θέμα «Πολιτικές κρίσεις: Προς ένα αποτελεσματικό κράτος», ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία για την έξοδο από την κρίση, οικονομική και προσφυγική, αλλά και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή.
Αναφερόμενος στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ήταν «σημαντικό να δοθεί ένα συνεκτικό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο, ότι η Ελλάδα επέστρεψε όχι μόνο ως ισχυρός οικονομικός παίκτης στην περιοχή, αλλά και ως ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας και ως πρότυπο κοινωνίας που αγωνίζεται για συγκεκριμένες αξίες».
«Αποφασίσαμε από την αρχή ότι οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε από την υψηλή ανεργία που άγγιζε το 28%, τις τεράστιες προσφυγικές ροές που οδήγησαν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις ακτές μας, την αποσταθεροποίηση στα βόρεια σύνορά μας στα Βαλκάνια και πολλές φορές την δύσκολη σχέση μας με τη γείτονά μας την Τουρκία, δεν έπρεπε να μας οδηγήσουν σε μια φοβική, εθνικιστική και ρατσιστική περιχαράκωση.
Αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική και οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, εμβαθύναμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, και όμως η ακροδεξιά αποδυναμώθηκε, το νεοναζιστικό κόμμα δεν μπήκε στη Βουλή», επισήμανε ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης