Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το φορολογικό ν/σ - Σταϊκούρας: Στόχος να μειωθούν τα πλεονάσματα

tags :
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το φορολογικό ν/σ - Σταϊκούρας: Στόχος να μειωθούν τα πλεονάσματα
Βασικός πυλώνας του φορολογικού νομοσχεδίου αποτελεί η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων
(upd) Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις αλλά και την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και η Ελληνική Λύση.
Κατά της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου ωστόσο έτυχαν διακομματικής στήριξης.
Ενδεικτικά, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει.
«Αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.
«Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο.
Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι «όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων» ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.
«Η δική μας φορολογική και οικονομική πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος το 2020.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτό θα γίνει με τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού με την αξιοποίηση των ANFAs και των SNPs, των κερδών από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, για αναπτυξιακούς λόγους και με την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«
Δεν υποστηρίζουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο λύνουμε όλα τα προβλήματα αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης που καθηλώνει την ανάπτυξη», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
«Δική μας συνειδητή πολιτική είναι η μείωση των φόρων», είπε ο υφυπουργός που απάντησε και στις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας μέρους δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ότι δεν υφίστανται θέματα αντισυνταγματικότητας γιατί τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.
«Είναι μέτρο που αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή και την καθιστά αντικίνητρo», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.
«Όποιος φορολογείται στην Ελλάδα θα πληρώσει λιγότερο φόρο, χάρη σε αυτό το νομοσχέδιο. Λιγότερο φόρο, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σήμερα για τη μεσαία τάξη αλλά επί των ημερών του οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι και περισσότεροι».
«Κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά εσείς ακόμα δεν την έχετε ορίσει. Ποιος πρότεινε την τροπολογία που μειώνει την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης των ιδιοκτητών ΠΑΕ και ΚΑΕ; Αποσύρετε την τροπολογία για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ για να δώσετε μέρισμα σε 400 ακόμα οικογένειες», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.
«Άλλοι έφερναν φωτογραφικές τροπολογίες για επιχειρηματία. Η ρύθμιση είναι οριζόντια για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ άρα δεν ευνοεί έναν», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
«Για μια ακόμη φορά οι πολίτες θα σηκώσουν στις πλάτες τους τα υπερπλεονάσματα, θα πληρώσουν τα αυξημένα έσοδα που προβλέπει και ο νέος προϋπολογισμός», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης.
«Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τους εφοπλιστές και φορολογεί τους παράκτιους αλιείς, δείχνει σε ποια λογική κινείται και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Υπάρχει επιστολή από την οποία προκύπτει ότι ο κ. Τσακαλώτος θα φορολογούσε περισσότερο τους αλιείς», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίων. Δεν είναι σωστό να θριαμβολογεί λοιπόν κανείς σήμερα», δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
«Με αυτό το νομοσχέδιο δίνετε διαπιστευτήρια υποταγής στους δανειστές και στην ολιγαρχία», επανέλαβε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.


Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο αφορά όλους τους Έλληνες

Το φορολογικό νομοσχέδιο αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, μειώνει τους συντελεστές και δίνει ιδιαίτερο βάρος στους πιο αδύναμους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.
Το φορολογικό μπορεί να χαρακτηριστεί με 2 λέξεις: φρένο στις επιβαρύνσεις και έμφαση στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.
«Αναστέλλεται η καταβολή ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές από 1/1/2006, διευκολύνοντας τα αδιάθετα ακίνητα.
Το φορολογικό νομοσχέδιο μειώνει τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%.
Φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Βασικός πυλώνας του φορολογικού νομοσχεδίου αποτελεί η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία έτη επιβαρύνθηκαν σημαντικά.
Συγκεκριμένα, με τις βασικότερες προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου επέρχονται οι εξής αλλαγές:
- Προβλέπεται η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
- Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.
- Αν και προβλέπεται πως οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς, σε περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί το ανωτέρω όριο, πλέον λαμβάνεται μέριμνα για τους διαζευγμένους, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για τη διατροφή που πληρώνουν στη σύζυγο και στα παιδιά.
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
- Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
- Θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
- Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.
- Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
- Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
- Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
- Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
- Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.
- Εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάνουν την αυτόματη έκπτωση του 5% από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια αν κάνουν χρήση της έκπτωσης για δαπάνες ανακαίνισης.
- Προβλέπεται η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους, δίδοντας έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κίνητρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιλέγουν την αγορά ή τη χρηματοδοτική μίσθωση οικολογικών αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τη χορήγησή τους στους εργαζομένους τους.
- Με άλλη διάταξη προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας. Τα κέρδη από τις μετοχές που διατίθενται στο πλαίσιο των stock options φορολογούνται ήδη από το 2008 ως παροχή σε είδος και ο εργαζόμενος πληρώνει τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης που του αναλογεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
- Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης