Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM Invest.): Το 2020 πιθανόν να είναι έτος Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κων. Φέγγος (PRELIUM Invest.): Το 2020 πιθανόν να είναι έτος Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Μετά το κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες στο τέλος Νοεμβρίου, ο δείκτης υποχώρησε ελαφρά όπως ήταν αναμενόμενο.
Σε αυτό βοήθησαν και οι ανάγκες των επενδυτών για κεφάλαια, για να καλύψουν τη συμμετοχή τους στις δύο Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων που είναι ενεργές αυτή τη βδομάδα για τις εταιρείες BRIQ PROPERTIES του ομίλου QUEST και κυρίως της LAMDA DEVELOPMENT για να καλύψει τη συμμετοχή της στο project του Ελληνικού.
Αν οι αυξήσεις πετύχουν και οι επενδυτές που τις καλύψουν ικανοποιηθούν από της συμμετοχή τους και καταγράψουν κέρδη, ίσως να μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Με νοσταλγία θυμάμαι τη δεκαετία του ’90 που ήταν της μόδας οι δημόσιες εγγραφές και όλες οι εταιρείες ζήλευαν του «Εισηγμένους».
Ήταν τότε τίτλος τιμής να είσαι «Εισηγμένος» και όσον αφορά τους επενδυτές δεν υπήρχε περίπτωση να χάσεις αν γραφόσουνα σε Δημόσια Πρόταση.
Όταν το ’96 ξεκίνησε η αποϋλοποίηση των τίτλων και έπρεπε όλοι να καταγράψουν ηλεκτρονικά τις μετοχές που έχουν, αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα καθώς αποδείχτηκε ότι κυκλοφορούσαν περισσότερες μετοχές από όσες έπρεπε.
Όμως τα λεφτά ήταν τόσο πολλά, που αυτά τα σκάνδαλα δεν μας εμπόδισαν να οδηγηθούμε στο 1999 με την ανοδική έκρηξη των τιμών στο χρηματιστήριο και ότι επακολούθησε.
Από τότε το λεγόμενο «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» μας στοιχειώνει, αν και η αιτία του σκανδάλου ήταν ως συνήθως πολιτική.
Η τότε κυβέρνηση Σημίτη, ενόψει εκλογών, υπαναχώρησε το 2000 στις αποκρατικοποιήσεις που είχε υποσχεθεί στους ξένους επενδυτές με αποτέλεσμα αυτοί να αποχωρήσουν πανικόβλητοι από την Ελλάδα.
Το σύστημα κατέρρευσε και στην κατάρρευση ο καθένας προσπαθούσε να καλύψει τον εαυτό του έστω και καταστρέφοντας τον διπλανό του.
Λευκός ιππότης για να σωθεί η κατάσταση, εμφανίστηκαν οι τράπεζες, που από τότε αποτελούν τον μοναδικό μοχλό χρηματοδότησης της οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατανοητό ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, δεν επαρκούν τα δάνεια (debt financing) και οι επιδοτήσεις (subsidies), αλλά είναι απαραίτητες και οι επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια (equity financing).
To equity financing όμως χρειάζεται ένα δυναμικό χρηματιστήριο ή πρέπει να γίνεται μέσω ξένων χρηματιστηρίων.
Στα ξένα χρηματιστήρια όμως, τα όποια καλά νέα από την Ελλάδα χάνονται.  
Έτσι δεν έχουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα είχαν για τις μετοχές των εταιρειών και κατά συνέπεια για τους μετόχους, αν υπήρχε ένα δυνατό Ελληνικό χρηματιστήριο.
Στο καλό σενάριο, το έτος 2020 θα είναι έτος Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.  
Αυτό θα αυξήσει τη κεφαλαιακή δύναμη των εισηγμένων εταιρειών, θα φέρει επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα και θα αυξήσει τον ημερήσιο τζίρο του Χρηματιστηρίου.
Συνήθως μετά από ένα τέτοιο κύμα, η αγορά χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει τα νέα δεδομένα και δεν βλέπουμε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των μετοχών.
Μετά όμως από τη χώνεψη η αγορά δίνει αποδόσεις σε όσους την εμπιστεύτηκαν.
Σε ένα κακό σενάριο, θα τα κάνουμε θάλασσα ως συνήθως.
Προσωρινά, μπροστά μας είναι το τέλος του έτους, το οποίο μας βρίσκει με αποδόσεις της τάξης του 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και αυτό μας καθιστά ένα από τα καλύτερα χρηματιστήρια παγκοσμίως.
Για του χρόνου είναι σίγουρο πως θα έχουμε την αυξημένη προσοχή των διεθνών επενδυτών και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σωστά για προχωρήσουμε σε μια αναπτυξιακή πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης