Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Ανησυχίες για ενδεχόμενη αποχώρηση διεθνών οργανισμών από τη Βιέννη

tags :
Αυστρία: Ανησυχίες για ενδεχόμενη αποχώρηση διεθνών οργανισμών από τη Βιέννη
Η αποχώρηση της Αυστρίας από το «Διεθνές Κέντρο Βασιλιάς Abdullah bin Abdulaziz για Διαθρησκευτικό και Διαπολιτιστικό Διάλογο», έχει προβληματίσει Αυστριακούς διπλωμάτες για ενδεχόμενη αντίποινα και αποχώρηση μεγάλων διεθνών οργανισμών από τη Βιέννη, όπως ο ΟΠΕΚ με τεράστιο οικονομικό κόστος
Οι τελευταίες συζητήσεις ως προς μία ενδεχόμενη καταγγελία της συμμετοχής της Αυστρίας στο «Κέντρο Βασιλιά Abdullah για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο» που ιδρύθηκε το 2012 και έχει την έδρα του στη Βιέννη, προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες σε Αυστριακούς διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ανησυχίες εκφράζονται ως προς τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια ενέργεια και ακόμη περισσότερο, μία αποχώρηση του "Κέντρου" από την αυστριακή πρωτεύουσα, για κύρος και τη φήμη της ως έδρα πολυάριθμων διεθνών οργανισμών που ανέρχονται σε 40 και απασχολούν πάνω από 6.000 διεθνείς υπαλλήλους από πολλές δεκάδες χώρες.
Σε περίπτωση εφαρμογής της πρότασης ψηφίσματος που είχε γίνει αποδεκτή τον περασμένο Ιούνιο από την Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής για καταγγελία από την αυστριακή κυβέρνηση της συμφωνίας δημιουργίας του "Κέντρου", θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα εγκαταλείπει έναν διεθνή οργανισμό, τον οποίο μάλιστα η ίδια είχε ιδρύσει -- μαζί με την Ισπανία και τη Σαουδική Αραβία -- και φιλοξενεί στο έδαφός της.
Αυστριακοί διπλωμάτες προειδοποιούν για τις τεράστιες επιπτώσεις μίας ακραίας, όπως θεωρούν, ενέργειας της επίσημης Αυστρίας να ζητήσει την αποχώρηση του "Κέντρου" από τη Βιέννη, κάτι που ζητείτο στην πρόταση ψηφίσματος που είχε κατατεθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλή, σε αντίδρασή τους για τις συνθήκες που επικρατούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία είχε αγοράσει το μέγαρο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το "Κέντρο Διαθρησκευτικού Διαλόγου" και καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του που ανέρχονται σε πάνω από 12 εκατομμύρια τον χρόνο.
Κεντρικός ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης της λειτουργίας του "Κέντρου Βασιλιά Abdullah για το Διαθρησκευτικό Διάλογο" στις 26 Νοεμβρίου 2012, παρουσία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και με τη συμμετοχή ηγετικών προσωπικοτήτων των παγκοσμίων Εκκλησιών και της πολιτικής, ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το "Διεθνές Κέντρο Βασιλιάς Abdullah bin Abdulaziz για Διαθρησκευτικό και Διαπολιτιστικό Διάλογο" (KAICIID), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, έχει το καθεστώς διεθνούς οργανισμού και αποτελεί ένα παγκόσμιο φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες του κόσμου, ενώ η εγκατάστασή του στη Βιέννη βασίζεται σε μια σύμβαση διεθνούς δικαίου ανάμεσα στην Αυστρία, την Ισπανία και τη Σαουδική Αραβία, από την οποία προερχόταν η σχετική πρωτοβουλία.
Η πρόταση ψηφίσματος τον περασμένο Ιούνιο για καταγγελία της Σύμβασης από την Αυστρία, είχε υποστηριχθεί από όλα τα κόμματα της προηγούμενης Βουλής, με το τότε κυβερνών Λαϊκό Κόμμα να έχει καταθέσει δική του πρόταση ζητώντας την παύση λειτουργίας του "Κέντρου", ενώ το πρώην συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάθεση νέας πρότασης ψηφίσματος, που τη φορά αυτή θα υποστηριχθεί και από τους Πράσινους.
Οι Πράσινοι, οι οποίοι εκπροσωπούνται και πάλι στη νέα Βουλή και πιθανότατα θα συμμετέχουν στη νέα αυστριακή κυβέρνηση για την οποία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Λαϊκό Κόμμα, θεωρούνται οι πλέον μαχητικοί αντίπαλοι του "Κέντρου" και παραπέμπουν στο γεγονός ότι διαδήλωσαν "250 φορές για το κλείσιμο του".
Σαουδαραβικοί κύκλοι φέρεται να έχουν απειλήσει εμμέσως πλην σαφώς ότι σε περίπτωση αποχώρησης του "Κέντρου" (οικειοθελώς ή αναγκαστικά) θα ακολουθήσει αποχώρηση και άλλων διεθνών οργανισμών από τη Βιέννη, όπως ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) ή το Ταμείο Ανάπτυξης του ΟΠΕΚ, όπου η Σαουδική Αραβία έχει πρωτεύοντα ρόλο και θα μπορούσε να επηρεάσει την πλειονότητα των χωρών-μελών τους.
Σύμφωνα με παρατηρητές, η Γενεύη που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Βιέννης ως προς τους διεθνείς οργανισμούς, θα επεδίωκε μία μεταφορά εκεί του ΟΠΕΚ και του Ταμείου Ανάπτυξης, που ήδη βρίσκονταν εκεί μέχρι το 1965, όταν μετακόμισαν στη Βιέννη, που είναι και η τρίτη έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικοί επισημαίνουν πως τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την Αυστρία και ειδικότερα για τη Βιέννη ως έδρα διεθνών οργανισμών, δεν είναι μόνον πολιτικά αλλά αποδεικνύονται εξίσου σημαντικά από οικονομική άποψη, καθότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνεισφορά των διμερών, πολυμερών και διεθνών οργανισμών και των διεθνών συνεδρίων στην αυστριακή οικονομία υπερβαίνει ετησίως τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια.
Οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί που έχουν την έδρα τους στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Βιέννη είναι επίσημα από το 1979 (με τα εγκαίνια των τεράστιων εγκαταστάσεών του στις όχθες του Δούναβη) η τρίτη έδρα του μετά τη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Τη φήμη ως διεθνής τόπος συνάντησης η Βιέννη (η οποία είναι και η μόνη πόλη χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοξενεί έδρα του ΟΗΕ), είχε αποκτήσει ήδη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν το αποκαλούμενο "Σιδηρούν Παραπέτασμα" χώριζε την Ευρώπη και τον κόσμο σε Δύση και Ανατολή και η ίδια αποκτούσε και το "στίγμα" της "πρωτεύουσας της διεθνούς κατασκοπείας".
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι πρεσβείες των τότε δύο υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, στη Βιέννη, την πρωτεύουσα μιας σχετικά μικρής χώρας, ήταν πληρέστερα και δυσανάλογα υπερστελεχωμένες από ό,τι πρεσβείες τους σε άλλες χώρες, πολύ μεγαλύτερες και ζωτικότερου ενδιαφέροντος για τις δύο.
Την εποχή εκείνη η Βιέννη, ως πρωτεύουσα χώρας με καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, είχε φιλοξενήσει δύο από τις ιδιαίτερα σπάνιες για τις τότε συνθήκες, συναντήσεις κορυφής των ηγετών των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, των John Kennedy και Nikita Hruscov τον Ιούνιο του 1961 και των Jimmy Carter και Leonid Brezhnev τον Ιούνιο του 1979.
Είχε φιλοξενήσει επίσης πολλές ακόμη συναντήσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και μια σειρά συνομιλιών για το Μεσανατολικό μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ιστορικού Αυστριακού καγκελάριου Bruno Kreisky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης