Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αντίμετρα ζητάει η Ελλάδα για την προκλητική συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Στη Σύνοδο Κορυφής 12/12 φέρνει το θέμα ο Μητσοτάκης - Σύγκληση του ΕΣΕΠ την Τρίτη 10/12

Αντίμετρα ζητάει η Ελλάδα για την προκλητική συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Στη Σύνοδο Κορυφής 12/12 φέρνει το θέμα ο Μητσοτάκης - Σύγκληση του ΕΣΕΠ την Τρίτη 10/12
Οι λόγοι για τους οποίους η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι απόλυτα άκυρη
Tην τουρκική προκλητικότητα θα καταγγείλλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Συνοδό Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12/12, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλεί, θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία.
Ο  υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας το Σάββατο 7/12  στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα στη Συνοδό Κορυφής της ΕΕ στις 12/12.
Στο μεταξύ, απόλυτα αμετανόητη η Άγκυρα όχι μόνο συνεχίζει να τεντώνει το σχοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της γειτονικής χώρας κάνουν μαθήματα… δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης προκάλεσε την… οργή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος μοιάζει να ξεχνά πλήρως ότι η δική του χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί… φάρος δημοκρατίας.
Παράλληλα, πάντως, η Αθήνα φροντίζει να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο ήπιους τόνους και να μην εμπλακεί σε ανταλλαγή προκλητικών δηλώσεων με την Άγκυρα, δεδομένης και της απόλυτα δίκαιης θέσης της χώρας μας, καθώς η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πέραν όλων των άλλων… ξεχνά και αρκετά ελληνικά νησιά.
Μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη,  ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο να πιέσει τους 28 να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ενώ την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία και για τα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα .
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή την Παρασκευή 6/12 έκανε λόγο για άκυρο έγγραφο που θα καταρρεύσει.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσει μια ισχυρή φωνή από όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Η Γαλλία, ήδη, έχει μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για το εν λόγω ζήτημα αλλά δεν συνέβη το ίδιο και από τους υπόλοιπους συμμάχους.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, θα επιδιώξει μια πολιτική καταδίκη αυτής της συμφωνίας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα των κυρώσεων οι οποίες άλλωστε είχαν τεθεί από την προηγούμενη Σύνοδο και αφορούσαν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Συνεπώς, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα ζήτημα κυρώσεων γι αυτή την συμφωνία ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη καταδίκη.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία η οποία τρέχει από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικές υπηρεσίες χτενίζουν την επιστολή που ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη ενώ και η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα στείλει τη συμφωνία που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο στα Ηνωμένα Έθνη.
Έτσι, η Τουρκία ετοιμάζεται να καταθέσει τους χάρτες με τις συντεταγμένες για τον καθορισμό της ΑΟΖ στον ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να δώσει μια επιφαση νομιμότητας στη συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια, θα θέσει δύο ζητήματα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.
Την καταδίκη της συμφωνίας με την Λιβύη και την μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Θεοδωρικάκος: Ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

«Προκλητικές, επιθετικές και απολύτως παράνομες» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας  το Σάββατο 7/12 στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα στη Συνοδό Κορυφής της ΕΕ στις 12/12.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις, σημείωσε ότι η συμφωνία  της με τη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση και επαφή με πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει και να προστατέψει τα σύνορα μας με πιο αυστηρό τρόπο το επόμενο διάστημα με ισχυρή φύλαξη, ταχύτατη αξιολόγηση για το ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες, με το πρόγραμμα επαναπροώθησης, τη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών χώρων και την προστασία των παιδιών.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «η υποτιθέμενη συμφωνία είναι ένα χαρτί, μονοί τους το έφτιαξαν, μονοί τους το υπέγραψαν.
Η κατάσταση στη Λιβύη είναι πάρα πολύ ρευστή και ασταθής, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος εκπροσωπεί τι στη χώρα και προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα μόνοι τους».
Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και  ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη 10/12, σημείωσε  ότι «οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, και θα κάνουμε ότι πρέπει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας».

Δένδιας: Την Τρίτη 10/12 το ΕΣΕΠ - Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο 

«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Δεν είναι άλλωστε προς το συμφέρον της», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Ωστόσο, ο υπουργός συμπλήρωσε  πως «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου»,
Μεταξύ άλλων, επανέλαβε αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει η κατάσταση να αποκλιμακωθεί και η εξακολούθηση των επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Συνεπώς, δεν ανησυχούμε.
Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να επιδιώκουμε τον διάλογο, παραμένοντας όμως σε εγρήγορση και γνωρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε και  τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την τακτική σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώνει, ως οφείλει, τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις πάνω σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχω συγκαλέσει την ερχόμενη Τρίτη το ΕΣΕΠ, προκειμένου να ενημερώσω τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία και για τα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα που μας απασχολούν».
Ακόμη, ο κ. Δένδιας θεωρεί δεδομένο  ότι στη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Trump για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέλος του NATO, έναν αξιόπιστο εταίρο και έναν ολοένα ενισχυόμενο πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη, πολύπαθη περιοχή μας.
Παράλληλα, είναι από τα λίγα μέλη της Συμμαχίας που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους και έχει σφυρηλατήσει, μέσω της προσήλωσης στις κοινές μας αρχές και αξίες, μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, που διαφυλάσσει τα ελληνικά συμφέροντα», ανέφερε  ο κ. Δένδιας.
Σχετικά με το ζήτημα κυρώσεων προς την Τουρκία που επί μήνες η Ε.Ε. βάζει στο τραπέζι και αν θα γίνει αυτό πράξη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε  ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει κυρώσεις, δεν τις συζητά απλά, για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταδίκασε εμπράκτως, με την επιβολή κυρώσεων, την Τουρκία.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Οκτωβρίου αποφάσισε την επιβολή μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, απόφαση την οποία προσυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.
Ήταν η πρώτη φορά που η Ε.Ε. αποφάσισε τη λήψη ανάλογων μέτρων έναντι ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους.
Έστειλε ένα μήνυμα ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου έχουν συνέπειες».
Τόνισε  ότι «η  Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές με τον πλέον σαφή τρόπο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της πρέπει να σταματήσουν.
Και έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν νοείται ανοχή για μια χώρα που παραβιάζει κατά συρροή το Διεθνές Δίκαιο».
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με τις γειτονικές της χώρες μέσω αντίστοιχων συμφωνιών και στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτοντας ότι «με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο.
Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση».

Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά
2. Πρόκειται για  "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει

Απελευθέρωση βίζας για τους Τούρκους πολίτες ζητά η Άγκυρα

Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε και την αφορμή για να επισκεφθούν την Άγκυρα ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μαζί με την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Recep Tayyip Erdoğan.
Το εν λόγω ταξίδι έγινε με στόχο να διαμορφωθεί ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και της Άγκυρας.
Η Κομισιόν ουσιαστικά επιδιώκει την αναζωογόνηση της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για τα εκπαιδευτικά ταξίδια Τούρκων φοιτητών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το πρόγραμμα Erasmus τα επόμενα επτά χρόνια.
Μια αναγγελία όμως που ελάχιστα φαίνεται να ικανοποιεί την Άγκυρα η οποία ζητά πλήρη απελευθέρωση της βίζας για κάθε Τούρκο πολίτη που επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη.
Κατά την Άγκυρα αυτό υπήρξε στο πλαίσιο της συμφωνίας της ευρωτουρκικής δήλωσης για το Μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Erdogan στο Λονδίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα με τον κ. Erdogan να απαντά ως εξής: «Ναι, όμως η Ευρώπη δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Μας έχουν υποσχεθεί κατάργηση της βίζας και δεν το κάνουν».
Ο κ. Σχοινάς, μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υπόσχεση για τη συνεργασία με την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο, κλειδί και γείτονα.
Και πρόσθεσε, ότι «η αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου είναι ευκαιρία να ανανεώσει αυτή τη δέσμευση και η επίσκεψή μας η οποία έλαβε χώρα την πρώτην εβδομάδα που η νέα Κομισιόν ανέλαβε καθήκοντα, είναι απόδειξη αυτού».
Στο μεταξύ, την προσεχή Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Απέλαση του πρέσβη της Λιβύης

«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα» δήλωσε την Παρασκευή 6/12 ο Νίκος Δένδιας, ενώ συμπλήρωσε «με λύπη μου ανακοινώνω ότι σήμερα (06/12) το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ανακοινώθηκε η απέλαση του.
Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει.
Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη».
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση η οποία έχει ως στόχο να πιέσει διπλωματικά τη Λιβύη.
Μια δεύτερη κίνηση - προς τη Λιβύη - είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας να επισκεφθούν την Αθήνα.
Αμφότεροι οι Λίβυοι αξιωματούχοι πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ και κατά συνέπεια αντίκεινται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Μάλιστα, το κοινοβούλιο της Λιβύης έχει απορρίψει το μνημόνιο, λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε και σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agila Saleh Issa Gwaider θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα την ερχόμενη Πέμπτη 12/12.

Η αντίδραση της Λιβύης

Την έντονη αντίδραση του στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Mohamed Siyala, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Siyala στο πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε».

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (12/12/2019)

Κυβερνητικά στελέχη πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει διεθνή νομική ισχύ.
Αυτό βέβαια, απομένει να το δούμε και στην πράξη.
Διότι η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, μπορεί να επιχειρήσει να καταθέσει αυτή τη συμφωνία στο αποθετήριο των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να της δώσει ισχυρή υπόσταση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου και θα επιμείνει να υπάρχει καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και να χαρακτηριστεί άκυρη η συμφωνία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel στους οποίους επισημαίνει τις παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας από την πλευρά της Άγκυρας.
Και αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές του μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Παναγιωτόπουλος: Τώρα και όχι αύριο, πρέπει να αναβαθμιστούν οι ένοπλες δυνάμεις

Την ανάγκη για αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα F-16.
Μάλιστα, τόνισε την κρισιμότητα της περιόδου λόγω της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας.
«Θα προτιμούσα να χάσω τον ύπνο μου μπροστά στο ενδεχόμενο να με καλέσουν στο μέλλον σε μια εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω τα αεροπλάνα μας με δραματικά καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες για επαύξηση της ετοιμότητα σ' αυτόν τον καιρό και τις υπαρκτές απειλές που συμφωνούμε ότι περικυκλώνουν τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «τώρα πρέπει να αναβαθμιστούν οι ένοπλες δυνάμεις, τώρα είναι η ώρα και όχι αύριο» ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες στον τομέα των εξοπλισμών αναφέροντας χαρακτηριστικά την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια, την συντήρηση φρεγατών κ.α..

Το κείμενο της συμφωνίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία με τη Λιβύη.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan αποδεικνύεται περίτρανα τη διάθεση της Τουρκίας να συνεχίσει στην ίδια τακτική των προκλήσεων αφηφώντας τόσο τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας όσο και της Κομισιόν, που ζήτησε χθες (4/12/2019) την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τη διάθεση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Λιβύη επεσήμανε χθες και ο Τούρκος υπουργός Ενέγειας, Fatih Donmez, οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού...
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές.
Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών.
Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο.
xartis1
xartis2
xartis3

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης