Αμερικανικό drone καταρρίφθηκε στη Λιβύη - Ο αμερικανικός στρατός ζητά την επιστροφή των συντριμμιών

Αμερικανικό drone καταρρίφθηκε στη Λιβύη - Ο αμερικανικός στρατός ζητά την επιστροφή των συντριμμιών
Ένα άοπλο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) χάθηκε κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης τον περασμένο μήνα
Kαταρρίφθηκε από ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ένα άοπλο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), το οποίο αναφέρθηκε ότι χάθηκε κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης τον περασμένο μήνα, όπως εκτιμά ο αμερικανικός στρατός, που ζητά την επιστροφή των συντριμμιών του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η διοίκηση του αμερικανικού στρατού στην Αφρική.
Ένα τέτοιο γεγονός θα υπογράμμιζε τον αυξανόμενο ρόλο της Μόσχας στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα, στην οποία φέρεται ότι Ρώσοι μισθοφόροι επεμβαίνουν για λογαριασμό του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Khalifa Haftar στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
Ο Khalifa Haftar επεδίωκε να θέσει υπό τον έλεγχό του την Τρίπολη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Ο στρατηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Stephen Townsend, που είναι επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι χειριστές εκείνη την ώρα των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του» και «τώρα γνωρίζουν σίγουρα σε ποιον ανήκει και αρνούνται να το επιστρέψουν».
«Δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε στο Reuters ο Stephen Townsend , χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της διοίκησης της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης στην Αφρική, ο συνταγματάρχης Christopher Karns, δήλωσε ότι από την εκτίμηση αυτή των ΗΠΑ, η οποία δεν είχε μέχρι τώρα αποκαλυφθεί, συνάγεται το συμπέρασμα ότι είτε Ρώσοι μισθοφόροι είτε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Haftar χειρίζονταν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας την ώρα που αναφέρθηκε ότι χάθηκε το drone στις 21 Νοεμβρίου.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι χειριστές των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας άνοιξαν πυρ στο αμερικανικό drone επειδή «θεώρησαν εσφαλμένα» ότι ανήκε στις δυνάμεις του αντιπάλου.
Στο μεταξύ, αξιωματούχος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δήλωσε στο Reuters ότι φαίνεται πως ευθύνονται Ρώσοι μισθοφόροι.
Πάντως, οι ρωσικές αρχές αρνούνται ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους σε οποιοδήποτε ξένο στρατιωτικό πεδίο και σημειώνουν ότι όποιοι Ρώσοι πολίτες ενδέχεται να πολεμούν στο εξωτερικό είναι εθελοντές.
Επιπλέον, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Haftar αρνείται ότι έχει ξένη υποστήριξη.
Ωστόσο, ένας Ρώσος μισθοφόρος και ένας άλλος που ήταν στο παρελθόν δήλωσαν στο Reuters ότι από τον Σεπτέμβριο ο LNA έχει δεχθεί χερσαία υποστήριξη από ορισμένους εκατοντάδες μισθοφόρους ρωσικής ομάδας.
Ακόμη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και δυτικοί διπλωμάτες έχουν  επιβεβαιώσει την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS