Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Η Γερμανία είναι ο μεγάλος χρηματοδότης της ΕΕ - Η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα

Spiegel: Η Γερμανία είναι ο μεγάλος χρηματοδότης της ΕΕ - Η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα
«H Γερμανία μεταξύ 2008 και 2017 συνεισέφερε περίπου 130 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα
«Η Γερμανία συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην κατανομή χρηματικών πόρων εντός της ΕΕ, Η χώρα που επωφελείται περισσότερο είναι η Ελλάδα» αναφέρει το Spiegel, σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο αδημοσίευτη έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), για τη συνεισφορά των κρατών – μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Όπως σημειώνει το Spiegel «η Γερμανία μεταξύ 2008 και 2017 συνεισέφερε περίπου 130 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη χρηματοδοτική βοήθεια σε χώρες της κρίσης».
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Γερμανία «τη χώρα που πληρώνει τα περισσότερα ενώ βρίσκεται μακράν πιο μπροστά από τη Γαλλία, η οποία την ίδια περίοδο συνεισέφερε 80 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και τη διαχείριση της κρίσης».
Το Spiegel σημειώνει ότι, βάσει της ίδιας έρευνας, «η Ελλάδα ήταν η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο λαμβάνοντας 114 δισ. ευρώ και η Πολωνία με 104 δισ.
Eνώ οι Πολωνοί επωφελήθηκαν κυρίως μέσω της κατανομής των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η Ελλάδα έλαβε κυρίως οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης.
Ένα από τα πλεονεκτήματα για τη χώρα ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εξοικονομήσει σημαντικά κόστη από τόκους λόγω των ευνοϊκών όρων των δανείων βοήθειας».
Βάσει της έρευνας, αν η Ελλάδα ευνοήθηκε από τη δανειακή βοήθεια, «αντίστροφα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιβαρύνθηκαν οικονομικά διότι τα δάνεια προς την Ελλάδα έγιναν με προνομιακούς όρους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία  της έρευνας, για την κρατική συνεισφορά του Βερολίνου κάθε Γερμανός χρεώνεται ετησίως με 169 ευρώ.
Μόνο οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί δίνουν οριακά περισσότερα, δηλαδή  170 ευρώ έκαστος .
Μεταξύ των κερδισμένων, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή, με 1049 ευρώ κατά κεφαλήν ετησίως.
Οι Πολωνοί λαμβάνουν 273 έκαστος.

Image



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης