Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμο 1 δισ. δολαρίων στην Ericsson - Επί σειρά ετών δωροδοκούσε κυβερνητικούς αξιωματούχους

Πρόστιμο 1 δισ. δολαρίων στην Ericsson -  Επί σειρά ετών δωροδοκούσε κυβερνητικούς αξιωματούχους
Σε διακανονισμό υποχρεώθηκε η σουηδική εταιρεία - Για «ενοχλητικό κεφάλαιο» μίλησε ο CEO της Ericsson Borje Ekholm
Η Ericsson συμφώνησε να καταβάλει ποσό ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς, που  πλήττει την εικόνα της σουηδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Επί σειρά ετών η εταιρεία δωροδοκούσε αξιωματούχους σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και το Τζιμπουτί, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το πρόστιμο περιλαμβάνει ποινική κύρωση άνω των 520 εκατομμυρίων δολαρίων, συν 540 εκατομμύρια δολάρια που πρέπει να καταβληθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι είχε παραβιάσει τον νόμο περί διαφθοράς από το 2000 έως το 2016 με τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα δωροδοκίας και πλαστογράφησης βιβλίων και αρχείων και παραλείποντας ταυτόχρονα να εφαρμόσει λογικούς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους.
«Ορισμένοι υπάλληλοι σε ορισμένες αγορές, μερικοί από τους οποίους ήταν στελέχη ενήργησαν κακόβουλα και απέτυχαν να εφαρμόσουν επαρκείς ελέγχους», δήλωσε ο CEO της Ericsson Borje Ekholm σε τηλεδιάσκεψη το Σάββατο.
«Ό, τι συνέβη είναι  εντελώς απαράδεκτο και εξαιρετικά ενοχλητικό κεφάλαιο στην ιστορία μας», πρόσθεσε.
Η Ericsson χρησιμοποίησε τρίτους για να δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να εξασφαλίσει θέσεις και προνόμια, που είχε σε διάφορες χώρες, σημειώνει το Reuters.
Μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, η Ericsson Egypt,  κηρύχθηκε ένοχη στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης για παραβίαση των διατάξεων περί διαφθοράς.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης