Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σπάνια συνεργασία ΗΠΑ και Ιράν - Προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων

tags :
Σπάνια συνεργασία ΗΠΑ και Ιράν - Προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων
Η ανταλλαγή κρατουμένων πραγματοποιήθηκε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στους επί μακρόν εχθρούς είναι τεταμένες
Ένας Κινεζο-αμερικανός, ο οποίος κρατούνταν στο Ιράν επί τρία χρόνια κατηγορούμενος για κατασκοπεία, αφέθηκε ελεύθερος και ένας κρατούμενος Ιρανός απελευθερώθηκε ως αντάλλαγμα από την Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσαν το Σάββατο (7/12) ο πρόεδρος Donald Trump και ένας ιρανός αξιωματούχος.
Η ανταλλαγή κρατουμένων πραγματοποιήθηκε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στους επί μακρόν εχθρούς είναι τεταμένες.
Όπως είπε ο Trump, ο Κινεζο-αμερικανός Xiyue Wang  επιστρέφει στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ένα ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ιρανός Massoud Soleimani  απελευθερώθηκε από τις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο ο Trump δεν κάνει καμία αναφορά στην απελευθέρωση του  Soleimani αλλά ευχαριστεί την ελβετική κυβέρνηση για τη βοήθειά της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Wang  
«Η απελευθέρωση Αμερικανών κρατούμενων είναι ζωτικής συμφωνίας για την κυβέρνησή μου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε πίσω στην πατρίδα όλους τους πολίτες μας που κρατούνται άδικα στο εξωτερικό», ανέφερε.
Ο ιρανός ΥΠΕΞ Mohammad Javad Zarif δήλωσε νωρίτερα ότι επίκειτο η ανταλλαγή.
«Χαίρομαι που ο καθηγητής Soleimani  και ο Xiyue Wang  θα επανενωθούν σύντομα με τις οικογένειές τους.
Πολλά ευχαριστώ σε όλους όσοι ενεπλάκησαν, κυρίως στην ελβετική κυβέρνηση», έγραψε ο Zarif στο Twitter.
Η Ελβετία εκπροσωπεί τα αμερικανικά διπλωματικά συμφέροντα στο Ιράν από τότε που η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον διέκοψαν τους διπλωματικούς τους δεσμούς λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν.
Ο Wang  , ένας αμερικανός πολίτης και απόφοιτος του πανεπιστημίου Princeton, πραγματοποιούσε έρευνα για τις ανάγκες της διδακτορικής του διατριβής στο Ιράν, το 2016, όταν συνελήφθη και κατηγορήθηκε από την Τεχεράνη ότι «διενεργεί κατασκοπεία υπό την πρόφαση της έρευνας», μια κατηγορία την οποία αρνείται τόσο η οικογένειά του όσο και το πανεπιστήμιο, αναφέρει το Reuters.
Στη συνέχεια καταδικάστηκε με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και καταδικάστησε σε δεκαετή ποινή φυλάκισης το 2017.
Ο Soleimani , ένας ειδικός των βλαστοκυττάρων, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Σικάγο τον Οκτώβριο του 2018 ως ύποπτος ότι επιχειρεί να περάσει από τις ΗΠΑ στο Ιράν βιολογικό υλικό κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων επί του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Πολλές δεκάδες Ιρανοί κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές, αρκετοί από αυτούς λόγω παραβίασης των κυρώσεων.
Η ένταση στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ κλιμακώθηκε όταν ο Trump απέσυρε τον περασμένο χρόνο την χώρα του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις έξι μεγάλες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, οι οποίες έχουν καταρρακώσει την οικονομία της Τεχεράνης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης