Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περισσότερους από 60.000 υπαλλήλους έχουν απολύσει οι Ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019

Περισσότερους από 60.000 υπαλλήλους έχουν απολύσει οι  Ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019
Στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 1/5 από το 2008
Η μακροχρόνια κακή εικόνα των Ευρωπαϊκών τραπεζών που οφείλεται στη χαμηλή κερδοφορία έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι υπολογίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 60.000 μόνο μέσα στο 2019.
Η Γερμανική Deutsche Bank βρίσκεται στην κορυφή των απολύσεων καθώς πάνω από 18.000 υπάλληλοί της έχουν χάσει την εργασία τους με τις Γαλλικές  Société Générale, και BNP Paribas να ακολουθούν.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η μακροχρόνια κακή απόδοση των Κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχει αναγκάσει τις τράπεζες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας  να έχουν ανακοινώσει ήδη την απώλεια περισσοτέρων από 60.000 θέσεις εργασίας φέτος.
Στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 1/5 από το 2008 σε 1,1 εκατομμύρια αντίθετα, στις ΗΠΑ η πτώση είναι περίπου 7%  στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες.
Η Moody's, η οποία αυτή την εβδομάδα άλλαξε τις προοπτικές της για τις παγκόσμιες τράπεζες σε αρνητική προοπτική από σταθερή, προειδοποιεί ότι το "χάσμα κερδοφορίας μεταξύ τραπεζών της ευρωζώνης και παγκόσμιων τραπεζών θα διευρυνθεί περαιτέρω" μεσοπρόθεσμα, παρά τις μεγάλες μειώσεις προσωπικού.
Bank valuations worldwide - Price to book value and return on equity

Οι περικοπές στην Deutsche Bank ήταν οι πιο σοβαρές. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης της με την Commerzbank, ο επικεφαλής της εταιρείας Christian Sewing ανακοίνωσε την απώλεια 18.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας νέας "bad banks" η οποία θα αναλάβει 288 δισ. Ευρώ ανεπιθύμητων περιουσιακών στοιχείων.
Στη Γαλλία, η Société Générale μείωσε κατά 1.600 τους υπαλλήλους της, που αναλογούν στο 8% του συνολικού αριθμού τους - ως μέρος ενός σχεδίου εξοικονόμησης ετήσιων δαπανών ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αφού παραδέχθηκε ότι το επίπεδο κερδοφορίας της μέσα στο 2019 θα είναι αρνητικό.
Η BNP Paribas επικαλέστηκε "ακραίες συνθήκες της αγοράς" για να αιτιολογήσει τα χαμηλά έσοδα από τις συναλλαγές, προκαλώντας έτσι μείωση των οικονομικών στόχων και δέσμευση για πρόσθετες περικοπές κόστους 600 εκατ. Ευρώ.
Έκλεισε τον εμπορικό της βραχίονα, την Opera καθώς δεν κατάφερε να αποκομίσει κέρδος κατά τη διάρκεια της σύντομης ύπαρξής της.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα με την απόλυση του προκατόχου του που κατηγορήθηκε για έλλειψη αποφασιστικότητας, προετοιμάζει ένα αποφασιστικό σχέδιο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, προφανώς για να διατηρήσει τη δική του.
 
Europe’s banks have cut sharply back
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η UniCredit ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να μειώσει  8,000 θέσεις εργασίας και να κλείσει 500 υποκαταστήματα για να εξοικονομήσει 1 δις ευρώ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier συνεχίζει την αναμόρφωση της ιταλικής τράπεζας.
Όμως οι απολύσεις αυτές δεν φαίνεται να είναι οι τελευταίες καθώς τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να φέρουν ακόμα περισσότερες όσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται στις συγχώνευσης αφενώς για να επιβιώσουν και αφετέρου γιατί οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης άρουν τις αντιρρήσεις τους για μια πλήρη τραπεζική ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης