Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Νέους δρόμους συνεργασίας με την Αφρική, στα χνάρια της Κίνας, επιδιώκει η ΕΕ

Deutsche Welle: Νέους δρόμους συνεργασίας με την Αφρική, στα χνάρια της Κίνας, επιδιώκει η ΕΕ
Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen επέλεξε το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό να είναι στην Αφρική
Στα "χωράφια" της Κίνας στην Αφρική, επιχειρεί να μπει η ΕΕ αναπτύσσοντας οικονομικές σχέσεις με χώρες της μαύρης ηπείρου όπου τα πρωτεία κατέχει η Κίνα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen επέλεξε το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό να είναι στην Αφρική όπου είχε ως θέματα στην ατζέντα της την κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό και την εκπαίδευση.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle στο τρίπτυχο αυτό επενδύει η νέα Κομισιόν στην Αφρική θέλοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις οικονομικές σχέσεις χωρών που αποτελούσαν πρωην αποικίες χωρών της και τώρα συνεργάζονται με την Κίνα.
«Επέλεξα την Αφρική ως το πρώτο ταξίδι μου εκτός Ευρώπης. Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα για το ότι η Αφρική και η Αφρικανική Ένωση στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μας είναι πολύ σημαντικές» δήλωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, στο πομπώδες κτήριο της Αφρικανής Ένωσης στην έδρα της, την Αντίς Αμπέμπα.
Αν και το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας  είναι ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς περιλαμβάνει και το Συμβούλιο Κορυφής η von der Leyen παραδεχθηξκε ότι ήρθε στην Αφρική περισσότερο για να ακούσει και όχι για να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας.
«Είμαστε κάτι περισσότερο από γείτονες, μοιραζόμαστε το ίδιο πεπρωμένο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από τον πρόεδρο της Αφρικανικής ΄Ενωσης Mussa Fakri ενημερώθηκε για την πορεία καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των εξεγέρσεων με υπόβαθρο τη θρησκεία.
Ο Fakri υπογράμμισε την αναγκαιότητα στενότερης συνεργασίας με την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα και την παγκόσμια ειρήνη. Τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί κοινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ τον Οκτώβριο ακολουθεί συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τους ομολόγους τους από την Αφρική.   
Το ότι ο στρατηγικός ανταγωνιστής της Ευρώπης, η Κίνα, διαθέτει στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες ισχυρή επιρροή μέσω της οικονομικής συνεργασίας και της χορήγησης δανείων, είναι ασφαλώς γνωστό στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν.
Η οποία όμως ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα ανακτήσουν χαμένο έδαφος. Διπλωμάτες της Αφρικανικής Ένωσης διαβεβαίωναν κεκλεισμένων των θυρών ότι  οι Αφρικανοί αποφασίζουν μόνοι τους με ποιους συνεργάζονται και με ποιους όχι, και ότι δεν έχουν καμιά αντίρρηση να συνεργάζονται τόσο με τους Κινέζους, όσο και με τους Ευρωπαίους.  
Κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση και εργασία για νέους, προσφυγικό, αυτό είναι το τρίπτυχο των σημαντικότερων προκλήσεων που κατά την άποψη των Ευρωπαίων έχουν άμεση προτεραιότητα.
«Για να σας πω την αλήθεια, δεν έχω απάντηση για κάθε μία πρόκληση» είπε η von der Leyen, «αλλά είμαι πεπεισμένη ότι θα βρούμε μαζί καλές απαντήσεις και λύσεις, που θα λειτουργούν τόσο για την Ευρώπη, όσο και την Αφρική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης