Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: H παρέμβαση των ΗΠΑ μπορεί να είναι κρίσιμη - Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή

Γεραπετρίτης: H παρέμβαση των ΗΠΑ μπορεί να είναι κρίσιμη - Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή
"Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή, αγνοώντας στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου", τονίζει ο Γ. Γεραπετρίτης
Στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Αφού τονίζει ότι «στους πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης η Ελλάδα έχει σημαντικά αναβαθμίσει τη διεθνή παρουσία της και τα ερείσματά της στη διεθνή διπλωματία», κάτι που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε μείζονα διεθνή φόρα και από τις προσκλήσεις που λαμβάνει για επισκέψεις σε χώρες με σημαντική θέση στη διεθνή κοινότητα, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, μιλά για γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη αξία στην παρούσα συγκυρία με την αναβάθμιση της περιφερειακής έντασης εκ μέρους της Τουρκίας.
«Η παρέμβαση των ΗΠΑ ασφαλώς μπορεί να είναι κρίσιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης και υπενθυμίζει τη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ότι «αν και επι της αρχής η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση σε διαφωνίες για θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών,  υπήρξε σύσταση για αποχή από ενέργειες που ενέχουν κίνδυνο αύξησης των εντάσεων σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως αναφέρει, «είναι διπλωματικά κρίσιμο να αναπτύσσεται σήμερα εξαιτίας της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας ευρεία διεθνής κατανόηση για τον πραγματικό ρόλο και τις προθέσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».
Κληθείς να κάνει μια πρώτη αποτίμηση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον D. Trump και τον R.T. Erdogan, κατά την διάσκεψη του ΝΑΤΟ,  σημειώνει ότι «για τον πρόεδρο των ΗΠΑ προέκυψε η κοινή κατανόηση για τη θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα», ενώ «για τον πρόεδρο της Τουρκίας τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν την επιθετική και παράνομη στάση της».
Πρόσθεσε πως «είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή , αγνοώντας στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών.
Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει την προσπάθεια να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα στην περιοχή μας και δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή παραχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».
Για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, αφού τονίζει πως η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι αυστηρή και υπεύθυνη, αναφέρει τις ενέργειες της κυβέρνησης και  εκφράζει την βεβαιότητά του ότι «στο αμέσως προσεχές διάστημα θα καταστούν ορατά τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής».
Για τη διαδικασία επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας, εκτιμά ότι η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία «πρέπει να εδράζεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και της κοινωνίας και να συμβολίζει την ενότητα του έθνους».
Τέλος, αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και τον θόρυβο που έχει προκληθεί για τις επιλογές της,  ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνει ότι η επιλογή των προσώπων γίνεται στη μεγάλη πλειονότητα με διαδικασίες που εγγυώνται την τοποθέτηση ικανών στελεχών, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατόν να αποκλειστούν «μεμονωμένες αστοχίες και εκεί  θα πρέπει να επιδεικνύονται όσο το δυνατόν ταχύτερα αντανακλαστικά, έτσι ώστε να αποκαθίσταται η κατ' αξίαν επιλογή».
Σημειώνει ότι η στελέχωση του Δημοσίου δεν είναι μόνο η επιλογή των προσώπων αλλά και η διαρκής αξιολόγησή τους, συμπληρώνοντας πως «κάθε επιλογή κρίνεται από το ωφέλιμο αποτέλεσμα που παράγει για το κράτος και την κοινωνία, η δε κυβέρνηση κρίνεται από την ακεραιότητα της αξιολόγησης, που εξικνείται έως την αντικατάσταση όσων στελεχών δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης