Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan κατηγορεί τον «πρώην σύμμαχο» Davutoglu για απάτη σε βάρος της Halkbank

Ο Erdogan κατηγορεί τον «πρώην σύμμαχο» Davutoglu για απάτη σε βάρος της Halkbank
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο δάνειο των 72 εκατ. δολαρίων που χορήγησε η τράπεζα στο πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης
Πρώην συμμάχους, «που έχουν μετατραπεί σε αντιπάλους» δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan για το θέμα της κρατικής τράπεζας Halkbank και τις κατηγορίες περί απάτης.  Ο Erdogan διατύπωσε αυτούς τους ισχυρισμούς του ενόσω ο πρώην πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu  και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ali Babacan προετοιμάζονται να ιδρύσουν δικά τους κόμματα σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης της 17χρονης κυριαρχίας του Τούρκου προέδρου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, αν και δεν έδωσε κάποιο στοιχείο, αναφέρθηκε στο δάνειο των 72 εκατ. δολαρίων, (417 εκατ. τουρκικών λιρών) που χορήγησε η τράπεζα στο πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης.
Ο Erdogan κατηγόρησε επίσης τον Babacan και έναν άλλο πρώην υπουργό οικονομίας, Mehmet Simsek, ότι υπέγραψαν ένα ύποπτο διάταγμα με το οποίο χορηγείται κρατική γη στο πανεπιστήμιο, αναφέρει το Bloomberg.
« Η Halkbank έδωσε ένα πολύ μεγάλο δάνειο σε αυτούς. Δεν το αποπλήρωσαν και ζήτησαν αναδιάρθρωση του δανείου χωρίς καμία εγγύηση», δήλωσε ο Erdogan.
«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά υπάρχει απάτη εναντίον της Halkbank», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Davutoglu ήταν ένας από τους ιδρυτές του πανεπιστημίου,  που προσπαθεί να εξοφλήσει το δάνειο.
Η Halkbank έσυρε το πανεπιστήμιο στο δικαστήριο προσπαθώντας να πάρει πίσω τα χρήματα, και τα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου έχουν δεσμευθεί.
Ο Babacan, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  και υπουργός Οικονομικών, διέκοψε τους δεσμούς με το κυβερνόν κόμμα AK του Erdogan τον Ιούλιο.
Ο Davutoglu διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος από το 2014 έως το 2016.
Aρνήθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε από τον Tούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και οποιεσδήποτε αλλαγές έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας.
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο, η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες στην Halbank για συμμετοχή σε ένα σχέδιο βοήθειας στο Ιράν, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να αποκτήσει πρόσβαση σε 20 δισ. δολάρια  «παγωμένα» έσοδα από το πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης