Πολιτική

Κουτσούμπας: Επικίνδυνη εξέλιξη το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη - Μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ

Κουτσούμπας: Επικίνδυνη εξέλιξη το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη - Μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ
"H Τουρκία κλιμακώνει βήμα το βήμα την προκλητικότητα της για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της", σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα
Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Σημειώνει δε, πως «αυτή η αυθαίρετη συμφωνία  αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, απόδειξη ότι η Τουρκία κλιμακώνει βήμα το βήμα την προκλητικότητα της για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της».
Υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ πό την πρώτη στιγμή είπε ότι «το δίλημμα “συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή” στην ουσία έχει τους ίδιους μεγάλους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη.
Γιατί η συνεκμετάλλευση και ο επώδυνος συμβιβασμός δεν αποτρέπουν τη σύγκρουση, η οποία θα επανέλθει δριμύτερη και πιο γενικευμένη, αφού αφορά συμφέροντα ενεργειακά, οικονομικά, ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και ανταγωνιστικών κρατών».
Υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι «το κλίμα αισιοδοξίας και ο εφησυχασμός που καλλιεργούσε, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η ΝΔ, για την πορεία των ελληνοτουρκικών, ήταν αποπροσανατολιστικός κι επικίνδυνος, γιατί είχε ως βάση τη λογική ότι αν η Ελλάδα είναι το “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Σήμερα αυτή η πολιτική στα μάτια του λαού έχει χρεοκοπήσει.
Ανεξάρτητα αν άλλοι απλά “κλαψουρίζουν” και άλλοι έχουν πάθει αφωνία για τη στάση των συμμάχων τους. Αυτό που θα άνοιγε ένα δρόμο, θα ταρακουνούσε για καλά τα νερά, θα φώτιζε μία άλλη διέξοδο είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, για το ξήλωμα όλων των βάσεων για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές».
Ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά πως αυτή την στιγμή «δεν θα βοηθήσει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ» και συμπληρώνει ότι η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ακόμη, τονίζει ότι η απόφαση έγκρισης του ΝΑΤΟ και με την επιδοκιμασία της Τουρκίας αμυντικών σχεδίων για τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, «δυναμιτίζουν την κατάσταση περισσότερο», αλλά και πως «τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν η ομολογία αφενός των ισχυρών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία και αφετέρου της εκδήλωσης των ισχυρών αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
Τα περί “αμυντικών προθέσεων” όταν ακούγονται από το ΝΑΤΟ προκαλούν ανατριχίλα σε όποιον έχει στοιχειώδη γνώση και πείρα.
Πολύ περισσότερο όταν στην απόφαση της Συνόδου σημειώνεται πως στα πολεμικά σχέδια που επεξεργάζονται -με την έγκριση της σημερινής και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης- περιλαμβάνουν πυραυλικά - συμβατικά και πυρηνικά όπλα».
Περαιτέρω, ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνει πως «ο εκβιασμός της ΝΔ για διπλές εκλογές αποτελεί την καλύτερη πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υψώσει ξανά τις παρωχημενες πλαστές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία» και πως σε περίπτωση δυσκολιών σχηματισμού κυβέρνησης «το πλέον ρεαλιστικό σενάριο είναι η δυνατότητα συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος για μια τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα».
Αναφορικά με την αποστροφή του Αλ. Τσίπρα για την δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας «όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ξανά τα αλήστου μνήμης” περί "κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων"», όμως «η πείρα της συγκυβέρνησης των "αντιμνημονιακών δυνάμεων" που έγινε η "μνημονιακότερη" όλων είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή».
«Πλέον, μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως κυβέρνησης όσο και ως αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν και τώρα.
Και μη μας πούνε ότι αυτά τα έκαναν γιατί ήμασταν μέσα στην κρίση. Μα και όταν περάσαμε τον τελευταίο χρόνο σε ανάκαμψη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση ίδιας κοπής νομοσχέδια περνάνε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, «προοδευτική φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο διαμορφώνεται και δυναμώνει μια πλατιά αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή συμμαχία όσων πλήττονται από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό, μέσα στο κίνημά τους και στις αγωνιστικές διεργασίες που αυξάνονται καθημερινά».
Κληθείς να απαντήσει εάν το ΚΚΕ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφού αναφέρεται στην ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα, πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο καλύπτει βασικά τα κριτήρια που έχουμε θέσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία, όπως στον διακομματικό έλεγχο της διαδικασίας».
Ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζει ότι «το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελεί τον θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών αποφάσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας» και γι' αυτό το ΚΚΕ «δεν μπαίνει στη συζήτηση περί προσώπων» αφού η διαφωνία του αφορά «το τι υπηρετεί και τι υπογράφει ο εκάστοτε ΠτΔ» και όχι πρόσωπα.
Για το προσφυγικό, ο κ. Κουτσύμπας αναφέρει ότι όσο υπάρχουν πόλεμοι στις χώρες των ξεριζωμένων και όσο εξακολουθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της Συνθήκης του Δουβλίνου,  το προσφυγικό πρόβλημα θα επιδεινώνεται.
Προσθέτει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής λύσης, «που σημαίνει ανοιχτές δομές φιλοξενίας με ευπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο καιρό οι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας, ώστε να γίνονται σύντομα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και για να πάνε στις χώρες προορισμού τους, τόσο θα υποφέρουν οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι αλλά και ο ελληνικός λαός».
Τέλος, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, αύριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Κουτσούμπας  υπογραμμίζει ότι «η επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στην Ευρώπη κουβαλάει, όπως η χελώνα το καβούκι της, τον αντικομμουνισμό» και καταλήγοντας αναφέρει ότι «τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης καλούνται να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος της Ευρώπης, απαντώντας και στην ανιστόρητη θεωρία των "δύο άκρων" που επιδιώκει να κρύψει την οργανική σχέση του καπιταλισμού με τον φασισμό».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης