Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ στην Ουκρανία για την χορήγηση δανείου 5,5 δισεκ δολαρίων

«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ στην Ουκρανία για την χορήγηση δανείου 5,5 δισεκ δολαρίων
Η νέα σύμβαση διαδέχεται μια προηγούμενη, ύψους 3,9 δισ. δολαρίων του 2018 από την οποία εκταμιεύθηκε μόνο μία δόση, 1,4 δισ δολαρίων
Το "πράσινο φως" για τη χορήγηση δανείου 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία έδωσε το ΔΝΤ μετά από αίτημα του Κιέβου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η δανειακή σύμβαση, τριετούς διάρκειας, μένει να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο και τα κράτη μέλη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού.
Η νέα σύμβαση με το ΔΝΤ διαδέχεται μια προηγούμενη, ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, που είχε συναφθεί το 2018 από την οποία όμως εκταμιεύθηκε μόνο μία δόση, 1,4 δισ και εκκρεμούν οι υπόλοιπες.
Η εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης εξαρτάται από την «εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων», που έχει θέσει το ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και η καταπολέμηση της διαφθοράς, τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva , λίγες ώρες έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή της με τον ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
«Ο πρόεδρος και εγώ συμφωνήσαμε ότι η οικονομική επιτυχία της Ουκρανίας εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την ενίσχυση του κράτους του δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, καθώς και την μείωση του ρόλου των ειδικών συμφερόντων», εξήγησε.
«Είναι σημαντικό να προασπιστεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και να καλυφθούν τα υψηλά κόστη για τους φορολογούμενους από τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών», πρόσθεσε.
Η Georgieva εξέφρασε ικανοποίηση στη συνδιάλεξή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, που εξελέγη τον Απρίλιο, για τις κατ’ αυτήν «εντυπωσιακές προόδους που σημείωσαν ο ίδιος και η κυβέρνησή του στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και την προώθηση χρηστών οικονομικών πολιτικών».
Ο Zelensky εξελέγη φέτος υποσχόμενος να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ενώ η Δύση πιέζει το Κίεβο να μειώσει την επιρροή των ολιγαρχών.
Η χώρα βρέθηκε υπό το φως των προβολέων εξαιτίας των πιέσεων που άσκησε ο αμερικανός πρόεδρος Trump στον ομόλογό του για να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα για τις δραστηριότητες της οικογένειας του Joe Biden , πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης