Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το νομισματικό πείραμα της Ιαπωνίας απέτυχε – Επιχειρεί να τονώσει την προβληματική οικονομία

tags :
Το νομισματικό πείραμα της Ιαπωνίας απέτυχε – Επιχειρεί να τονώσει την προβληματική οικονομία
Είναι η πρώτη χώρα η Ιαπωνία που εφάρμοσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν αποδίδει.
Το νομισματικό πείραμα της Ιαπωνίας απέτυχε.
Είναι η πρώτη χώρα η Ιαπωνία που εφάρμοσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν αποδίδει.
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ένα υπέρογκο χρέος που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εκτύπωση περισσότερων χρημάτων και την υποβάθμιση του νομίσματός του γιέν.
Αυτό σημαίνει ότι θα εξοφλούν το χρέος τους με ένα υποβαθμισμένο γιεν, όπου αυτό είναι δυνατόν
Η Ιαπωνία έχει σήμερα λόγο χρέους προς ΑΕΠ περίπου 250%, ο οποίος είναι ο υψηλότερος στον βιομηχανικό κόσμο.
Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί σχεδόν το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού της για το χρέος.
Η σύγκριση Ελλάδος – Ιαπωνίας είναι εύκολη και οι δύο χώρες έχουν πρόβλημα στο χρέος τους.
Η μηνιαία έρευνα Tankan έδειξε ότι οι Ιάπωνες κατασκευαστές είχαν ξαναγίνει απαισιόδοξοι για τις επιχειρηματικές προοπτικές της Ιαπωνίας.
Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών δέχθηκε πιέσεις.
Εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου της Κίνας και των ΗΠΑ και των προβλημάτων στην Κίνα, οι προοπτικές της παγκόσμιας ύφεσης παραμένουν μεγάλες.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τη Νότια Κορέα και το ανατιμημένο γιέν, επιβραδύνουν τις πωλήσεις.
Η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί περίπου το 60% της ιαπωνικής οικονομίας και η κυβέρνηση αύξησε τον φόρο κατανάλωσης στο 10% από 8% την 1η Οκτωβρίου.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι αυτό θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά κατά 2,2 τρισεκατομμύρια γιέν το 2020.
Λόγω της επιβράδυνσης η ιαπωνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα  μεγάλης κλίμακας πακέτο κινήτρων συνολικού ύψους 26 τρισεκ. γιέν για την υποστήριξη της εγχώριας οικονομίας που ισοδυναμούν με 239 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1 ευρώ ισούται με 120 γιέν και 1 δολάριο ισούται με 108,6 γιέν.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πακέτο κινήτρων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/japan-gdp-growth.png?itok=XX34NNxU

Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πακέτο πολιτικής με στόχο να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν οι αρνητικοί οικονομικοί κίνδυνοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Shinzo Abe.
Στο πλαίσιο της δέσμης οικονομικών κινήτρων για την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την παροχή εκπτώσεων για πληρωμές χωρίς μετρητά σε μικρά καταστήματα από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι αυτή η κίνηση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό περίπου 280 δισ. γιέν.
Για να τονώσει τις προσωπικές δαπάνες, η κυβέρνηση σκέφτεται επίσης να χαρίσει 5000 γιεν ή 42 ευρώ στους καταναλωτές εάν κάνουν συναλλαγές 20.000 γιεν ή 170 ευρώ πραγματοποιώντας αγορές μέσω των smartphone τους.
Αυτό θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η δέσμη κινήτρων περιλαμβάνει επίσης δαπάνες του δημόσιου τομέα ύψους 13,2 τρισεκατομμυρίων γιεν ή 110 δισεκ. ευρώ, που περιλαμβάνουν δάνεια χαμηλού επιτοκίου σε εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή έργων υποδομής.
Σχεδόν το ήμισυ της δαπάνης θα χρησιμοποιηθεί για την ανασυγκρότηση από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και την ενίσχυση της υποδομής για τη μείωση των μελλοντικών ζημιών.
Η δέσμη της Abe στοχεύει γενικά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, στη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και στην προώθηση της προηγμένης τεχνολογικής ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης για να βοηθήσει τους ανθρώπους στις ηλικίες των 30 και 40 ετών ενώ θα παράσχει επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αυξήσουν τις δαπάνες.
Ωστόσο, το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι μετά από δεκαετίες βραδείας ανάπτυξης η Ιαπωνία διαπιστώνει και πάλι την ανάγκη τόνωσης της οικονομίας της.
Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μεγαλύτερη απόδειξη ότι η μακρόχρονη χαλάρωση μέσω της νομισματικής πολιτικής απέτυχε να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Πριν από χρόνια πριν από την εποχή Bernanke πολλοί επέκριναν την Ιαπωνία γιατί είχε αποτύχει να επιλύσει τα προβλήματα της. Αντί να αντιμετωπίσουν το χάος που είχαν δημιουργήσει και να κάνουν το σωστό αφήνοντας τις τράπεζες ζόμπι και τις βιομηχανίες του να χρεοκοπήσουν, συνέχισαν να συντηρούν μια πλασματική κατάσταση.
Αντ ' αυτού, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέλεξε να δημιουργήσει τεράστια ελλείμματα και να συντηρεί ένα εξωφρενικό δημόσιο χρέος.

Ο Bernanke και η Fed έβαλαν την Αμερική και τον κόσμο – π.χ. Ευρώπη με την ΕΚΤ - σε ένα μονοπάτι που αντικατοπτρίζει το ίδιο ανεπιτυχές μοντέλο που υιοθέτησε η Ιαπωνία.
Από το 2008, οι κεντρικοί τραπεζίτες επέλεξαν να πλημμυρίσουν τον κόσμο με χρήματα τα οποία δεν έχουν καταλήξει στην πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, η Ιαπωνικοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από ότι συνέβη στην Ιαπωνία.
Με την πάροδο των ετών η Ιαπωνία ήταν σε θέση να αποφύγει την αθέτηση υποχρεώσεων λόγω του μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος με την Αμερική και τους στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα.
Και από τα δύο μέτωπα η Ιαπωνία θα υποστεί πιέσεις.
Η Ιαπωνία κατέχει τον τίτλο μες το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως. Το χρέος της υπερβαίνει το διπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το παγκόσμιο χρέος με αρνητικά επιτόκια άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προέρχεται από την Ιαπωνία  Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ιαπωνία πηγάζει από ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η αργή ανάπτυξη.
Το γιέν θα υποστεί τις συνέπειες όλων αυτών των πολιτικών.
Η κατάρρευση του γιεν απομυθοποιήσει την άποψη ότι τα κυριότερα νομίσματα στον σύγχρονο κόσμο είναι σταθερά.
Η διολίσθηση του γιέν δεν θα είναι ο καταλύτης για την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, αφού το γιεν αντιπροσωπεύει μόνο το 4% του αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως, ωστόσο, θα έπληττε όλα τα αναδυόμενα νομίσματα λόγω των μαζικών εκροών που θα σημειώνονταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης