Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης
Επιδίωξη της Αθήνας, είναι από τη μία πλευρά, να ενισχυθούν τα διεθνή ερείσματα της χώρας και από την άλλη, να επιτευχθεί η διπλωματική απομόνωση της γείτονος
Συνεχίζουν την διπλωματική αντεπίθεση Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και προς αυτή την κατεύθυνση εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους αναφορικά με τα δύο μέτωπα που κρατά ανοιχτά η Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνων και τις μεταναστευτικής ροές.
Επιδίωξη της Αθήνας, είναι από τη μία πλευρά, να ενισχυθούν τα διεθνή ερείσματα της χώρας και από την άλλη, να επιτευχθεί η διπλωματική απομόνωση της γείτονος.
Επιπροσθέτως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει αρραγές μέτωπο συνεννόησης στο εσωτερικό ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.
Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση της απέλασης του Λιβυου πρεσβη από την Ελλάδα που εκφράζει το καθεστώς Φαγεζ Αλ Σαρατζ, του οποίου η εξουσία είναι περιορισμένη.
Η επόμενη κίνηση είναι η πρόσκληση από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα προς τον πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκιλα Σαλεχ, που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ να επισκεφθεί την χώρα μας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον κ. Τασούλα.
Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με όσους περισσότερους από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί, προκειμένου να θέσει το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης καθως και το Μεταναστευτικό.
Αύριο Τρίτη 10/12 θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για τις ενέργειες της κυβέρνησης ενώ σήμερα Δευτέρα 9/12, στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας, θα θέσει το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στους Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Στο μεταξύ, το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζεται και για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, στην αυγή του νέου έτους.
Ο πρωθυπουργός στις 7 Ιανουαρίου θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου και θα συναντηθεί με τον Donald Trump. Στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες και βέβαια στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το θέμα των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζεται δημοσιώς με πολύ θερμά λόγια για τον Tayyip Erdogan, σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης