Νέες τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -1,08% στις 863 μον. – Ορατές οι 850-825 μον. – Προσοχή λιγότερα κέρδη το 2020

Νέες τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -1,08% στις 863 μον. – Ορατές οι 850-825 μον. – Προσοχή λιγότερα κέρδη το 2020
Η αγορά εμφανίζει σημάδια κόπωσης ενώ οι 900 μονάδες αποτελούν αισιόδοξο σενάριο για το κλείσιμο έτους… χωρίς νέους καταλύτες
(upd16)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 863 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης των 865 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις τις 850 με 825 μονάδες.
Στο επίκεντρο, σήμερα βρέθηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι πιέσεις στις τράπεζες έως -2,5% ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,77%, Viohalco -2,66%, TITC -1,95%.
Η κατοχύρωση κερδών λόγω τέλους 2019, μετά από σημαντικά κέρδη, ήταν και σήμερα, το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με τις 900 μονάδες να αποτελούν το μέγιστο για το τέλος του 2019.
Ωστόσο επισημαίνουμε ότι το 2020 ο πήχης των κερδών για το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να υποχωρήσει, το 2020 θα βγουν λιγότερα κέρδη από ότι το 2019.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μια σειρά από γεγονότα που λαμβάνουν μέρος τον τελευταίο μήνα του έτους, όπως την απόφαση της FED για τα επιτόκια (11/12), τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία (12/12), τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας - με την 15η Δεκεμβρίου να έχει οριστεί ως ημερομηνία ανακοίνωσης της επιβολής δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ – αλλά και την έγκριση 11/12 από την ΕΚΤ του σχεδίου Ηρακλής
Από την άλλη συνεχίζεται η αβεβαιότητα αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία η οποία εμμένει στις επεκτατικές διαθέσεις της, ενώ η Αθήνα στρέφει την προσοχή στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 12/12/2019,  προκειμένου να καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα.
Για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, στους Αμερικανούς επενδυτές που συμμετείχαν στις εργασίες του 21oυ Ετήσιου Επενδυτικού Συνέδριου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων είναι ο τραπεζικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, οι υποδομές και η αγορά ακινήτων …
Επίσης κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε στην ταχεία υλοποίηση ενός προγράμματος διαθρωτικών αλλαγών που αποσκοπεί στη βελτίωση της ευκολίας του επιχειρείν στη χώρα.
Στα της αγοράς, στις τράπεζες καταγράφηκαν πιέσεις, με την Πειραιώς -2,48%, Eurobank -2,40%, Εθνική -2,40% και Alpha Bank -2,26%.
Θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα διατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings  καθώς  προσδοκά ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών, αν και ακόμη πολύ αδύναμα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.
Από την άλλη, όπως προβλέπει καλά ενημερωμένη πηγή προσκείμενη στους οίκους αξιολόγησης, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος για το 2020 θα είναι μόνο μια βαθμίδα δηλαδή στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ-
Στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται η ΕΚΤ να γνωστοποιήσει την γνώμη της για το σχέδιο Ηρακλής όπου αναμένεται να είναι θετική ενώ στις 13 ή 14 θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο νόμου.
Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Eurobank θα αναμένει την ψήφιση του ή την τελική του μορφή ώστε να κλείσει η συμφωνία με την Fortress – dovalue για τα 24 δισεκ. NPEs η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει το αργότερο στις 18 με 20 Δεκεμβρίου.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές ομόλογο στο 1,42% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,32%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 153 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6794 μονάδες βάσης από 7138 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,21% και τον Γενικό Δείκτη -0,12%.
Λίγο μετά τις 15:00 με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,27%.
Λίγο πριν τις 14:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες και  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,61%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,08% στις 863 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,37 μονάδες και χαμηλό στις 862,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών το 8,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,46 εκατ. ευρώ και όγκου 1,9 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,96 εκατ. ευρώ και η Εθνική 126 χιλ. τεμάχια αξίας 376 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 225 χιλ. τεμάχια αξίας 2,45 εκατ. ευρώ, ο Sarantis 44,2 χιλ. τεμάχια αξίας 360 χιλ. ευρώ, η Jumbo 44,9 χιλ. τεμάχια αξίας 806 χιλ. ευρώ και η Lamda 332 χιλ. τεμάχια αξίας 2,42 εκατ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες και οι 825 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 824 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 845 μονάδων και ακολουθούν οι 820 -810 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 910, οι  925 και οι 950 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Στα roadshows που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη οι τράπεζες έκαναν λόγο για ζημία η οποία θα κινηθεί περί το 15% επί του χαρτοφυλακίου των NPEs που θα τιτλοποιηθούν και που θα βαίνει προς το 20% όσο μαζικότερες θα είναι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ενώ επισήμαναν πως κομμάτι αυτής της ζημιάς θα αντισταθμιστεί μερικώς από τις εγγυήσεις σε ότι αφορά το σχέδιο Ηρακλής.
Το ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε τις τράπεζες πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί εγγύηση επί της εγγύησης και πως τα 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις που θα εκδώσει το Δημόσιο δεν πρόκειται να υποστηριχθούν περαιτέρω
Ας σημειωθεί πως 12 δισ. ευρώ NPEs πρόκειται να τιτλοποιήσει  η Alpha Bank που γι' αυτήν το ποσοστό (σ.σ. ζημίας)  υπολογίζεται στο 17% ,  ενώ 7,5 δισ. ευρώ τιτλοποιεί η Eurobank.
Επίσης, η Εθνική που δεν έχει επίσημα ανακοινώσει, μίλησε στα πρόσφατα συνέδρια  για 5-6 δισ. ευρώ  ΝPEs που θα τιτλοποιήσει ενόψει του Ηρακλή ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει μιλήσει για 3 δισ. ευρώ με προοπτική επιτάχυνσης .
Η προοπτική αυτή που αναμένεται να ξεδιπλωθεί το καινούριο έτος, ενδέχεται να οδηγήσει κόκκινα δάνεια στο APS ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
 Με βάση τα παραπάνω  οι ζημιές που θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αποτελέσματα των τραπεζών πριν την αντιστάθμιση των εγγυήσεων θα πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ εφόσον οι τράπεζες προωθήσουν στο Ηρακλή το maximum  ποσό κόκκινων δανείων  που προτίθενται τελικώς να τιτλοποιήσουν.
 Σε ότι αφορά τους servicers η απόκλισή τους δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 30% το οποίο σταδιακά θα υποχωρεί στο 20%

Η επικαιρότητα

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, με φόντο τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες και παρά τις προειδοποιήσεις από την Αθήνα και τη διεθνή κοινότητα.
Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), με την οποία η Τουρκία "κλειδώνει" θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης για άσκηση με πραγματικά πυρά, κίνηση η οποία εξυπηρετεί το αφήγημα της κοινής ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν την διπλωματική αντεπίθεση Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και προς αυτή την κατεύθυνση εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους αναφορικά με τα δύο μέτωπα που κρατά ανοιχτά η Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τις μεταναστευτικής ροές.
Αύριο Τρίτη 10/12 θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για τις ενέργειες της κυβέρνησης ενώ σήμερα Δευτέρα 9/12, στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας, θα θέσει το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στους Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας..
Την θέση ότι είναι εφικτό να υπάρξει άμεσα μια ικανοποιητική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ren Hongbin.
Όπως είπε, το Πεκίνο εκτιμά ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί και τους δύο.
Σημειώνεται πως ΗΠΑ και Κίνα διαπραγματεύονται σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια πρώτης φάσης συμφωνία έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις εμπορικές τους σχέσεις.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας και ενώ στις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να επιβληθούν οι νέες κυρώσεις κατά των κινέζικων εισαγωγών στις ΗΠΑ.
Προς άνετη εκλογική νίκη οδεύουν οι Συντηρητικοί του Boris Johnson ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τους Τόρις να διευρύνουν το προβάδισμα τους έναντι των Εργατικών.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής Good Morning Britain του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ITV, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 45% στην πρόθεση ψήφους έναντι 31% των Εργατικών.
 
Ήπια κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με ήπια  κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (9/12) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, στον απόηχο της ενίσχυσης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές της χώρας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -0,9% τον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος της τάξεως του +1%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,33%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,08% στις 2914,48 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,01% στις 26494,73 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.
Τη θέση ότι είναι εφικτό να υπάρξει άμεσα μια ικανοποιητική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ren Hongbin.
Εν τω μεταξύ, η νέα σημαντική πτώση στις εξαγωγές της Κίνας τον Νοέμβριο, αντανακλά τις τις πιέσεις που δέχεται ο μεταποιητικός κλάδος από τον εμπορικό πόλεμο της χώρας με τις ΗΠΑ.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τους αναλυτές να αποδίδουν στην πτώση τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς έσπασε η αντίσταση των 23.000 μονάδων.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,10% ο S&P στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,17% ενώ απώλειες -0,73% καταγράφει το ETF GREC (9,51 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές   

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ όλες έκλεισαν με απώλειες -2,5% περίπου...
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8110 ευρώ με πτώση -2,40% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7720 ευρώ με πτώση -2,26% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9120 ευρώ με πτώση -2,48% με όγκο 902 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8530 ευρώ, με πτώση -2,40 με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,16 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2840 ευρώ, με πτώση  -2,43% και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3925 ευρώ, με πτώση -1,51% και όγκο 310 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 181 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,22 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε ανοδικά η Lamda και το δικαίωμα της ΑΜΚ

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Φουρλής TITC...  
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε Lamda +0,97% ενώ με κέρδη +20% έκλεισε και το δικαίωμα της ΑΜΚ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,53 με άνοδο +0,27% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με άνοδο +0,23% και αποτίμηση 6,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,2440 ευρώ με πτώση -1,04% και αποτίμηση 753  εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 494 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,93 ευρώ με πτώση -0,64% και αποτίμηση 3,52 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,14 ευρώ, με πτώση -1,95% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,20 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,40 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,47 ευρώ με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,82 ευρώ με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,27 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 242 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ, με πτώση -2,35% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0850 ευρώ, με πτώση -3,41% και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,42%, με την Ιταλία 1,32%

Ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν ορισμένες ελεγχόμενες πιέσεις ωστόσο ειδικά σήμερα έχουν επανακάμψει οι αγοραστές.
Καθ΄ όλο το ράλι στα ομόλογα των τελευταίων μηνών δεν είχε σημειωθεί κατοχύρωση κερδών οπότε λόγω του τέλους του 2019 οι επενδυτές πουλούσαν για να αποκομίσουν τα κέρδη τους.
Ωστόσο το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,42% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,32%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,44% με το αμερικανικό 10ετές 1,81% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,66 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,78  μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,34% και απόδοση πώλησης 1,31%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41% με απόδοση αγοράς 1,42% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,95  μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,01 μονάδες βάσης και απόδοση 2,42%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.794 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,32%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/12/2019 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS