Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αργή πλαγιοανοδική κίνηση οικονομίας και χρηματιστηρίου στην Ελλάδα θα χαρακτηρίσει το 2020 - Λιγότερα κέρδη έναντι του 2019

tags :
Η αργή πλαγιοανοδική κίνηση οικονομίας και χρηματιστηρίου στην Ελλάδα θα χαρακτηρίσει το 2020 - Λιγότερα κέρδη έναντι του 2019
Το 2020 θα χαρακτηρίσει το ελληνικό χρηματιστήριο μια πλαγιοανοδική κίνηση που το αποτέλεσμα της θα είναι ξεκάθαρα ηπιότερο από τα κέρδη του 2019.
Ποιο θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομίας και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το 2020;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που ταλανίζει τους επενδυτές καθώς με βάση τις εξελίξεις του 2020 θα διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική.
Το bankingnews αρχές Καλοκαιριού 2019 είχε αναλύσει πολύ διεξοδικά ότι στο τέλος του 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει πέριξ των 900 μονάδων όταν σχεδόν όλοι υποστήριζαν ότι θα δούμε τις 1100 με 1200 μονάδες.
Τι θα συμβεί το 2020 και το κυριότερο γιατί θα συμβούν αυτά που υποστηρίζουμε;
Το 2020 θα χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία μια πλαγιοανοδική κίνηση με στόχο αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%
Το 2020 θα χαρακτηρίσει το ελληνικό χρηματιστήριο μια πλαγιοανοδική κίνηση που το αποτέλεσμα της θα είναι ξεκάθαρα ηπιότερο από τα κέρδη του 2019.
Το 2020 από το χρηματιστήριο θα βγουν λιγότερα κέρδη από αυτά που βγήκαν το 2019.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί θα συμβούν όλα αυτά;
Ο βασικός λόγος που η οικονομία θα ακολουθήσει μια ήπια άνοδο αν και το 2,4% αύξηση ΑΕΠ δεν μπορεί να θεωρηθεί ήπιο αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί και με τον στόχο 4% που αρχικώς είχε προβλεφθεί
1)Γιατί το 2020 η Ελλάδα θα αρχίσει να ισορροπεί μεταξύ των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών δυσλειτουργιών και των προσπαθειών της κυβέρνησης να επανακάμψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί αλλά οι καρποί της προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άμεσοι.
2)Διεθνώς αναμένεται στο α΄ ή β΄ τρίμηνο του 2020 σε κάποιες οικονομίες πρόσκαιρη ύφεση εξέλιξη που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.
3)Να σημειωθεί ότι ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit επίσης δεν έχουν αναλυθεί με όρους επίδρασης στην ελληνική οικονομία
4)Οι τράπεζες συνεχίζουν να υλοποιούν σχέδια εξυγίανσης οπότε ακόμη δεν είναι έτοιμες να εισφέρουν στην εθνική οικονομία αποφασιστικά, πέραν από μεμονωμένες χρηματοδοτήσεις η ζήτηση ακόμη είναι στο ναδίρ.
5)Ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος φθάνει στο 11ο έτος ανόδου και καθίσταται ο πιο επιμηκυμένος σε σχέση με τα 9 χρόνια που είθισται να αλλάζει η τάση.
Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα νομισματικά πειράματα συντηρούν οικονομίες και αγορές, τα θεμελιώδη είναι χειρότερα και δεν αντικατοπτρίζουν τιμές σε μετοχές και ομόλογα.
Οι βασικοί λόγοι που το χρηματιστήριο θα ακολουθήσει μια πλαγιοανοδική πορεία με τα κέρδη το 2020 να είναι λιγότερα από αυτά του 2019 είναι οι εξής
Α)Διεθνώς υπάρχει μια ακραία φούσκα που συντηρείται από τα νομισματικά πειράματα των ΕΚΤ και FED.
Ήδη ασκούνται πιέσεις ώστε τα αρνητικά επιτόκια να εκλείψουν εξέλιξη που θα αλλάξει το status quo της τιμολόγησης ομολόγων αλλά και μετοχών
Β)Κάποια στιγμή Wall και διεθνείς αγορές θα διορθώσουν ίσως στο β΄ 6μηνο του 2020 πριν ή μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Γ)Στην Ελλάδα οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια, είναι αδύναμες και το 2021 το πιθανότερο θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Δ)Η γενική πεποίθηση είναι ότι το ράλι προσδοκίας του 2019 λόγω της έλευσης της ΝΔ δεν θα επαναληφθεί το 2020.
Το 2020 στο ελληνικό χρηματιστήριο τα πράγματα θα είναι πιο ήπια, κάποιες αναλαμπές θα υπάρχουν, κάποιες εξάρσεις αλλά συνολικά τα κέρδη του 2020 θα είναι λιγότερα από αυτά του 2019.
Πόσο λιγότερα ίσως είναι όντως αρκετά λιγότερα τα κέρδη το 2020 σε σχέση με το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης