Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απεβίωσε ο πρώην επικεφαλής της Fed και του επιτελείου Obama, Paul Volcker

tags :
Απεβίωσε ο πρώην επικεφαλής της Fed και του επιτελείου Obama, Paul Volcker
Πρώην επικεφαλής του επιτελείου Obama και επικεφαλής της Fed
Απεβίωσε στα 92 του, ο Paul Volcker, ο πρώην επικεφαλής του επιτελείου Obama για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Απόφοιτος των καλύτερων οικονομικών πανεπιστημίων της Αμερικής, πηγαινοέρχεται αδιαλείπτως, από το 1952, μεταξύ Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μεγαθηρίων της Wall Street (κατά προτίμηση του Ομίλου Ροκφέλερ) και της εκτελεστικής εξουσίας.
Ηταν η δική του, ιστορική απόφαση, να υψώσει τα επιτόκια δανεισμού στο αστρονομικό ύψος του 20%, την περίοδο 1979-1981 (σοκ Volcker), που προκάλεσε τη βίαιη εκκαθάριση προβληματικών επιχειρήσεων.
Επίσης, έμεινε στην ιστορία όταν καταφέρθηκε εναντίον των διαβόητων χρηματοπιστωτικών παραγώγων, δηλώνοντας ότι «δεν έχουν προσφέρει τίποτα απολύτως θετικό στην παγκόσμια οικονομία».
Πρόσφατα, εισηγήθηκε δέσμη μέτρων για τη χαλιναγώγηση της χρηματιστικής κερδοσκοπίας, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει το όλο σύστημα.

Ο κανόνας Volcker

Ο διαβόητος «κανόνα Volcker» πήρε το όνομά του από τον εισηγητή του, πρώην πρόεδρο της Fed, και θεσπίστηκε το 2013 - πέντε χρόνια μετά το κραχ- επιχειρώντας να βάλει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της συνηθισμένης τραπεζικής δραστηριότητας και του επικίνδυνου κερδοσκοπικού παιχνιδιού των κολοσσών της Wall Street.
O νόμος απαγόρευε στις τράπεζες -που δέχονται καταθέσεις καταναλωτών οι οποίες διασφαλίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση- να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μετοχών και άλλων κινητών αξιών με ίδια κεφάλαια και για δικό τους κέρδος (proprietary trading).
Στόχος ήταν να εμποδιστεί η ανάληψη υψηλών επενδυτικών ρίσκων ανάλογων με αυτά που την περασμένη δεκαετία οδήγησαν στην κατάρρευση των τραπεζών και τη διάσωσή τους από το κράτος.
Οταν ο Volcker πρότεινε τον κανόνα το 2009, αυτός αποτελούνταν από μόνο μία παράγραφο.
Πέντε χρόνια αργότερα ο πυρήνας του κανόνα είχε φτάσει τις 100 σελίδες, ενώ μερικές ακόμα εκατοντάδες σελίδες ήταν το υποστηρικτικό υλικό που τον συνόδευε.
Ετσι στην τελική μορφή του ο κανόνας απαγόρευε το proprietary trading, ενώ επέτρεπε από την άλλη πλευρά στις τράπεζες να πραγματοποιούν χρηματιστηριακές συναλλαγές για τους πελάτες τους με κέρδος την προμήθεια.
Η χαλάρωση του κανόνα Volcker εντάθηκε από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η FDIC προσφέρε περισσότερο ελεύθερο χώρο για trading στις τράπεζες, ενώ απλοποίησε τη διαδικασία απόδειξης νομιμότητας μιας συναλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης