Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρχηγός λιβυκού Στόλου: «Έχω εντολή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία - Θα τους καταστρέψουμε»

Αρχηγός λιβυκού Στόλου: «Έχω εντολή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία - Θα τους καταστρέψουμε»
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μάχης», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Μόσχα, ο Abdulhadi Lahweej, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τομπρούκ, πιστός στον στρατιωτικό ηγέτη της Λιβύης - «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία»
Εισβολή στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, σχεδιάζει ο στρατός του Λίβυου στρατηγού Khalifa Haftar, μέχρι το τέλος του έτους και θα ασχοληθεί με τον πρωθυπουργό Fayez al Sarraj, που έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον νόμο, δήλωσε ανώτερος σύμμαχος, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει την επίθεση.
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μάχης», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Μόσχα, ο Abdulhadi Lahweej, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τομπρούκ, πιστός στον στρατιωτικό ηγέτη της Λιβύης.
«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία».
Η Ρωσία λέει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της σύγκρουσης και τη διαπραγμάτευση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συνομιλεί και με τις δύο πλευρές, οι οποίες προσκλήθηκαν σε σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, στο Σότσι, τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, δήλωσε την Παρασκευή, ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει ένα γερμανικό σχέδιο για τη διοργάνωση ενός νέου συνεδρίου για τη Λιβύη, ζητώντας "πλήρη συμμετοχή" των πολιτικών δυνάμεων και των εξωτερικών δυνάμεων της Λιβύης.
Ταυτόχρονα, ο πόλεμος για την πρωτεύουσα έχει προσελκύσει αυξανόμενη ρωσική παρέμβαση για λογαριασμό του Χαφτάρ.
Τουλάχιστον 1.000 μισθοφόροι από τον όμιλο Wagner, με επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin, συνεργάτη του Vladimir Putin, έχουν εγκατασταθεί στη Λιβύη από το Σεπτέμβριο, για να υποστηρίξουν τον στρατηγό, λέει το Bloomberg, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, αλλά και ένα πρόσωπο στη Μόσχα, εξοικειωμένο με το θέμα.
Η Ρωσία αρνήθηκε την παρουσία των μισθοφόρων της στη Λιβύη, ενώ ο LNA λέει ότι "πολύ μικρός" αριθμός Ρώσων τους βοηθά να επισκευάσουν όπλα.
Μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που ο LNA καταλάβει την Τρίπολη, η κυβέρνηση των συμμάχων του Χαφτάρ σχεδιάζει να διεξάγει εθνικές εκλογές και να δημιουργήσει μια νέα κυρίαρχη αρχή, δήλωσε ο Lahweej.
Ο Sarraj, του οποίου οι δυνάμεις GNA χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες από τον Haftar, παρά τη συνεργασία στην αντιτρομοκρατία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, θα "αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο", δήλωσε. «Πρόδωσε (sic) τη Λιβύη στους Τούρκους».
Οι ξένες δυνάμεις παρενέβησαν και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος παρέχουν υποστήριξη στο Khaftar, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν τη διοίκηση της Τρίπολης.
Οι ΗΠΑ έχουν σταθεί θεατές.
Ο κυβερνητικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τομπρούκ, ο οποίος σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι ήρθε στη ρωσική πρωτεύουσα για να συναντήσει αξιωματούχους και να τους εξηγήσει ότι ο πόλεμος θα λήξει σύντομα και ότι θα οικοδομηθούν ισχυρότερες σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα στα ελληνικά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook έστειλε προς την Ελλάδα, ο αρχηγός του Στόλου της Λιβύης, που στηρίζει τον στρατηγό Khalifa Haftar, υποναύαρχος Farag el-Mahdawi.
Όπως έγραψε: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο»
 
Image

Σε φωτογραφία που ανάρτησε παράλληλα ο  υποναύαρχος Mahdawi στον λογαριασμό του, δείχνει πως έχει σπουδάσει πριν δεκαετίες στην ελληνική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Τι έγραψε στα ελληνικά ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης στο facebook για την Τουρκία

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης