Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικές εκλογές: «Άνετη» νίκη Johnson δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Τα σενάρια και το μέλλον του Brexit

Βρετανικές εκλογές: «Άνετη» νίκη Johnson δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Τα σενάρια και το μέλλον του Brexit
Μεγάλο ερωτηματικό εάν οι Συντηρητικοί κατορθώσουν να… συμφωνήσουν για την ορθή διαδικασία του Brexit
Με αρκετή άνεση αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019 το Συντηρητικό Κόμμα, υπό τον Boris Johnson, βάσει των δημοσκοπήσεων, με τη συγκεντρωτική έρευνα του Politico να τοποθετεί τη διαφορά με το δεύτερο Εργατικό Κόμμα στο 10%!
Image
Παρά, όμως, αυτήν την άνεση τίποτε δεν θα είναι εύκολο την επόμενη ημέρα για τον Boris Johnson (η οποία θα είναι και Παρασκευή και 13, δηλαδή ημέρα γρουσουζιάς σύμφωνα με την παράδοση της Δύσης), καθώς τα προβλήματα κυρίως αναφορικά με το Brexit παραμένουν, ενώ η νέα σύνθεση του βρετανικού κοινοβουλίου θα καθορίσει κατά πόσο δεν  θα επαναληφθούν τα ίδια επεισόδια με αυτά που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές.

Τα κόμματα που μπορούν να επηρεάσουν

Εάν, όμως, ο Boris Johnson δεν κερδίσει το στοίχημά του να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, τα κόμματα θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε παιχνίδια συμμαχιών, γεγονός που δίνει ειδικό βάρος στους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς.

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα -ματαίωση του Brexit- και μια νεαρή αρχηγό 39 ετών, την Jo Swinson, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ευελπιστεί να συγκεντρώσει τις ψήφους των "remainers", των υποστηρικτών της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ του Brexit και των αναποφάσιστων Εργατικών.
Με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους «Lib-Dem», που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου με 20% των ψήφων, συντάχθηκαν και διαφωνούντες φιλοευρωπαίοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις 21 έδρες που έχουν σήμερα. Η δέσμευση για ματαίωση του Brexit χωρίς νέο δημοψήφισμα, στην οποία επιμένει η Jo Swinson, Σκωτσέζα που εξελέγη βουλευτής σε ηλικία 25 ετών, κρίνεται αντιδημοκρατική ακόμα και μεταξύ των φιλοευρωπαίων.
Η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση του Συντηρητικού David Cameron στις αρχές της δεκαετίας του 2010, που σημαδεύτηκε από αυστηρή λιτότητα, το έχει δυσφημήσει μεταξύ των ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος.
Το DUP: Χωρίς να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία το 2017, οι Συντηρητικοί αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα για να κυβερνήσουν. Η μη ευελιξία των 10 βουλευτών του υπερσυντηρητικού, προτεσταντικού, βορειοϊρλανδικού κινήματος αποδείχθηκε εφιάλτης.
Το ευρωφοβικό DUP παραδόξως παρεμπόδισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αντιτάχθηκε στις δύο συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες.
Το ζήτημα: οι διευθετήσεις που υποτίθεται ότι θα απέτρεπαν την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο 20 χρόνια ειρήνης.
Πρώτο κόμμα στη Βόρεια Ιρλανδία, το DUP τελεί υπό την αρχηγία της Arlene Foster, 49 ετών, της οποίας ο πατέρας, αστυνομικός, χτυπήθηκε από τα πυρά παραστρατιωτικών του IRA κατά τη διάρκεια των Ταραχών.
Image
Αυτονομιστές Σκοτσέζοι: Οι κάτοικοι της Σκωτίας ψήφισαν σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το ισχυρό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, οι αυτονομιστές του SNP, του πρώτου κόμματος στην περιοχή, πραγματοποίησαν την καμπάνια τους με το σύνθημα «Σταματήστε το Brexit».
Το κόμμα, που έχει επικεφαλής τη δραστήρια πρωθυπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon, 49 ετών (εκ των οποίων 33 στην υπηρεσία του κόμματος), εκτιμά ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δίνει νέα επιχειρήματα υπέρ μιας ανεξαρτητοποίησης που μπορεί να ανοίξει την πόρτα για επιστροφή στο ευρωπαϊκό κλαμπ.
Με πρόγραμμα κατά της λιτότητας, το SNP θα μπορούσε θεωρητικά να συμμαχήσει με τους Εργατικούς. Αλλά η προθυμία του να διοργανώσει το 2020 ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, ύστερα από αυτό το 2014 όπου επικράτησε το «Όχι», καθώς και η αντίθεσή του στο βρετανικό πυρηνικό πρόγραμμα Trident περιπλέκουν αυτή την υπόθεση.
Το κόμμα του Farage: Είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί το νεόκοπο Κόμμα του Brexit από τον ιδρυτή του: τον Nigel Farage, 55 ετών, πρώην χρηματιστή που πέρασε την καριέρα του προσπαθώντας να αμαυρώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους οποίους συμμετέχει εδώ και 20 χρόνια.
Η πρώτη θέση που πήρε στις ευρωεκλογές της άνοιξης και η αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να εκπληρώσουν την αποχώρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να τον καταστήσει ρυθμιστή των εξελίξεων. Ο πρώην ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKip ξεκίνησε την καμπάνια του με επικοινωνιακή επιτυχία, συζητώντας στη ραδιοφωνική του εκπομπή με τον «φίλο» του Donald Trump.
Ωστόσο, ο Farage δυσκολεύθηκε να βρει τη θέση του απέναντι στον Boris Johnson, τον πρωταθλητή του Brexit.
Κατηγορούμενος ότι αποδυνάμωσε τους Τόρις απέναντι στους αντιπάλους που τάσσονται υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος, κατάληξε να αποσύρει τους υποψηφίους του από εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες.
Την προηγούμενη Πέμπτη επήλθε και άλλο χτύπημα: τέσσερις ευρωβουλευτές του κόμματός του συντάχθηκαν με τους Συντηρητικούς, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Ο Farage απορρίπτει τη συμφωνία εξόδου που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες ο Johnson, ελπίζοντας σε μια καθαρή έξοδο.
 
Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Νίκη του Boris Johnson: O πρωθυπουργός της Βρετανίας προκήρυξε τις εκλογές μετά τις διαφωνίες στο Συντηρητικό Κόμμα και τους Ιρλανδούς συμμάχους για το Brexit.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Τόρις καταγράφουν σημαντικό προβάδισμα εν όψει των εκλογών, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα του επιτρέψει να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου 2019.
Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί μετά το δημοψήφισμα του 2016, ωστόσο δεν θα σημάνει και το τέλος της ιστορίας, σημειώνει το Euractiv.
Σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη σχέση ΕΕ-Βρετανίας,  καθώς θα μεσολαβήσει μία μεταβατική περίοδος.
Η Βρετανία θα πρέπει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 να προχωρήσει σε μια σειρά από συμφωνίες προκειμένου να αντικαταστήσει τις δεκάδες υπάρχουσες με τους οικονομικούς και εμπορικούς της εταίρους.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί και ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου,  κάτι το οποίο αρνείται ο Boris Johnson.
«Μετέωρο» κοινοβούλιο: Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης (Hung Parliament).
Μολονότι οι Εργατικοί εμφανίζονται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται να στερήσουν την αυτοδυναμία από το Συντηρητικό Κόμμα.
Η προκάτοχός του Johnson, Τheresa May, η οποία είχε επίσης προκηρύξει εκλογές το 2017 για να εδραιώσει τη νομιμότητά της, ήταν επίσης πρώτη στις δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.
Τελικά δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα της στην κρίση.
Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναζητήσουν συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα, αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένων των διαφωνιών για το Brexit.
Με ένα Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου η υπόσχεση να ματαιώσει πλήρως το Brexit προκαλεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περιορισμένο ενθουσιασμό, η ψήφος υπέρ των Εργατικών μπορεί να φανεί σε πολλούς ως η μόνη που θα επέτρεπε να εμποδισθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το AFP, Το στρατόπεδο του «leave», είναι στοιχισμένο πίσω από τον Johnson, ο οποίος δέχθηκε χθες την προσχώρηση τεσσάρων ευρωβουλευτών του κόμματος του Brexit του ευρωφοβικού Νigel Farage, οι οποίοι βλέπουν την υπερψήφιση των Συντηρητικών ως τον μοναδικό τρόπο για να αποτραπεί η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το γεγονός ότι υστερεί στις δημοσκοπήσεις, ο Corbyn εξακολουθεί να έχει ελπίδες.
Αν οι Συντηρητικοί αποτύχουν να κερδίσουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης των Εργατικών θα μπορούσε να πάρει τα κλειδιά του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ χάρη σε μια συμμαχία με το SNP, το κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας και αντιτίθεται κατηγορηματικά στο Brexit.
Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit: Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο αποτελεί δέσμευση του ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn.
Οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξε ο Johnson και να διενεργήσουν νέο δημοψήφισμα και να τη θέσουν σε δημοψήφισμα, σε ορίζοντα 6 μηνών, από την ανάληψη της εξουσίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι για το Brexit, αν και οριακά η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της παραμονής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης