Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με όλα τα διπλωματικά «όπλα» στο τραπέζι η Ελλάδα για να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Με όλα τα διπλωματικά «όπλα» στο τραπέζι η Ελλάδα για να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Κύπρος βρέθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας
Πυκνές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών για το μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας που βεβαίως είναι η αγεωγράφητη, όπως την έχει χαρακτηρίσει, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφωνία, ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη.
Η κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά της «όπλα» για να μην ισχύσει και να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι, όπως λένε χαρακτηριστικά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αυτή η συμφωνία.
Οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνουν μέχρι στιγμής, να αποδίδουν κάποιους καρπούς αφού είχαμε την Δευτέρα ένα μπαράζ δηλώσεων αποδοκιμασίας, της τουρκολιβυκής συμφωνίας.
Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Κύπρος βρέθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας την ώρα πάντως που η Άγκυρα συνεχίζει να τραβάει το σχοινί.
Σταχυολογώντας τις δηλώσεις καταδίκης των τουρκικών ενεργειών, αξιοσημείωτη είναι αυτή της προέδρου της Κομισιόν, της κ. Ursula von der Leyen, η οποία μίλησε για απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.
Λιγότερο ένθερμη ήταν η στάση του αρχηγού της ευρωπαϊκής διπλωματίας, του κ. Josep Borrell, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Borrell σημείωσε ότι η συμφωνία προκαλεί σοβαρή ανησυχία, εξέφρασε ωστόσο, την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ τόνισε ότι στην συζήτηση που έγινε την Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο παρέστη και ο Έλληνας υπουργός ο κ. Νίκος Δένδιας, έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή, θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, έθεσε το ζήτημα στο συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρεις μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους εταίρους μας να λάβουν μια σαφή θέση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή περιμένουμε τα «σπουδαία» νέα από τις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα περιμένει μια ρητή καταδίκη της στάσης της Τουρκίας και μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία του μνημονίου που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Γιατί η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ο κύριος ο οποίος εμφανίστηκε ως πρωθυπουργός της Λιβύης και υπέγραψε αυτό το άκυρο και παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία, εκπροσωπεί τη Λιβύη.
Και είναι εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που στην πραγματικότητα ελέγχει μόνο τη Λιβύη καθώς τα τρία τέταρτα της μεγάλης αυτής χώρας, σε έκταση τουλάχιστον, ελέγχονται από αντιπάλους της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η κλειστή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όπου θα γίνει εκτενής ενημέρωση από τον κ. Δένδια, των εκπροσώπων των κομμάτων.
Εκεί, θα ειπωθούν πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια όπως είπε και ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή όταν έκανε τη σχετική ανακοίνωση και ενδεχομένως η συνεδρίαση να οδηγήσει σε ένα συναινετικό πνεύμα.
Από εκεί και πέρα, εφόσον χρειαστεί, μπορεί να ακολουθήσει, όπως λένε από την κυβέρνηση, και η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Κάτι βέβαια, που στην παρούσα φάση δεν θεωρούν από την κυβέρνηση ότι επιβάλλεται να γίνει.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης