Τραπεζικά νέα

Μία μη δεσμευτική προσφορά από ξένο fund για την Praxia Bank ενώ δύο ακόμη επενδυτές ζήτησαν μικρή παράταση της προθεσμίας

tags :
Μία μη δεσμευτική προσφορά από ξένο fund για την Praxia Bank ενώ δύο ακόμη επενδυτές ζήτησαν μικρή παράταση της προθεσμίας
Με βάση πληροφορίες υπήρξε ξένο fund που εκδήλωσε ενδιαφέρον υποβάλλοντας μη δεσμευτική προσφορά ενώ άλλοι δύο επενδυτές ζήτησαν λίγες ημέρες παράταση ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Μια μη δεσμευτική προσφορά υποβλήθηκε για την Praxia bank στην διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών που ολοκληρώθηκε στις 23:59 ώρα Ελλάδος στις 9 Δεκεμβρίου 2019.
Με βάση πληροφορίες υπήρξε ξένο fund που εκδήλωσε ενδιαφέρον υποβάλλοντας μη δεσμευτική προσφορά ενώ άλλοι δύο επενδυτές ζήτησαν λίγες ημέρες παράταση ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
To τίμημα είναι εύλογα υπερβολικά χαμηλό.

Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που ανεπίσημα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν αρχικώς 15 αλλά στην πράξη όπως αποδείχθηκε δεν αναμενόταν πέραν από 1 ή 2 επενδυτές να υποβάλλουν τελικά προσφορές.
Η μη δεσμευτική προσφορά αφορά το 100% των μετοχών που κατέχει η Atlas Capital στην Praxia bank.
Η Praxia Bank βρέθηκε σε αυτό το αδιέξοδο αποκλειστικά επειδή ο μοναδικός επενδυτής της η Atlas αναθεώρησε το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης κοινώς διέκοψε την χρηματοδότηση και κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.
Έτσι η Praxia Bank με την μείωση των κεφαλαίων θα αντιμετώπιζε νομοτελειακά πρόβλημα.
Η ΤτΕ είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2019 στο Atlas Capital να ενημερώσει για το εάν θα επενδύσει νέα κεφάλαια ενώ ταυτόχρονα όταν διαπιστώθηκε ότι η Atlas αδυνατεί να επενδύσει νέα κεφάλαια ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της Praxia Bank.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Praxia Bank θα κλείσει τέλος 2019 με 14 εκατ κεφάλαια και τέλη Φεβρουαρίου 2020 θα κριθεί κεφαλαικά μη επαρκής εάν δεν βρεθεί άμεσα στρατηγικός επενδυτής.
Η Praxia bank έχει τις εξής επιλογές deal με ξένο fund ή ελληνική λύση ή resolution δηλαδή πτώχευση και εξυγίανση.
Ως προς τις καταθέσεις μέσω της γερμανικής πλατφόρμας ύψους 130 εκατ έχουν δαπανηθεί περίπου 20-23 εκατ οπότε τα 110 εκατ καταθέσεις υπάρχουν στην τράπεζα ως ρευστότητα.
Η Αναστασία Σακελλαρίου ως CEO της Praxia bank προσπάθησε τα μέγιστα να δημιουργήσει προοπτική και να διασώσει την τράπεζα άπαξ και ο μονασικός μέτοχος η Atlas Capital υπαναχώρησε λόγω κεφαλαιακής αδυναμίας.
Το Atlas Capital έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημίες και αμφισβητείται η κεφαλαιακή του δυνατότητα που ίσως είναι κάτω από 400 εκατ ευρώ παγκοσμίως.
Πάντως η Praxia bank λόγω των προσδοκιών που καλλιέργησε και των εργαζομένων που προσέλαβε πρέπει να βρεθεί μια λύση σωτηρίας ώστε οι περίπου 200 εργαζόμενοι είτε να διασωθούν, είτε να αποζημιωθούν.

Τα εναλλακτικά σενάρια

1)Η Praxia Bank συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον επενδυτή και εάν τελεσφορήσει υπάρχει deal με Atlas Capital αρκεί να εγκριθεί από την ΤτΕ
2)Η Εθνική τράπεζα η οποία ήταν η μόνη που εκδήλωσε ενδιαφέρον από τις συστημικές τράπεζες το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος απέρριψε την πρόταση.
3)Η Attica bank ως λύση είναι λύση φιάσκο είναι μοντέλο αδιεξόδου, είναι τραγικός επίλογος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης