Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση στο ΧΑ -0,24% στις 861 μον. αφορμή η Τουρκία, σχεδόν μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια – Το 2020 πιο δύσκολη χρονιά

Κόπωση στο ΧΑ -0,24% στις 861 μον. αφορμή η Τουρκία, σχεδόν μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια – Το 2020 πιο δύσκολη χρονιά
Ο Τραπεζικός και ο Γενικός Δείκτης με σωρευτικές απώλειες -8,41% και -4,43% αντίστοιχα, από τις αρχές Δεκεμβρίου με μία μόνο ανοδική συνεδρίαση
(upd16)Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 861 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας, διασπώντας το κρίσιμο σημείο στήριξης των 865 μονάδων, με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες ενώ αρνητικά επέδρασαν οι απώλειες στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25.
Από την άλλη, περιορίζονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Dax στην Γερμανία -0,45% - νωρίτερα οι απώλειες έφτασαν  το -1,5% - μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στην αναβολή της επιβολής των δασμών που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου σε κινεζικά προϊόντα.
Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε  η Εθνική +1,39% και ακολουθήσαν με οριακά κέρδη Eurοbank +0,35% και Πειραιώς  +0,27% ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Alpha Bank -0,11%.

Εν τω μεταξύ, κατατίθεται σήμερα 10/11 το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα APS ή Ηρακλής που αφορά τα NPEs των ελληνικών τραπεζών ύψους έως 32 δισεκ. ευρώ μετά την θετική γνώμη της ΕΚΤ.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Μotor Oil, ΑΔΜΗΕ ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η αγορά έχει ανακρούσει πρύμναν με αφορμή την Τουρκία.
Η βαθύτερη αιτία σχετίζεται με το γεγονός ότι διεθνώς οι αγορές έχουν φθάσει στα όρια τους, ειδικά στην Ελλάδα τα ανοδικά περιθώρια είναι σχεδόν μηδενικά.
Έχει τονιστεί ότι τα κέρδη στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες το 2020 θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 2019, ήδη πολλές μετοχές είναι ακριβές.
Στα εξωτερικά, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται σε μια σειρά σημαντικών πολιτικών και οικονομικών γεγονότων την εβδομάδα που διανύουμε, όπως την συνεδρίαση της Fed που ξεκινάει σήμερα, την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 12/12 αλλά και τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.
Ολοκληρώθηκε η ελληνική αποστολή από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο του συνέδριου της Capital Link με συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών (PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.α) ενώ αυτό που μένει είναι να δούμε εάν το επενδυτικό ενδιαφέρον γίνει και πράξη.
Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό στοίχημα για την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης .
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τους στόχους για την μείωση των NPEs για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα  πρέπει να έχουν προβληματικά ανοίγματα στο 5% από 43% της τρέχουσας περιόδου.
Σε απόλυτα μεγέθη θα πρέπει τα 74 με 75 δισεκ. NPEs να μειωθούν στα 8 με 9 δισεκ. ευρώ στην επόμενη 2ετία ή μείωση 64 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες για να φθάσουν στο 5% τα NPEs κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για άλλες τράπεζες στην Νότια Ευρώπη θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο κύμα εξυγίανσης που αφορά προβληματικά ανοίγματα 32 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή από τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 64 δισεκ. θα έχουν μειωθούν τα 32 δισεκ. ενώ για τα υπόλοιπα προβληματικά δάνεια  η μείωση θα είναι υπερβολικά δύσκολη γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς προβλέψεις ενώ για την επίτευξη του στόχου θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια  
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται  βελτίωση με το 10ετές ομόλογο στο 1,36% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,32%.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 144 μονάδες βάσης ενώ και το CDS της Αργεντινής βελτιώνεται βρίσκεται στις 6015 μονάδες βάσης από 6794 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,10% και τον Γενικό Δείκτη +0,26%.
Περί τις 12:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,89% επιδρώντας οριακά στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,39%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 827,83 μονάδες με κέρδη +0,39%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,24% στις 861 μονάδες έχοντας υψηλό στις 867,18 μονάδες και χαμηλό στις 861,53 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,75 εκατ. ευρώ και όγκου 293 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 75 χιλ. τεμάχια αξίας 822 χιλ. ευρώ και η Jumbo 218 χιλ. τεμάχια αξίας 3,92 εκατ.ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 865 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες και οι 825 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και οι 940 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 827 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 845-850 μονάδες και οι 910-920 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σε επαναγορά (buyback) των τελευταίων ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 500 εκατ ευρώ θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εντός του Ιανουαρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι είχε υπάρξει απόπειρα πριν δύο μήνες για επαναγορά των τελευταίων ομολόγων του PSI+ συνόλου 2,3 δισεκ. αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε γιατί αμερικανοί επενδυτές κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του ελληνικού δημοσίου.
Η νέα πρόταση θα αφορά μόνο 514 εκατ ή λίγο λιγότερα που αφορούν τους έλληνες ομολογιούχους, δηλαδή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν έλληνες ομολογιούχοι φυσικά ή άλλα νομικά πρόσωπα.
Η διαδικασία επαναγοράς θα πραγματοποιηθεί είτε με μετρητά δηλαδή το ελληνικό δημόσιο στις τρέχουσες τιμές θα αγοράσει τα ομόλογα και οι κάτοχοι θα πάρουν το κεφάλαιο τους, είτε θα έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ομόλογα αυτά με νέα έκδοση 15ετούς διάρκειας ή 10ετούς διάρκειας.
Το ελληνικό δημόσιο έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει όλα τα ομόλογα που έχουν απομείνει με μετρητά και αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί θετική από τις αγορές.
Από την άλλη, η ελληνική αγορά ομολόγων θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος αν και τα ομόλογα του PSI είναι ελάχιστα.

Η επικαιρότητα

Να απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ζητά από τον ΟΗΕ η Ελλάδα με δύο επιστολές, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει ως άκυρο το μνημόνιο στο σύνολό του.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι διαπιστώθηκε ειθνικό σύμπνοια στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις, για το τι είδους πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση και για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και για το τι πρέπει να περιμένει η ελληνική πλευρά από την ΕΕ.
Με αρκετή άνεση αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019 το Συντηρητικό Κόμμα, υπό τον Boris Johnson, βάσει των δημοσκοπήσεων, με τη συγκεντρωτική έρευνα του Politico να τοποθετεί τη διαφορά με το δεύτερο Εργατικό Κόμμα στο 10%!
Παρά, όμως, αυτήν την άνεση τίποτε δεν θα είναι εύκολο την επόμενη ημέρα για τον Boris Johnson, καθώς τα προβλήματα κυρίως αναφορικά με το Brexit παραμένουν, ενώ η νέα σύνθεση του βρετανικού κοινοβουλίου θα καθορίσει κατά πόσο δεν  θα επαναληφθούν τα ίδια επεισόδια με αυτά που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές.
Να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς και να εργαστούν για να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές ως τα τέλη του Μαρτίου συμφώνησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Putin και της Ουκρανίας, Volodimir Zelenksy κατά την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι.
Στη σύνοδο το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Macron και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (10/12) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από την σημερινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Την Πέμπτη (12/12) θα πραγματοποιηθεί επίσης και η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2019, με τους αναλυτές να εκτιμούν επίσης ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.
Στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα συνεχίζονται, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις 15 Δεκεμβρίου..
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,09%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,10% στις 2917,32 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,12% στις 26463,75 μονάδες

Περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορίζονται οι πιέσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στην αναβολή της επιβολής των δασμών που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου σε κινεζικά προϊόντα.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,45%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,25%
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο+0,05%, ο S&P στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ κέρδη +0,79% καταγράφει το ETF GREC (9,5250 δολ.)

Ήπιες ανοδικές τάσεις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική   

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eθνική ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Alpha Bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,85 ευρώ με άνοδο +1,39%  με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,77 ευρώ με πτώση -0,11% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,92 ευρώ με άνοδο +0,27% με όγκο 868 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8560 ευρώ, με άνοδο +0,35% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2760 ευρώ, με πτώση  -0,62% και κεφαλαιοποίηση 569 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,38 ευρώ, με πτώση -3,18% και όγκο 805 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,24 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 283 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Motor Oil, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Lamda
H Coca Cola έκλεισε στα 29,39 με πτώση -0,47% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,13 ευρώ, με πτώση -1,35% και αποτίμηση 6,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,2960 ευρώ με άνοδο +1,60% και αποτίμηση 765 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0950 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,05 ευρώ με άνοδο +1,10% και αποτίμηση 3,55 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,02 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,19 ευρώ με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,00 ευρώ με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,55 ευρώ με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,65 ευρώ με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,27 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 242 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με πτώση -1,85% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0846 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,36%, με την Ιταλία 1,32%

Σημαντική ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της διεθνούς αβεβαιότητας.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,36% από 1,155% πρόσφατα, ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,32%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,81% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,26% και απόδοση πώλησης 0,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,67 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,21  μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,23%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,89  μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,78 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 166 μονάδες βάσης από 170 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.015 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 10 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,32%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/12/2019 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,005% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης