Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Viva με 20 εκατ και fund της Atlas οι δύο ενδιαφερόμενοι για την Praxia – Θα απαιτηθούν επιπλέον 30 εκατ για αποζημιώσεις – Ορατή και η εκκαθάριση

tags :
Η Viva με 20 εκατ και fund της Atlas οι δύο ενδιαφερόμενοι για την Praxia – Θα απαιτηθούν επιπλέον 30 εκατ για αποζημιώσεις – Ορατή και η εκκαθάριση
Να σημειωθεί ότι τα 130 εκατ καταθέσεις της γερμανικής πλατφόρμας δεν κινδυνεύουν καθώς υπάρχουν και θα επιστραφούν.
Δύο ενδιαφερόμενοι η Viva του Χ. Καρώνη με μη δεσμευτική προσφορά 20 εκατ και ένα σχήμα που συνδέεται με την Atlas Capital τελικώς υπέβαλλαν μη δεσμευτικές προσφορές για το 100% των μετοχών της Praxia bank.
Η ποιότητα των δύο υποψηφίων για την Praxia bank δεν πληρεί κανένα από τα ουσιώδη κριτήρια η μεν Viva γιατί πέραν των 20 εκατ δεν διαθέτει άλλα κεφάλαια το δε fund της Atlas γιατί εμφανίζει χαμηλής στάθμης αξιοπιστία.
Η Atlas Capital υπαναχώρησε και δεν υλοποίησε την δέσμευση της για νέα αύξηση 30 εκατ στην Praxia και θα επενδύσει νέα κεφάλαια fund πoυ συνδέεται με την Atlas Capital;
Προφανώς και όχι.

Όμως όπως αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές

1)Τα κεφάλαια που διαθέτει η Praxia bank είναι 14 εκατ ευρώ και απαιτούνται για αποζημιώσεις και για να αποπληρωθούν μηχανογραφικά συστήματα π.χ. Temenos κ.α. συνολικά 30 εκατ ευρώ.
Δηλαδή 44 με 45 εκατ για να απομείνουν στο τέλος 14 με 15 εκατ ευρώ.
Για αποζημιώσεις προσωπικού θα απαιτηθούν περίπου 12 με 13 εκατ ευρώ και 17 με 18 εκατ άλλες υποχρεώσεις ειδικά προς την εταιρία που δημιούργησε το μηχανογραφικό σύστημα αλλά και άλλα συστήματα και πληρωμές που άπτονται της τραπεζικής δραστηριότητας.

2)Εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση της Viva των 20 εκατ. τότε η Atlas Capital ο σημερινός μέτοχος της Praxia bank θα πρέπει υποχρεωτικά να επενδύσει άλλα 30 εκατ για να κλείσει η Praxia bank.
Τα 30 εκατ αφορούν αποζημιώσεις εργαζομένων και άλλες υποχρεώσεις.

3)Όμως ούτε η Viva πληροί τα κριτήρια για να πάρει την τραπεζική άδεια καθώς ενώ υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά 20 εκατ στην πράξη θα έχουν απομείνει στην Praxia Bank 15 εκατ εάν τελικώς η ΤτΕ δώσει το πράσινο φως.
Προς προκύπτουν τα 15 εκατ;
20 εκατ της Viva +10 εκατ που υποχρεωτικά πρέπει να καταβάλλει η Atlas Capital +14 εκατ που διαθέτει ως κεφάλαιο η Praxia μείον 30 εκατ για αποζημιώσεις και άλλες υποχρεώσεις καταλήγουν στα 14 με 15 εκατ. 
Ακόμη και εάν πλειοδοτήσει η Viva θα έχει καταβάλλει 20 εκατ για να πάρει μια τράπεζα που διαθέτει 15 εκατ ευρώ.

Προφανώς όλα αυτά αποδεικνύουν ότι με υπαιτιότητα της Atlas Capital 220 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο, η στρατηγική του Bob Diamond του επικεφαλής της Atlas αποδείχθηκε 100% αποτυχημένη στην Ελλάδα.
Η Atlas Capital είχε ενημερώσει την ΤτΕ ότι θα υλοποιήσει νέα αύξηση 30 εκατ στην Praxia bank και ακολούθως ανακάλεσε την πρόθεση της αφήνοντας έκθετη διοίκηση και εργαζομένους.
Ωστόσο κάτω από οποιοδήποτε σενάριο η Atlas Capital θα έχει χάσει από την επένδυση της 100 εκατ ή 120 εκατ ανάλογα με την τελική έκβαση της διαδικασίας.
Η Atlas έχει επενδύσει 90 εκατ αλλά θα υποχρεωθεί να καταβάλλει άλλα 10 εκατ για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες εφόσον δοθεί το πράσινο φως στην Viva να πάρει την Praxia bank.
Εάν δεν δοθεί το πράσινο φως στην Viva τότε η Atlas Capital θα χάσει τα 90 εκατ που ήδη έχει επενδύσει και άλλα 30 εκατ για να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα αποζημιώσεις και άλλες υποχρεώσεις.
Η Atlas Capital θα έχει χάσει κατ΄ ελάχιστο 100 εκατ από την Praxia bank που ισοδυναμεί με το 50% της τρέχουσας ρευστότητας, η Atlas Capital βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.
Όμως από την άλλη ούτε η Viva πληροί τα κριτήρια γιατί ενώ προσφέρει 20 εκατ για την Praxia bank δεν έχει άλλα κεφάλαια για ανάπτυξη.
Η λύση του resolution δηλαδή της εκκαθάρισης της Praxia bank δηλαδή η χρεοκοπία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Να σημειωθεί ότι τα 130 εκατ καταθέσεις της γερμανικής πλατφόρμας δεν κινδυνεύουν καθώς υπάρχουν και θα επιστραφούν.

Υποσημείωση

Η Viva είχε καταγγείλει τις ελληνικές τράπεζες για τις προμήθειες κίνηση που ήταν επιχειρηματικά και ηθικά ανεπίτρεπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης