Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χαλυβουργία Ελλάδος Μάνεσης: Σχέδιο σωτηρίας επεξεργάζεται η Alpha bank με την HIG Capital

tags :
Χαλυβουργία Ελλάδος Μάνεσης: Σχέδιο σωτηρίας επεξεργάζεται η Alpha bank με την HIG Capital
Συνεργασία Alpha με HIG Capital για να αναδιαρθρωθεί δανεισμός 320 εκατ. ευρώ - Αύξηση πωλήσεων, αλλά και διεύρυνση ζημιών, πέρσι, για την χαλυβουργία.
Σχέδιο για τη ριζική αναδιάρθρωση του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος (Μάνεσης) επεξεργάζεται η Alpha Bank, σε συνεργασία με τη HIG Capital, η οποία απέκτησε κατόπιν διαγωνισμού, από την Eurobank δάνεια 53 εκατ. ευρώ, στο 15% επί της ονομαστικής τους αξίας ( σ.σ. τίμημα κοντά στα 8 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η HIG Capital θα υποβάλει σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα προσφορά για την εξαγορά των απαιτήσεών τους από την Ελληνική Χαλυβουργία, ώστε εν συνεχεία να συμφωνήσει ρύθμιση δανεισμού με την Alpha Bank, που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση ( δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 170 εκατ. ευρώ) στην εταιρεία.
Ειδικότερα, η HIG Capital θέλει να αγοράσει με discount δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 55 εκατ.  ευρώ από την Πειραιώς και περίπου 30 εκατ. ευρώ από την Εθνική.
Εφόσον η προσφορά της κριθεί ικανοποιητική και προχωρήσει η συναλλαγή, θα έχει πλέον απαιτήσεις ονομαστικής αξίας περίπου 140 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Χαλυβουργία, αγορασμένες όμως σε πολύ χαμηλότερα νούμερα (20 με 25 εκατ. ευρώ).
Θα μπορούσε ως εκ τούτου να συναινέσει σε ρύθμιση δανείων της χαλυβουργίας, ύψους 320 εκατ. ευρώ, με μερική διαγραφή απαιτήσεων, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα super seniority.
Δεν έχει διαρρεύσει αν η σχεδιαζόμενη συνολική ρύθμιση θα προβλέπει και την παροχή νέας χρηματοδότησης καθώς για να αναδιαρθρωθούν αποτελεσματικά εγχώριες οι χαλυβουργίες, απαιτούνται επενδύσεις στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, ώστε να μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς από την αύξηση στα κόστη.   
Το υψηλό ενεργειακό κόστος, ως απόρροια και της απότομης αύξησης στα δικαιώματα ρύπων διοξειδίου άνθρακα, η χαμηλή εγχώρια ζήτηση και το υψηλό μεταφορικό κόστος δεν επιτρέπουν την επάνοδο των ελληνικών χαλυβουργιών σε κερδοφορία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μάνεσης αύξησε το 2018 τις ενοποιημένες πωλήσεις της στα 186,2 εκατ. ευρώ από 168,2 εκατ. ευρώ το 2017, με το μικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί εξαιτίας της ανόδου των εξόδων.
Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση, με μειωμένα EBITDA (5,3 εκατ. ευρώ) έναντι του 2017 ( 8,4 εκατ. ευρώ) και ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο προ φόρων, ενώ το 2017 οι ζημιές είχαν περιορισθεί στις 342 χιλ. ευρώ.
Παρά τη βελτίωση στα κέρδη EBITDA, κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα (60 φορές).  
Επομένως απαιτείται ρύθμιση δανείων, με μερική διαγραφή απαιτήσεων ή μακροχρόνια επιμήκυνση, προκειμένου η χαλυβουργία να «αναπνεύσει».
Ενδεικτικό είναι ότι οι λογιστικοποιούμενοι χρεωστικοί τόκοι της χρήσης 2018 ανήλθαν στα 9,7 εκατ. ευρώ, με ενοποιημένα EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης