Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Eυρώπη απολύει 60.000 τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ η Ελλάδα... απεργεί - Έως το 2021 θα έχουν μειωθεί κατά 10 χιλ.

tags :
H Eυρώπη απολύει 60.000 τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ η Ελλάδα... απεργεί - Έως το 2021 θα έχουν μειωθεί κατά 10 χιλ.
Οι τράπεζες της Ευρώπης περικόπτουν 60.000 θέσεις εργασίας
Μπορεί σήμερα να είναι προγραμματισμένη παντραπεζική απεργία λόγω των 24 απολύσεων που έλαβαν χώρα στην τράπεζα Πειραιώς όμως οι αποφάσεις για τις τράπεζες στην Ελλάδα σε ότι αφορά το προσωπικό αναμένεται να είναι δύσκολες στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Αλλωστε αντιστοίχως δύσκολες εμφανίζονται και οι αποφάσεις στην λοιπή Ευρώπη.
Οι τράπεζες της Ευρώπης περικόπτουν 60.000 θέσεις εργασίας, καθώς οι προοπτικές καθίστανται αρνητικές όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα.
Θα μπορούσε να φταίει η επικείμενη τραπεζική ενοποίηση αλλά κυρίως φταίει η ασθενική κερδοφορία των τραπεζών και ο έντονος ανταγωνισμός που υφίστανται τα τραπεζικά ιδρύματα από τις ηλεκτρονικές τράπεζες και τις Fintech.
Χτυπημένες από την παράταση των αρνητικών επιτοκίων  που αποτελεί πολιτική της ECB τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη το Brexit και τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις οι τράπεζες Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας ανακοίνωσαν συλλογικά περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας φέτος αναφέρουν οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους.
Για τις δέκα πρώτες τράπεζες στην Ευρώπη όσον αφορά την κεφαλαιαοποίηση ο αριθμός των υπαλλήλων έχει πέσει  κατά  ένα πέμπτο από το 2008 σε 1,1 εκατομμύρια.
Αντίθετα, η πτώση είναι περίπου 7% για την πρώτη δεκάδα στις ΗΠΑ.
Πολλές από τις περικοπές προήλθαν από τις  επενδυτικές τράπεζες της περιοχής, οι οποίες πλήττονται από μια γενική υποχώρηση του συνόλου των εσόδων καθώς και από τις συνεχιζόμενες απώλειες μεριδίων αγοράς προς όφελος των Αμερικανών ανταγωνιστών.
Εντονα αλλάζει  τοπίο  και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες  της χώρας μας που αναζητούν απεγνωσμένα  κερδοφορία στα χαμηλά κοστολόγια.
Η ανάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε παρόχους και η πώλησή τους, η τεχνολογική εξέλιξη και όλα όσα πλήττουν και τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε τρίτουςναμένεται να επιφέρει σημαντική μείωση στα καταστήματα των τραπεζών τα επόμενα δύο χρόνια.
Τα καταστήματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα περιοριστούνσ τα 1200 ως το τέλος του 2020 και οι εθελουσίες θα διαδεχθούν η μία την άλλη παρά το γεγονός πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές.
Μάλιστα κάποιες εκτιμήσεις μιλούν πως άμεσα η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα δύνοντας μια διέξοδο σε όσους υπαλλήλους δεν επέλεξαν να μια απο τις λύσεις που τους πρότεινε μετά τη συνεργασία με την Intrum.
Μέχρι το 2021 θα πρέπει να έχουν φύγει περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι από τις συστημικές τράπεζες με στοχευμένα προγράμματα και πάντως με μικρότερα ποσά αποζημίωσης.
Η Moody's, η οποία αυτή την εβδομάδα άλλαξε τις προοπτικές της για τις παγκόσμιες τράπεζες να είναι αρνητικές από σταθερές, προειδοποιεί ότι το "χάσμα κερδοφορίας μεταξύ τραπεζών της ευρωζώνης και των τραπεζών στον υπόλοιπο κόσμο θα διευρυνθεί περαιτέρω" μεσοπρόθεσμα παρά τις μεγάλες μειώσεις προσωπικού.
"Το κόστος μείωσης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας μέσω της αναδιάρθρωσης προηγείται ενώ η κερδοφορία θα αντισταθμίσει το κόστος αυτό  μακροπρόθεσμα ", προειδοποίησαν οι αναλυτές της σε μια έκθεση.
Οι περικοπές στην Deutsche Bank ήταν οι πιο σοβαρές.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης της με την Commerzbank, ο επικεφαλής της εταιρείας Christian Sewing ανακοίνωσε μια υποχώρηση από την επενδυτική τραπεζική το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα την απώλεια 18.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας νέας «κακής τράπεζας» στην οποία θα οδηγηθούν 288 δισ. Ευρώ ανεπιθύμητων περιουσιακών στοιχείων.
Στη Γαλλία, η Société Générale περιέκοψε 1.600 θέσεις στη μονάδα εμπορίας χρεογράφων και trading περίπου το 8% του συνολικού αριθμού των  εργαζομένων στο τμήμα αυτό .
Πρόσφατα, στα συνέδρια του Λονδίνου η UniCredit δήλωσε  ότι σχεδίαζε να μειώσει τις 8,000 θέσεις εργασίας και να κλείσει 500 υποκαταστήματα για να εξοικονομήσει 1 δις ευρώ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier συνεχίζει την αναμόρφωση της τράπεζας.
Το σημαντικό ωστόσο είναι πως πολλές από τις μεγάλες ευρωπαίκές τράπεζες προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων το οποίο μπορεί να ξεσπάσει καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ρυθμιστές αμβλύνουν τις αντιστάσεις τους απέναντι στην πλήρη τραπεζική ενοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης