Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σαφής στήριξη από την ΕΕ στην Ελλάδα: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα - Παρέμβαση της Ρωσικής πρεσβείας

tags :
Σαφής στήριξη από την ΕΕ στην Ελλάδα: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα - Παρέμβαση της Ρωσικής πρεσβείας
Έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη δηλώνει ο Erdogan - Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε νέα Συρία
(upd) Την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο επιβεβαιώνει η ΕΕ καθώς, σύμφωνα με πληφορίες, στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής θα τονίζεται ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη.
«Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας και Λιβύης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Image


Στήριξη στην Ελλάδα από τη Γερμανία - «Τουρκία και Λιβύη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο»

Τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «συμμερίζεται ρητά» το Βερολίνο, τόνισε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».
«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο.
Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η κυρία 'Αντεμπαρ.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι' αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο.
Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
«Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την ΕΕ, θα αποτελέσει θέμα».
Εάν τεθεί, «αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σημείωσε, παραπέμποντας στην δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.


Στην αντεπίθεση η Αθήνα


Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη διπλωματική της... επίθεση σε όλα τα μέτωπα, με ήπιο και συντεταγμένο τρόπο, απαντώντας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία φαινομενικά, τουλάχιστον, μοιάζει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, μετά τη δήθεν συμφωνία της με τη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan επιμένει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί, ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα Συρία.
Πάντως, η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλά τους τόνους και προχωρά στις κινήσεις της.
Πέραν της πλήρους ενημέρωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ για το θέμα ενημερώθηκε διεξοδικά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο οποίος είχε χθες 10/12 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα καθίσταται εμφανές ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι απόλυτα ενωμένες, αφήνοντας πίσω τις όποιες διαφορές τους απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
Αυτή η ενότητα διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Πάντως την ίδια ώρα η Τουρκία τόσο μέσω του προέδρου της, Recep Tayyip Erdogan όσο και μέσω άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, δεν διστάζει να συνεχίζει τις προκλήσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει στρατό στη Λιβύη για να υπερασπιστεί «τη νόμιμη κυβέρνησή της».

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Erdogan: Έχουμε ισχυρούς συμμάχους

Μήνυμα στην Τουρκία και τον πρόεδρο Erdogan ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους και δεν θα σταματήσει να τονίζει την ανάγκη προστασίας του διεθνούς δικαίου, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vučić, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμύνησε ότι η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται.
Υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας... Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης.
Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Cavusoglu: Με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της τονίζοντας ότι με τη Λιβύη μπορεί να κάνει και γεωτρήσεις.
«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νόμιμη» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο aHaber, ενώ υποστήριξε ότι «με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».
Παράλληλα διεμήνυσε ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας.
Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Cavusoglu παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία με τη Λιβύη, γι' αυτό και υπεγράφη μνημόνιο.

Erdogan: Είπα στον Μητσοτάκη ότι δεν δεχόμαστε το «όλα δικά μου» στην ανατολική Μεσόγειο

Την θέση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη, εάν της ζητηθεί κάτι τέτοιο διατύπωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος ανέφερε έδωσε ως παράδειγμα για τη στρατιωτική τουρκική παρουσία την περίπτωση της ρωσικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, Wagner Group.
«Όπως ξέρετε την τελευταία περίοδο έχουμε κάποιες δυσκολίες στη Μεσόγειο.
Πριν είχαμε στο Αιγαίο.
Συναντηθήκαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλήσαμε για περίπου 1,5 ώρα.
Σε αυτή τη συνάντηση δεν κράτησα τίποτα κρυφό, τους είπα ξεκάθαρα ό,τι έπρεπε να πω. Τι θα γίνει αν μείνουν κρυφά;
Τότε εσείς θα περάσετε δυσκολίες, τον πόνο, τίποτα παραπάνω.
Αλλά αν τα θέσεις όλα ανοιχτά και ξεκάθαρα, τότε τις δυσκολίες και τον πόνο εκείνος θα τις έχει.
Με βάση την αρχή του «kazan kazan» (win win) μπορούμε να κάνουμε το κάθε βήμα μαζί με τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου.
Αρκεί να κερδίζω κι εγώ, να κερδίσεις κι εσύ. Αυτό θα το σεβαστούμε.
Διαφορετικά "όλα να είναι δικά μου"... όχι με αυτή τη λογική δεν γίνεται» τόνισε ο Erdogan, ο οποίος καταφέρθηκε και κατά της ΕΕ και αναφέρθηκε στο λόγο που δεν προχωρά η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.
«Θα το πω ανοιχτά και ξεκάθαρα, αν και συνήθως η ΕΕ ενοχλείται από τέτοιου είδους σχόλια.
Ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΕ είναι ότι είμαστε Μουσουλμάνοι.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος αλλά φοβούνται να μας το πουν πρόσωπο με πρόσωπο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως την ίδια θέση είχε διατυπώσει και χθες Τρίτη 10/12 ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία ενδεχομένως να στείλει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη» είχε αναφέρει ο Erdogan, τονίζοντας ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα με τον Putin...
Πιστεύω ότι θα καθιερώσουμε την ειρήνη στην περιοχή» επεσήμανε, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε αναφερόμενος και στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Ο Trump δεν έχει κρυφή ατζέντα, εκφράζει αυτό που ξέρει καλύτερα, μιλάει σε μένα πολύ ειλικρινά, όπως κι εγώ».
Τέλος, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη Συρία επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα αποχωρήσει όταν αποχωρήσουν και άλλες χώρες και όχι πριν εξουδετερώσει όλους τρομοκράτες στην περιοχή».

Μήνυμα στην Τουρκία από Γαλλία και Ιταλία - Κοινή άσκηση με την Κύπρο εντός της ΑΟΖ

Ως σαφές μήνυμα στην Τουρκία εκλαμβάνεται η κοινή άσκηση Κύπρου - Γαλλίας - Ιταλίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου "PASSEX" στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και τη προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας, αναφέρεται.
Χθες, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μετέδωσε ότι η «Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων»,
Η La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».
Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.
Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.
«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών.
Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.
«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης.

Conte (Ιταλία): Είναι σημαντικό να εκφραστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, κατά την παρέμβασή του, σήμερα το πρωί,στη Βουλή της Ρώμης.
Σε ότι αφορά τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας, όπως και την πρόσφατη υπογραφή των τουρκο-λιβυκών «μνημονίων», ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στην συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της.
Το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν ήδη τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του περασμένου Ιουνίου και Οκτωβρίου, (αλλά και οι σύνοδοι του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2018), επανέρχεται στο προσκήνιο -και όχι μόνο λόγω του ότι η 'Αγκυρα παρεμβάλλεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Ιταλία συνεχίζει, φυσικά, να συναινεί με την ευρωπαϊκή στήριξη της Κύπρου- και ως συνέπεια των δυο μνημονίων που, όπως γνωρίζουμε, υπεγράφησαν από την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στους τομείς της ασφάλειας και της οριοθέτησης των αντίστοιχων ΑΟΖ, τις περασμένες ημέρες.
Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
«Είναι άλλο τόσο σημαντικό τα προαναφερθέντα μηνύματα να μην μετατραπούν σε μια συναίνεση για την επιβράδυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης της Λιβύης και σε μια απεριόριστη αναβολή της Συνόδου του Βερολίνου, η οποία χαίρει της στήριξης της Ιταλίας» προσέθεσε ο κ. Conte.

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία

Την θέση ότι δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, εάν συνεχιστεί, θα προκαλέσει προβλήματα και δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.
Σε δηλώσεις του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι οι δηλώσεις Erdogan δεν γίνονται τυχαία.
«Έχουμε πει από την αρχή ότι θα αξιοποιήσουμε εκείνα τα μέσα που θεωρούμε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και που μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα.
Θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πλέον αγγίζει και άλλα κράτη.
Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γειτονικά κράτη.
Η θεωρία που υπάρχει είναι ότι, αυτή η αναθεωρητική πολιτική της, εάν συνεχιστεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στην περιοχή αλλά και στην ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.
«Υπάρχει μια σοβαρή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη, είναι μια πρωτοβουλία που υπάρχει από πλευράς Γερμανίας, να γίνει μια σύνοδος έτσι ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να δούμε πως μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας.
Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία.
Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα αυτή τη στιγμή λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Γιατί ενισχύοντας στρατιωτικά και υπογράφοντας το μνημόνιο, δυσκολεύει τις πολιτικές συνθήκες.
Όλα αυτά θα συζητηθούν με λεπτομέρειες την Πέμπτη και την Παρασκευή» τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρχηγοί των κρατών.
«Το θέμα είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν είναι μόνο το θέμα της Λιβύης.
Η Λιβύη χρησιμοποιήθηκε από πλευρά Τουρκίας για πετύχει αυτή την αναθεώρηση.
Αυτό επηρεάζει πολλές περιοχές.
Σ΄όλα αυτά χρειάζεται μια συλλογική προσέγγιση» είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ

«Εθνική σύμπνοια και ενότητα» αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, που τέθηκε επί τάπητος και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Πολιτικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα.
Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», ενω επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές.
Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει.
Αρραγές το εθνικό μέτωπο».
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους.
Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».

Τι αναφέρουν οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες με δύο επιστολές στον ΟΗΕ, ζητώντας την απόρριψή του ως άκυρο.
Η μία έχει αποδέκτη τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres και η δεύτερη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις επιστολές αυτές, η κυβέρνηση αναπτύσσει τη θέση ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας και επισημαίνει ότι αυτή στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.
Image

Image
Ιταλία: Στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων»

«Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων».
Η εφημερίδα La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».
Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.
Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.
«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών.
Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.
«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά
2. Πρόκειται για  "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης