Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fernandez (Αργεντινή): Προτεραιότητα η ανάπτυξη, όχι η αποπληρωμή του χρέους

Fernandez (Αργεντινή): Προτεραιότητα η ανάπτυξη, όχι η αποπληρωμή του χρέους
Ο Fernandez εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει βοήθεια σε οικογένειες με βαριά χρέη
Η κυβέρνηση της Αργεντινής θεωρεί κορυφαία προτεραιότητά της την επιστροφή της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη πριν από την αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους, διαμύνησε ο νέος πρόεδρος της χώρας Alberto Fernandez, μετά την ορκωμοσία του την Τρίτη.
Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στραφούν στον περονιστή κεντροαριστερό πολιτικό εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, σημειώνει το γερμανικό dpa.
"Για να μπορείς να πληρώσεις, πρώτα χρειάζεται να αναπτυχθείς", τόνισε ο Fernanez στα μέλη του κοινοβουλίου αναφερόμενος στο δάνειο συνολικού ύψους 57 δισ. δολαρίων που ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η συντηρητική κυβέρνηση του προκατόχου τoυ Mauricio Macri, αλλά και στις υποχρεώσεις προς άλλους πιστωτές.
Ο Fernandez τόνισε ακόμη πως ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να μειωθεί η διατροφική ανασφάλεια στη χώρα — που πλήττει πάνω από 15 εκατ. πολίτες, παρότι η Αργεντινή είναι "μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή τροφίμων στον κόσμο".
Ο 60χρονος πολιτικός κατήγαγε σαρωτική νίκη επί του Macri στις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, εξαιτίας της γενικευμένης δυσαρέσκειας εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και το ΔΝΤ.
Επί των ημερών του Μacri — δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, γόνου μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Αργεντινής — στην προεδρία, η οικονομία ολίσθησε σε ύφεση, η ισοτιμία του πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατακρημνίστηκε (–50%), ενώ το 35% του πληθυσμού προστέθηκε στα στρώματα του πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια.
Ο Fernandez εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει βοήθεια σε οικογένειες με βαριά χρέη, θα προσφέρει επιδοτήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα δώσει ώθηση στα δημόσια έργα.
"Σας καλώ (...) να βοηθήσετε την Αργεντινή να σταθεί όρθια.
Ώστε να αρχίσει να βαδίζει μπροστά (...) προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης", τόνισε στην ομιλία του.
Αντιπρόεδρος του Fernandez ορκίστηκε η πρώην πρόεδρος (2007-2015) Christina Fernandez de Kirchner.
Η κεντροαριστερή πρώην αρχηγός του κράτους, αντιμέτωπη με διάφορες διώξεις για διαφθορά που η ίδια θεωρεί ότι έχουν πολιτικά κίνητρα, θεωρήθηκε από την παράταξή της ότι δίχαζε τους πολίτες και τελικά συμφώνησε να αφήσει τη διεκδίκηση της προεδρίας στον άλλοτε γενικό γραμματέα της προεδρίας της — αξίωμα αντίστοιχο με αυτό του πρωθυπουργού της Γαλλίας — και να γίνει υποψήφια αντιπρόεδρός του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης