Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: New Green Deal, η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ - Ποιες χώρες αντιδρούν

DW: New Green Deal, η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ - Ποιες χώρες αντιδρούν
Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν έχουν πειστεί και θα προβάλλουν αντιστάσεις
Την πρωτοπορία στην ΕΕ θέλει να φέρει η πρόεδρος της Κομισιόν με ένα εμβληματικό περιβαλλοντικό σχέδιο, που θα συζητηθεί στο αυριανό Συμβούλιο Κορυφής. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης προβάλλουν όμως αντιστάσεις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Ο βέλγος Charles Michel, νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, το ανέφερε ήδη στην επιστολή πρόσκλησης όλων των χωρών μελών της ΕΕ, στο αυριανό και τελευταίο για φέτος Συμβούλιο Κορυφής.
Κάλεσε τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα λεγόμενο Green Deal, για μια συμφωνία που μέχρι το 2050 θα κάνει την Ευρώπη «ουδέτερη» σε ότι αφορά το ενεργειακό της αποτύπωμα.
«Θα ήταν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, να αναλάβει η ΕΕ ηγετικό ρόλο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα» επεσήμανε ο Michel.

Ριζική αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα σημαίνει ότι από το 2050 δεν θα πρέπει να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από χώρες της Ευρώπης αέρια που ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή, για να σταθεροποιηθεί έτσι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, επρόκειτο να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για αυτό το εμβληματικό πρότζεκτ, από το οποίο θα κριθούν και τα πεπραγμένα της σε αυτό το καίριο αξίωμα.
Η von der Leyen δεν στοχεύει σε τίποτα λιγότερο από τη ριζική αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η παρουσίαση συμπίπτει και με την ομιλία της νεαρής ακτιβίστριας στη Μαδρίτη, της Greta Tunberg, ενώπιον των μελών της Διάσκεψης για το Κλίμα.
Σε δηλώσεις της πριν από λίγες ημέρες, έθεσε και πάλι την εκβιομηχανισμένη Δύση προς των ευθυνών της: «Η κατάσταση ανάγκης που επικρατεί στο κλίμα, δεν είναι τίποτα μπροστά στις μελλοντικές απειλές, που αφορούν στα σημερινά παιδιά όταν θα μεγαλώσουν.
Επηρεάζει ήδη από σήμερα ήδη άπειρο αριθμό ανθρώπων, που υποφέρουν ή χάνουν τη ζωή τους».  

Αντιστάσεις από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Το μεγάλο ερώτημα αυτής της εβδομάδας είναι πόση αντίσταση θα προβάλλουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ στα σχέδια της von der Leyen.
 Κανείς αρχηγός κράτους και κυβέρνησης της ΕΕ δεν θα ήθελε να αποκτήσει τη ρετσινιά ότι μπλοκάρει το Green Deal, γι' αυτό και δεν αναμένεται κάτι τέτοιο.
«Πολλές κυβερνήσεις ελπίζουν, και μαζί η γερμανική κυβέρνηση», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρντ, «ότι από το Συμβούλιο Κορυφής θα δοθούν ενθαρρυντικά μηνύματα και η ΕΕ θα είναι σε θέσει να δεσμεύσει ορισμένα κράτη στο θέμα του ουδέτερου περιβαλλοντικά αποτυπώματος».
Οι χώρες αυτές είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν έχουν πειστεί και θα προβάλλουν αντιστάσεις.
Ζητούν από τις Βρυξέλλες οικονομική στήριξη για να δώσουν την συγκατάθεσή τους στις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές στη βιομηχανική παραγωγή.
Οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε αυτές τις χώρες παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι οι πλούσιες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα επειδή τα ορυκτά καύσιμα παίζουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις οικονομίες τους.
Η πρόεδρος της Κομισιόν τους έχει υποσχεθεί ήδη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από το λεγόμενο Ταμείο Just Transition, δηλαδή Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης