Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Τουρκία - Είναι η ώρα των κυρώσεων

Τσίπρας: Έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Τουρκία - Είναι η ώρα των κυρώσεων
«Όλα τα προηγούμενα 40 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε και δεν μπορούσε να γίνει πράξη η ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας
«Λυπάμαι που σε μια ιστορική ομιλία όπως την χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει το χρόνο να κάτσει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην άσκηση ουσιαστικής κριτικής και όχι πολιτικής καθολικής άρνησης όπως έκανε η Ν.Δ.
«Όλα τα προηγούμενα 40 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε και δεν μπορούσε να γίνει πράξη η ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού;», απάντησε στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη για 40 χρόνια ανεπίλυτο ζήτημα.
Συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ζήτημα θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει σήμερα η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση διότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν πάντα όχι.
Τη στάση αυτής της καθολικής άρνησης την επιλέγατε κατά κόρον και για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Επειδή μου επιτέθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν και επειδή σας ακούω να μιλάτε διαρκώς για τον λαϊκισμό θέλω να σας καθησυχάσω.
Να μην ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης διότι εγώ δεν θα κάνει ότι έκανε εκείνος στα θέματα της εξωτερικής  πολιτικής όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ασφαλώς θα ασκώ κριτική αλλά δεν θα κάνουμε ότι έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ήταν αυτός που δίχασε τον ελληνικό λαό».
Όπως τόνισε «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν αυτός που όταν ήρθε εδώ ο Τούρκος πρόεδρος πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια η Ν.Δ. κραύγαζε ότι του δώσαμε βήμα για να εκφράσει τον αναθεωρητισμό του.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις επιθέσεις που δεχόμασταν από τη Ν.Δ. όταν ανοίγαμε διαύλους επικοινωνίας.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο Μητσοτάκης με κατηγόρησε ότι πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω την μη περικοπή των συντάξεων
Δεν θα ακολουθήσω αυτό το παράδειγμα όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο αλλά γιατί είναι μια επιλογή αυτοκαταστροφικη και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις της δικής σας προεκλογική σας πολιτικής με τη μετεκλογική».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στηρίζουμε την πολιτική των ανοικτών διαύλων» με την Τουρκία.
Στηρίζουμε την διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη και είναι θετικό ότι υπήρξε στήριξη από την Ε.Ε. και το Στέιτ Ντιπάρντμεντ.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν έπρεπε να σας αιφνιδιάσει. Αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας που προωθήσαμε τον αγωγό East Med, το τίμημα της πολιτικής των συνεργασιών που προωθήσαμε στην Μεσόγειο.
Εφαρμόσατε το δόγμα της λεπτής γραμμής που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά και την Αν. Μεσόγειο και αυτό ήταν σφάλμα διότι ούτε το προσφυγικό ωφέλησε με την αύξηση των ροών, ούτε τις σχέσεις με την Τουρκία».
Πρόθεση μας είναι να υπάρξει αραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είμαστε στην φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών πρόσθεσε και περιέγραψε 6 πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης με την Τουρκία.
Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ειδική Επιτροπή για την διευθέτηση του θέματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης